Zóny pre každého študenta

Maturita je formalita

Maturita – dnes mi to príde ako vtip, skúška príliš ľahká... Časom si človek uvedomí, že všetko to, čo prešiel – zvládol – dotiahol do konca bolo príliš ľahké.

Maturovala som s niekoľkých predmetov samozrejme jazyk, slovenčina, a trojkombinácia odbor TIS. Kedže som si ešte, aby som sa náhodou nenudila v deň maturít a kedže som sa chcela dostať na VŠ, som si k týmto „veselým“ predmetom prihodila aj predmet – neuhádnete ktorý – MATEMATIKU.
A to Vám teda poviem pravdu – nevynikala som z nej.

Takže písomné maturity – na koľko sme boli skúšobný rok, stačilo ak sme prešli ústnou a písomnou časťou, test už nech dopadne ako dopadne.
Ja som cez testové obdobie ochorela... Slovenčina – sloh – exelentne. Nejdem sa chvastať ale chýb ako maku... Matematika – no príklady čo nám predhodili by som nevypočítala asi ani s gymnáziom, okrem toho teplota 38°C. Deto nemčina. Potom nasledovala praktická časť TIS – čo som bola urazená lebo som si myslela že to mám na 1 a ono to bolo na tri... Nikdy neočakávajte lepšie ... Ale ústne to bola psina: Prvé som mala jazyk. Kedže je to moja asi najslabšia stránka – chodila som na doučovanie a základným heslom bolo: čo koľvek čo si vytiahneš musíš sa dostať na tému, o ktorej vieš veľa...

Ešte pred vstupom a ťahaním vyšla učiteľka. Dobre sme vychádzali a vraví mi je tam 23 modrých a 2 biele kužky, ktorých sú čisla. A ten biely je téma Slovensko... No fajn... hovorím si ale ja vojdem dnu a tahám – Nemecko Berlín... Našťastie som ku každej téme vedela približne 7 viet, takže som už to čo povedala. Nesmiete byť ticho... Tak som sa rozhodla, že si začnem vymýšlať čo príde. Takže moji rodičia jazdia často do nemecka, máme tam veľa známych aj moja sestra chodí do nemecka... A už len o sestre, že je rozmaznaná, že ma bije... že sa volá... a najlepšie na tom bolo že aj pani v komisií sa tak volala a ja som na ňu nadávala... A potom mi hovoria no aj pani sa tak volá... zostala som ako prikovaná... no oni sa len smiali... takže nemčina za mnou... Sloh z nemčiny za mnou – nič moc... ale mám spravené...
Slovenčina – ha všetkých viem okrem jedného obdobia  - zemianstvo... chcem 16 Ivan Krasko... a moj spolužiak chcel 10 zemianstvo... Išiel predomnou. Povedala som mu celú šestnástku – ešte aj recitovanie. Ha! vytiahol si moje číslo... A ja veselo vojdem dnu a vytiahla som si 10, z ktorej som vedela len jedného autora... no mali dobrú náladu tak mi dali na moju veľkú smolu – za tri... Nič sa nedalo robiť.

Ide sa na matematiku - to sme boli len traja – a všetci spravili... ale bolo ťažko – na toto všetko som sa učila... A posledné – TIS ťahanie z troch tém – odbor – ekonomika, počítače, odbor...  Nestíhala som sa naučiť... Takže čo mi všetko povedali spolužiaci, pred vstupom do jamy levovej to som si všetko na veľké šťastie vytiahla. Takže takto – závisí na troch veciach a to sú:
Profesori a ich nálada, na tom ako ste naučený a to najdôležitejšie je „Šťastie“ lebo len s ním Vám to môže naozaj skvelo dopadnúť.
Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/6248-maturita-je-formalita/