Zóny pre každého študenta

Opis zimy (Umelecký opis)

Opis zimy (Umelecký opis)

Máme tu to najbelšie a najčistejšie ale aj najchladnejši ročné obdobie. Chlad siaha az na kost a zimnica prenasledujuca nas na kazdom kroku stazuje cestu domov.Mrazivy vietor nelutostne vmietany do tvare bičuje lica az vyšuje tak tuzbu cloveka po utulnom a teplom domove. Ľadový vzduch píska okolo uší a svojimi studenymi rukami vyhladava nezakryte miesta na nasom tele.

Citime ako nam pomaly krehnu prsty na nohach aj na rukach,ako vietor bez milosti slaha na nasu tvar,ako nam omrzaju krvavocervene pery na kotrych citime kazdy dotyk krasnej pani Zimy. Snehove vlocky ako tancujuce baletky sa zlahka dotykaju nasej tvare,sadaju na mihalnice a steklia nas na nose.

Svojimi ladovymi bozkami citiac ako tisice ihiel na nase telo nam v ociach vyvolava slzy a dokaze nas tak rozplakat bez toho aby nam sposobila bolest alebo zmrazila nase city. Srdce zacina bit rychlejšie v snahe ohriat chladnu krv. Zima preberá zezlo moci aj nad prirodou. Stromy inokedy plne zivota a veselych farieb sa zmenili na krasne ale studene sochy akoby ich niekto vytesal z mramoru. Ich ´kedysi pestrofarebne saty nahradia tancujuce striebriste vlocky ktore nam poslala Perinbaba.Inokedy veselo zurčiace potociky,rieky ci jazera zmlknu a premenia san a zradne ladove zrkadla.

Nielen les, ale aj polia, lúky a čistinky sú zahalené snehovým závojom... Sneh milostivo zakryva vsetku spinu a blato na zemi a oblieka chodniky z kamenia a hliny do krasnych svadobnych siat.Strechy domov obchodov,hotelov,domov mlkvo stoja po tom ako ich zima oviala svojim ladovym dychom.Vtaci spev stichol,zima nuti hladat kazdeho maleho ci velkeho tvora hladat si aspon kusok tepleho miestecka kam by sa mohol uchylit.

Krystalove cenculiky ozdobujuc kazdu budovu sa nacahuju k zemi Pretekajuc sa ktory z nich ako prvy uputa pohlad detskych oci. Na oknach su skvostne majestátne kvety, ktoré príroda, alebo niekto iný dokonale namaľoval štetcom a ľadovými farbami. Obloha sa zmenila na tajomnú a žiariacu spleť mesiaca tu a tam prevalujuce sa mracika a hviezd.

Nádherné snehové vločky a trblietajúci sa ľad rozbúcha srdce nejedného človeka. Tato sceneria vzbudzuje okuzlenie a uzas a clovek dviha hlavu k oblohe rozpaziac ruky v snahe objat vsetku tu krasu. Oči im slzia od ľadového vetra, ale ten krásny pohľad stojí za to.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/5878-opis-zimy-umelecky-opis/