Zóny pre každého študenta

Ideálna rodina (Úvaha)

Ideálna rodina (Úvaha)

Na ideálnu rodinu podľa mňa neexistuje žiadna definícia ani poučka, ktorú sa potrebujeme naučiť. Rodina by mala byť založená na dôvere a úprimnej láske medzi všetkými členmi, ktorú by si mali navzájom opätovať.

Keď som bol maličký a učil som sa bicyklovať, veľakrát som spadol a udrel sa, ale vždy keď ma niečo bolelo bola pri mne mama, ktorá mi vždy utrela slzy, ranu pofúkala a ošetrila. A keď som už nemal chuť sa znovu vrátiť na bicykel, stál pri mne otec a povzbudzoval ma aby som to nevzdával.

Som veľmi rád a každý deň ďakujem bohu, že som sa narodil do takejto rodiny, pretože nie všetky deti majú také šťastie ako ja. Mnohé vyrastajú v detských domovoch a na uliciach, kde o skutočnej rodičovskej láske môžu len v najtajnejších snoch snívať. Niektoré deti si nájdu náhradnú rodinu, v ktorej často krát nie sú šťastné, v ktorej sú možno utláčané, šikanované a zneužívané.

Tak ako si predstavujem ideálnu rodinu? Je to veľmi ťažká otázka, na ktorú ma asi každý z nás inú odpoveď. Každý túži po svojej vlastnej ideálnej rodine. Podľa mňa by  mala byť každá rodina postavená na vzájomnej láske a porozumení a nie len na tučnom účte v banke, vzdelaní, výzore alebo spoločenskom postavení. Nezáleží ani na počte členov rodiny. Podstatné je to, že v rodine vládne harmónia, spolunažívanie a sebaúcta. Aby si vedeli pomôcť v rôznych situáciách a trávili spolu dostatok času či už pri pozeraní televízie, športovaní, učení, záľubách, koníčkoch, spoločných obedoch a večerách.

Všetci členovia by sa mali pokladať za seberovných. Navzájom by sa mali mať neskutočne radi, mali by sa ctiť a dôverovať jeden druhému. No v tomto skazenom svete je všetko naopak, rodina je postavená iba na peniazoch, nedrží pokope a ľudia sú schopný podraziť kvôli peniazom, majetku a sláve aj svojich najbližších. Rodičia sa bez hanby pred svojimi deťmi nechávajú uniesť pokušeniam tohto sveta ako sú cigarety a alkohol, pritom si neuvedomujú, že ich deti ich pozorujú a myslia si, že je to správne, a preto môžeme vidieť mladých ľudí v podnapitom stave s cigaretou v ústach ako si pichajú drogy. Dovolím si tvrdiť, že takáto rodina, sa za rodinu považovať nedá.

Myslím si, že v rodine je najdôležitejšia láska, lebo všetko ostatné sa dokážeme odučiť alebo naučiť, ale ľúbiť sa musí celým srdcom a srdcu sa rozkázať nedá. Prajem si, aby sme si dokázali odpúšťať a začali si vážiť ostatných ľudí, ale najprv si musíme začať vážiťsamého seba. Dúfam, že sa raz každý bude môcť stať členom plnohodnotnej rodiny.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/5058-idealna-rodina-uvaha/