Príhovor mladomanželom

Príhovor mladomanželom

Milí mladomanželia, vážená rodina, drahí priatelia

Manželstvo je poslednou a najlepšou príležitosťou ako dospieť, vraví výrok Josepha Bartha. A čo ešte znamená slovo manželstvo? Je to vzťah medzi dvoma osobami, ktorý má štátne, spoločenské alebo cirkevné uznanie? Alebo je to azda niečo viac?

Život má niekoľko medzníkov, ktoré ho rozdeľujú. Niektoré sú veľké, niektoré malé, niektoré pre nás znamenajú viac, niektoré menej. Uzavretie manželstva nie je malý medzník, je to veľká brána, ktorá delí našu cestu na dve časti.
Časť prvá, v ktorej sa narodíme, je plná rôznych zážitkov, slobody, užívania si, ale aj hľadania samého seba.

A tu človek spoznáva niekoho a zistí, že s držaním sa za ruky s tým človekom sa akosi kráča ľahšie aj veselšie. Spolu prekročia bránu a sú v druhej časti. V časti, kde sa už nežije pre seba. Tam je život už nie taký nezáväzný, mnohokrát komplikovanejší, plný kompromisov. No o to viac príjemnejší a napĺňajúcejší. Veď najväčšia radosť je tá, ktorú prežívame spolu s druhým človekom. A keď príde trápenie a budete musieť prekonať nejaké prekážky, pričom viete, že sa im musíte postaviť, je tak dôležité vedieť, že v tom súboji máte spolubojovníka, že môžete spojiť svoje sily a hneď to bude jednoduchšie. Veď predsa vo dvojici sa kráča ľahšie.

V každom prípade však šetrite si sily na tie prekážky a zbytočne ich nemíňajte v boji proti sebe.

Doteraz si každý z vás žil vlastným životom, teraz však prišla tá chvíľa, moment na ktorý ste tak túžobne čakali, kedy začínate nanovo. Čaká vás nový život. Bude iný. Dali ste sa na celoživotnú spoločnú púť, ktorá je celá pred vami. Už nebudete hľadieť čo potrebujete a chcete ako jednotlivci, ale ako dvojica. Viem, že je to veľmi ťažká úloha, ale máte celý život aby ste sa to naučili. V týchto spoločných životných krokoch budete musieť prekonať veľa dobrých i zlých udalostí, čo vám každodenný život prinesie. A preto tieto udalosti musíte prekonávať s vierou, láskou a s nádejou v lepšiu budúcnosť.
Ani šťastné manželstvo sa nezaobíde bez boja. A dôležité pri tom je, vedieť predovšetkým ustupovať, nie víťaziť.

Jeden básnik povedal: “Ak môže byť raj na zemi, je to jedine v šťastnom manželstve “. Ak sa pýtame manželov, čo to je šťastné manželstvo, dostaneme najrôznejšie odpovede. Jedni hovoria, že ich spojujú ťažkosti a utrpenia, iní veria na spoločné povolanie a spoločné koníčky, iných zas spája športová činnosť.

Ale väčšina asi povie, že rozhodujúci je vzájomná láska. Ale čo znamená to slovo láska? Je to snáď túžba, žiadostivosť, oddanosť, náklonnosť? Pre mnohých to znamená znášať sa s druhým v zdraví i chorobe, brať jeden druhého takého aký je, nie akého ho chceme mať. Až po dlhšom spoločnom spolužití človek vie, ako sa má ku druhému správať a starať sa o neho.

Dnešný deň je sviatočný a dôstojný. Po ňom prídu tisíce ďalších všedných dní, v ktorých budete napĺňať svoj manželský sľub. Svoj čas budete každodenne deliť medzi prácu, denné starosti a svoju lásku. Želám vám, aby si vaša láska zachovala sviežosť z dnešného dňa a aby ďalšie dni prispeli k jej prehĺbeniu a utuženiu. Manželstvo neznamená len spoločnú cestu životom, manželstvo znamená aj spoločný zápas so životom. Ak si to všetko uvedomíte, váš vzájomný vzťah bude neustále nový a každý deň Vám prinesie mnoho radostných chvíľ.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/5003-prihovor-mladomanzelom/