Knižnica (slávnostný prejav)

Knižnica (slávnostný prejav)

Vážení pritomní, 

je mi potešením oznámiť, že naša Malacká knižnica dnes oslauje svoje sté výročie. Áno, od jej založenia naozaj uplynulo celých sto rokov, počas ktorých poskytovala obyvateľom prístup ku mnohým knihám, a to v prvom rade ku dielam významných malackých, slovenských aj zahraničných spisovateľov a dramatikom.

Na založení malo najväčší podiel Združenie priateľov písaného slova, ktoré cítilo, že občania potrebujú vo svojich životoch popri svojej práci aj nejaký zdroj poučenia a zábavy, a kniha je na tento účel ideálna. V tom čase ale starostom mesta bol spiatočnícky Imrich Kováč, ktorý myšlienku knižnice odmietol podporiť. Až po dlhoročnom úsilí sa Združeniu podarilo presadiť svoje názory a zabezpečiť výstavbe novej knižnice hladký priechod.

Aj v dnešnej dobe masmédií a počítačov má kniha stále svoje miesto, a preto stále cítime, čo všetko pre nás títo svedomití ľudia vykonali. Knihy hrajú vo vývoji človeka dôležitú úlohu. Boli by sme tam, kde sme dnes, keby nás nemohla potešiť vtipná beletria, keby sme nemali prístup ku vedomostiam a poznatkom ľudí žijúcich pred dávnymi vekmi, keby nás nemohli dojať city a slová básnikov? Knihy, a slová v nich, sa zachovajú po celé veky.

V okolí Malaciek aj na Slovensku všeobecne žili mnohí, neznámi aj známi, autori poézie aj prózy. Aj keď sú mnohé diela štýlom a jazykom vzdialené od dnešných, stále nestrácajú svoje kúzlo a majú mnoho čitateľov. Pri príležitosti tohto výročia sme sa rozhodli ešte viac rozšíriť našu početnú kolekciu kníh a ponúknuť novým aj dlhodobým zákazníkom rôzne zľavy. Zajtra sa bude v knižnici konať deň otvorených dverí.

Dúfam, že čoraz viac a viac ľudí prepadne kúzlu písaného slova.

Ďakujem za pozornosť, a knihe zdar! 

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/4975-kniznica-slavnostny-prejav/