Ideálna rodina (Úvaha)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: primak
Typ práce: Referát
Dátum: 01.04.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 389 slov
Počet zobrazení: 53 859
Tlačení: 1 886
Uložení: 1 710

Ideálna rodina (Úvaha)

Na ideálnu rodinu podľa mňa neexistuje žiadna definícia ani poučka, ktorú sa potrebujeme naučiť. Rodina by mala byť založená na dôvere a úprimnej láske medzi všetkými členmi, ktorú by si mali navzájom opätovať.

Keď som bol maličký a učil som sa bicyklovať, veľakrát som spadol a udrel sa, ale vždy keď ma niečo bolelo bola pri mne mama, ktorá mi vždy utrela slzy, ranu pofúkala a ošetrila. A keď som už nemal chuť sa znovu vrátiť na bicykel, stál pri mne otec a povzbudzoval ma aby som to nevzdával.

Som veľmi rád a každý deň ďakujem bohu, že som sa narodil do takejto rodiny, pretože nie všetky deti majú také šťastie ako ja. Mnohé vyrastajú v detských domovoch a na uliciach, kde o skutočnej rodičovskej láske môžu len v najtajnejších snoch snívať. Niektoré deti si nájdu náhradnú rodinu, v ktorej často krát nie sú šťastné, v ktorej sú možno utláčané, šikanované a zneužívané.

Tak ako si predstavujem ideálnu rodinu? Je to veľmi ťažká otázka, na ktorú ma asi každý z nás inú odpoveď. Každý túži po svojej vlastnej ideálnej rodine. Podľa mňa by  mala byť každá rodina postavená na vzájomnej láske a porozumení a nie len na tučnom účte v banke, vzdelaní, výzore alebo spoločenskom postavení. Nezáleží ani na počte členov rodiny. Podstatné je to, že v rodine vládne harmónia, spolunažívanie a sebaúcta. Aby si vedeli pomôcť v rôznych situáciách a trávili spolu dostatok času či už pri pozeraní televízie, športovaní, učení, záľubách, koníčkoch, spoločných obedoch a večerách.

Všetci členovia by sa mali pokladať za seberovných. Navzájom by sa mali mať neskutočne radi, mali by sa ctiť a dôverovať jeden druhému. No v tomto skazenom svete je všetko naopak, rodina je postavená iba na peniazoch, nedrží pokope a ľudia sú schopný podraziť kvôli peniazom, majetku a sláve aj svojich najbližších. Rodičia sa bez hanby pred svojimi deťmi nechávajú uniesť pokušeniam tohto sveta ako sú cigarety a alkohol, pritom si neuvedomujú, že ich deti ich pozorujú a myslia si, že je to správne, a preto môžeme vidieť mladých ľudí v podnapitom stave s cigaretou v ústach ako si pichajú drogy. Dovolím si tvrdiť, že takáto rodina, sa za rodinu považovať nedá.

Myslím si, že v rodine je najdôležitejšia láska, lebo všetko ostatné sa dokážeme odučiť alebo naučiť, ale ľúbiť sa musí celým srdcom a srdcu sa rozkázať nedá. Prajem si, aby sme si dokázali odpúšťať a začali si vážiť ostatných ľudí, ale najprv si musíme začať vážiťsamého seba. Dúfam, že sa raz každý bude môcť stať členom plnohodnotnej rodiny.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu