Príhovor na venček

Príhovor na venček

Mila mama,

Som si istý, že vieš aká si pre mňa doležitá, napokon tak jako každá mama pre svoje dieťa. Už od malička si mi dávala len to najlepšie z teba a som na to hrdý. Každy by si prial mamu ako si ty. Vždy si pri mne stála, nikdy si mi neodmietla pomoc, neustále si pre mňa bola oporou. Pamätám si na prvý deň, keď si ma viedla za ruku do školy a ja som sa bál, pretože som si nebol istý aké to tam bude, mal som menšie obavy, ale práve to že si išla so mnou mi dodalo odvahu.

Moje prvé kroky viedli k tebe, prvý úsmev bol do tvojich farebných očí, prvý krásny pocit bol určený tebe. Bola to láska dieťaťa k matke, tá ktorá je najdlhšia a najsilnejšia spomedzi všetkých. Trvá od prvého otvorenia očí až do smrti. Som rád, že tá moja patrí tebe, mamu ako ty by som prial všetkým.

Možno si to niekedy ani neuvedomuješ a možno ani ja sám, ale keď sa poriadne zamyslím práve ty stojíš za mojimi všetkými úspechmi, za tým aký som a akým ešte budem. Mami, mam ťa rád tak veľmi, že to ani poriadne nedokážem opísať, ale myslím si že každý vie, čo toto slovo v živote človeka znamená. Keď som bol ešte maličkým piatakom, nemal som odvahu ako teraz, ty si stála pri mne a dodavála si mi ju. Najkrajšie chvíle, momenty mojho detstva, aj tie v ktorých som padal na zem, keď som sa učil chodiť a spomienky na ne boli s tebou.

Vždy keď som sa vracal zo školy domov, tešil som sa na to, že znova ucítim ten najkrajší pocit matky k dieťaťu a to najprecítenejšie objatie mojho života. Boli momenty, keď som bol smutný, niekedy mi to nešlo v škole niekedy som sa pohádal s dobrým kamarátom a ty si mi vždy zlepšila náladu a pomohla vyriešiť, vždy to čo ma trápilo. Preto som sa snažil byť vždy tým najlepším synom akého može každá mama mať a napriek tomu, že niekedy mi to nevychádzalo ty si ma rešpektovala a za aj za to ti patrí moja vďaka. Moje prvé slovo patrilo tebe.

Bola, aj teraz si a navždy budeš pre mňa ten najlepší človek na svete a hlavne moja mama, tá ktorá ma vychovala, starala sa o mňa a doviedla si ma až sem, na toto miesto, aby tieto slová neboli určené nikomu inému ako tebe, mojej mame, človeku ktorý pre mňa znamená najviac na svete. 

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/5008-prihovor-na-vencek/