Zóny pre každého študenta

Ako písať pekné slohové témy (Úvaha)

Ako písať pekné slohové témy (Úvaha)

Mojou úlohou je napísať sloh. Bude múdre najprv si zvoliť zaujímavú tému a určiť si, čo od výsledného slohu chcem. Poďme sa na to pozrieť zo systematického hľadiska. 

Prvý predpoklad znie: Chcem sa vyvarovať opakovania (napr. prvkov z prostredia, zápletky, postáv) po nejakom inom diele. Keď sa s tým stretnem, väčšinou sa mi to dielo (to, čo opakuje) nepáči. A to platí na cudzie aj moje diela. Pozor, jedna vec je urobiť prostredie opakujúce mnohé prvky z iného, a iná vec je celý sloh napísať v určitom prostredí (napríklad mi nevadia diela zasadené v Stredozemi atď.).

Chcem, aby bol sloh príjemný na čítanie, aby čitateľa nenudil a aby sa mu páčil. Podobne ako v minulom odstavci, čitateľ som často ja. Napríklad väčšina slohov, čo som napísal, sa mi už veľmi nepáči a často si hovorím „toto by sa dalo napísať lepšie”.

Slohy z fantasy prostredia sú väčšinou buď neoriginálne, alebo nudné, alebo oboje. (Veľká česť výnimkám, ktoré sú potom väčšinou o to lepšie.) Preto sa budem snažiť písaniu vo fantasy prostredí vyhnúť. Budem musieť nájsť (alebo vytvoriť) iné prostredie. Výnimkou sú Aninove témy („Anonymní upíri”, „Štyri klobúky čarodeja Grimóna” atď.), ktoré väčšinou predpokladajú fantasy prostredie. S nimi ale treba pracovať naozaj veľmi opatrne, a dávať pozor na splnenie prvých dvoch podmienok (originálny a pekný sloh), inak sa úplne celá téma zbytočne premrhá (viď mnohé minulé slohy, čo používajú Aninove témy), a to by bola veľká škoda.

Ďalšie možné prostredie je Podzemná ríša, ale tam už je toľko slohov, že ťažko urobiť nejaký pekný, a okrem toho celé prostredie vo svojom samotnom základe nevyhovuje prvej podmienke. Mohol by som síce použiť prostredie iného diela (napr. Tolkien, Harry Potter atď.), ale to by som asi nevedel napísať dobre.

Najlepším prostredím asi bude súčasnosť. Ako urobiť sloh, čo sa mi bude páčiť aj po čase (t.j. sloh, čo spĺňa druhú podmienku)? Po pravde, neviem. Asi ide hlavne o to ten sloh „neodfláknuť”. To sa ale ťažko dá zabezpečiť, keď má človek na jeho písanie víkend. Preto nebude od veci začať slohy písať „dopredu” (a dopredu zisťovať, aké budú podmienky na útvar a tému). „Kráse” slohu by tiež mala pomôcť jeho originalita, a tú už som sa pokúsil zlepšiť určením, že najlepšie prostredie slohu je súčasnosť.

Kvalita sa možno bude dať ešte viac zlepšiť tým, že sloh nebude rozprávanie. Dobré rozprávanie sa mi píše čím ďalej, tým ťažšie. (Asi preto, lebo s pribúdajúcim vekom sa mi posúva hranica toho, čo je „dobré rozprávanie” rýchlejšie, ako sa mi zlepšuje pisateľská prax.)

Ak sa aj tak rozhodnem pre slohový útvar, ktorý má dej, je nutné dopredu si pripraviť niečo ako dejovú osnovu. Diela, pri ktorých ani autor nevie, čo sa stane v ďalšej kapitole (resp. na ďalšej strane) sú v drvivej väčšine horšie ako diela, čo dejovú osnovu majú. (Pozri napríklad mnohé diela na FanFiction.net.) Čím je dielo dlhšie, tým viac sa to prejaví, takže slohy sú od toho ešte v podstate dosť chránené. Nie že by diela bez dejovej osnovy boli zlé, často práve naopak, ale s dejovou osnovou by boli podľa mňa omnoho lepšie a viac „uspokojujúce” pre čitateľa.

Ako prvý príklad použijem detektívky, kde sú dôsledky nedostatku plánovania deja vopred zvlášť strašné: v detektívke, kde autor nevie od začiatku, kto vlastne je vrah, to je väčšinou dosť vidno a čitateľovi to samozrejme prekáža – detektívka pôsobí chaoticky. Autor tam nemôže nechávať „stopy” pre čitateľa o tom, kto je vrah, pretože to sám nevie. Na konci sa asi pokúsi vylučovacou metódou určiť jediného, čo to mohol urobiť, aj keby na to nemal žiaden rozumný motív. (Alebo to celé vlastne urobili mimozemšťania.) Následky plánovania deja, či už zlé alebo dobré, najlepšie vidno vo veľmi dlhých dielach. V Harry Potterovi 1 sú napríklad na prvej hodine elixírov veľmi „nenápadne” podané informácie, ktoré môžu vysvetliť isté veci v Harry Potterovi 6.

Ale teraz späť ku môjmu slohu. Ak by som nepoužil rozprávanie, ktorý zo zvyšných slohových postupov bude pre mňa najvhodnejší? Opisný sa mi nepáči (čiže nespĺňa druhú podmienku). Informačný tiež podľa mňa nebude to pravé. Výkladový/úvahový ale má čosi do seba. Ak teda nebude špecificky určená podmienka, ktorá tejto protirečí, najlepšie bude urobiť úvahu. Nepodarilo sa mi tu síce nájsť pekné témy, o čom by som mohol písať sloh (čo bolo na začiatku mojím cieľom), ale utriedil som si myšlienky, určil si najvhodnejší slohový postup a okrem toho mám nakoniec sloh, ktorý je pekný aj originálny, takže som vlastne spokojný.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/6442-ako-pisat-pekne-slohove-temy-uvaha/