Slávnostný príhovor - stužková slávnosť

Slávnostný príhovor - stužková slávnosť

Vážený pán riaditeľ, vážení profesori, milá pani profesorka triedna,

dnešný deň je bezpochyby jedným z najväčších a najdôležitejších v našom živote. Pre nás je výnimočný svojím významom, vám snáď udreli do očí pokoj a ticho, s akými pred vami stojíme.

Osemnástka, to je vek, ktorým získavame mnohé povinnosti a práva, začína čas podpisovania formalít a pokusov o to isté pri ospravedlňovaní absencie. Človeku prischne prívlastok dospelý. Čo sa však stane dnes, o malú chvíľu, keď nám na hrudi zažiaria zelené stužky?

Či nie je práve tento okamih povestným krôčikom, ktorým prejdeme cez hranicu oblých detských tvárí a vydáme sa cestou romboidu? Zelená stuha, malý kúsok plátna, stane sa závažím sťahujúcim nás zo sveta vzdušných zámkov do reality dospelosti.

Dostali by sme sa však až sem nebyť niekoho, kto nám podával pomocnú ruku vždy, keď sme sa topili v záplave povinností? Stáli by sme tu, nebyť vás, milí naši profesori? Za takmer štyri roky ste sa nám stali druhou rodinou, so všetkými starosťami i radosťami. Boli ste nám strýkami a tetami radiacimi v ťažkých chvíľach, bratrancami či sesternicami pri spoločnej zábave na výletoch a dobrými poslucháčmi pri počúvaní našich každodenných tirád?

Hoci každý z vás za sebou zanechal nezmazateľnú stopu, je tu niekto, koho odkaz bol hlbší než tie ostatné. Drahá pani profesorka Thomková, vďaka vašej trpezlivosti a vôli pripraviť nás na život tam vonku, sme sa stali ľuďmi, akých nás tu vidíte. Navždy si vás budeme pamätať ako odborníčku, no najmä ako človeka. Iba vzácne sa podarí natrafiť na profesora, ktorý neobmedzí svoj vzťah k študentom len na úzky okruh tém svojho predmetu. Len pár je takých, ako vy – ľudských.

Viem, že nie vždy sme sa vám odplácali rovnakou kartou, ba dalo by sa povedať, že tieto prípady sa svojím počtom blížia k limitnej hodnote nuly. Nechcem však sypať popol na naše hlavy, aj tak sme dnes čierni viac než dosť. Nie, veď aj nedorozumenia patria k životu a... k rodine. Ďakujeme, že ste sa nás s láskou ujali a vydržali s nami až do konca. Dúfam, že vás nesklameme a vy budete mať dôvod byť na nás hrdá, keď sa niekedy o desať – pätnásť rokov stretneme.

Ešte raz vám, tento krát všetkým, ďakujem, že ste si dnes večer našli čas a snáď, keď sa zalesknú prvé slzy pri stužkovaní si uvedomíte, ako veľa to pre nás znamená... 

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/5007-slavnostny-prihovor-stuzkova-slavnost/