Zóny pre každého študenta

Jubileum školy (Prejav)

Kto nikdy nebol dieťaťom,
nemôže sa stať dospelým.
Ch. Chaplin
 
Vážení hostia, pani učiteľky, milí rodičia!
 
Pri vypočutí výroku Charlesa Chaplina sa určite mnohým z vás v pamäti vynorili spomienky na detské roky. A mnohí z vás spomínajú práve na roky prežité s deťmi v tejto materskej škole.

Materská škola ... si v týchto dňoch zapisuje do svojej histórie nové číslo. Je ním číslo ... . Už plných ... rokov sa z týchto priestorov ozýva veselý džavot detí.

Čo znamená ... rokov v živote človeka?

Neopakovateľný, dynamický prerod z novorodenca na dospelého. Z nemohúceho bábätka, závislého od mamy, z predškoláka, žiaka a študenta sa vyvinul samostatný dospelý človek, v ktorého šľapajách už mnohokrát kráčajú vlastné deti. Pre niekoho to bol čas radostí, šťastia, čas naplnený láskou najbližších, čas detských hier, snov a túžob mladosti. Šťastie mali tí, ktorí vyrastali v rodinnom kruhu plnom porozumenia, podpory, súdržnosti a istoty. Čo znamená ... rokov v živote jednej materskej školy? Tisíce očí malých človiečikov, tisíce malých životov, tisíce nových ľudských osudov. Tisíce detských ručičiek, ktoré hľadali oporu v učiteľkách, keď rodičia odchádzali, tisíce drobných slzičiek, kotúľajúcich sa po detských líčkach. Ale aj mnoho učiteliek s veľkým srdcom, ktoré vedeli byť deťom oporou vo chvíľach, keď ťažko znášali rozlúčku s rodičmi, keď si nevedeli zaviazať šnúrku od topánok, keď sa učili svoju prvú básničku, keď rodičom pripravovali prvé srdiečko k sviatku, keď z „bábätiek“ vychovávali školákov, ľudí súcich do „veľkého“ sveta.

Pracovité tety kuchárky a tety upratovačky, ktoré sa starali o jedlo a čistotu v triedach, často svojím úsmevom, pohladením, povzbudením dodali deťom dôveru v dospelých okolo nich.

Ako sme začínali?
Bolo to v období ... . Za účasti vtedajších predstaviteľov mesta a okresu bola slávnostne otvorená materská škola s kapacitou ... detí.
Posledné dni pred otvorením materskej školy boli pre prvú riaditeľku

p. ... a jej kolegyne naplnené húževnatou prácou pri estetickej úprave tried, spální, šatní, školského dvora, pri materiálovom a technickom vybavení priestorov materskej školy. Deň „D“ bol pre deti a a ich rodičov dlho očakávaný. Od tohto dňa prežívalo v nej svoje detstvo mnoho detí a dnes sú v nej už deti tých, ktorí pred ... rokmi začali písať jej históriu. Práve títo, dnes už rodičia našich detí, môžu porovnávať, čo sa v materskej škole za uplynulé obdobie zmenilo. Tak ako pred ... rokmi, aj dnes je v skorých ranných hodinách počuť cupotanie detských topánočiek po školskom chodníku a náhlivé kroky rodičov a tak ako v súčasnosti, aj vtedy mnohým deťom vypadla z očí slzička pri rozlúčke s najbližšími, ale trvá to len chvíľku. Keď dnes rekapitulujeme činnosť našej MŠ po ... rokoch, môžeme s uspokojením konštatovať, že to boli roky naplnené svedomitou prácou mnohých učiteliek, kuchárok, upratovačiek, kuriča - údržbára, roky zamerané na plnenie náročných úloh vo výchove a vzdelávaní tých, ktorí sú naším najväčším bohatstvom – našich detí. Počas ... rokov sa rozvíjala spolupráca s rodinou a organizáciami v meste. Pripravovali sa s deťmi kultúrne programy pre rodičov, starých rodičov a širokú verejnosť pri rôznych príležitostiach, pripravovali sa pre deti výlety a kultúrne podujatia, prehliadky, súťaže, exkurzie. Už tradíciou sa stala rozlúčka s predškolákmi, ktorých čaká základná škola.

A aká je súčasnosť? (popísať)
Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/4397-jubileum-skoly-prejav/