Chvála jesene (Umelecký opis)

Chvála jesene (Umelecký opis) 

Jeseň je najlepší čas na prechádzky, relax, pohodu. Keď začne zo stromov padať prvé ohnivé lístie a vetvičky kríkov pospájajú pavučinkové nite babieho leta, nadíde čas na dlhé, tak trochu i meditatívne prechádzky prírodou so sprevádzaním  usmievajúceho slniečka. 

Pozvánky nám posiela jesenný vzduch, obťažkaný vôňou dozretých plodov, všakovakých húb i voňavého sena v krmelcoch. Dokážeme odolať? Istotne nie. Sústredene obdivujeme pod stromami, papradím a šuštiacimi listami farebné dary jesene.

Môžeme si ešte nazbierať zopár hríbov, jesennú kyticu, šípky. Oddýchnuť si pri ohníku a zahodiť do neho všetky svoje starosti a problémy. Pochutnávame si, ktoré svoju silu ťahá korienkami z hlbín zeme a plodmi priamo zo slnka. V burčiaku nám dáva možnosť prečistiť si krv, aby sme v zime nepodľahli chorobám. Jeseň je výborné obdobie na púšťanie šarkanov, cyklistické túry. Človek sa potom vracia domov s  dobrým pocitom sviežosti. Pobyt na čerstvom vzduchu urobí dobre telu aj duši.

Počas dlhých jesenných dní máme viac času sa začítať do napínavej či dojímavo romantickej knihy, zahrať si karta či človeče, alebo sa len tak porozprávať. Môžeme zájsť do kina alebo na jarmoky, hody, vinobrania, typické pre toto ročné obdobie. Nezabudnite na jesennú párty, na ktorej nesmú chýbať jedlé gaštany, sviečky, vyrezaná tekvica, veniec zo suchého lístia.

Príroda nám ešte predtým, ako sa uloží k spánku, daruje všetky farby a chute zo svojej palety, dopraje nám nové nastavenie organizmu. Pohladí nás babím letom. Lístie doslova žiari v tisíckach farebných odtieňov žltej, oranžovej, zlatej, červenej a hnedej. Žltá je ako slnko. Je radosť, šťastie, optimizmus a dobrá nálada. Oranžová ako oheň, živá, hravá, nespútaná a bláznivá ako plamene, ktoré blikajú k nebu. A červená – vášeň, nespútanosť, nekonečná sloboda. Je divá. Dáva pocit, že človek má všetko, len sa treba rozbehnúť. Hnedá toto radostné šialenstvo utlmuje, zjemňuje a vyrovnáva. Nad tým všetkým je oceľové nebo. Veľmi nízko, tesne nad hlavou. Možno stačí natiahnuť ruku a dotknúť sa zlatých lúčov zubatého slniečka.

A pre tých, ktorí hovoria: „Opäť prichádza odporná jeseň, zima, nuda,“ mám liek, povedzte si: „Jeseň je tu! Hurá!“ Poznám nemálo ľudí, ktorých unavuje hektické leto, pražiace slnko a mestá preplnené ľuďmi. Jeseň je balzamom na ich dušu. Učím sa od nich a hľadám výhody jesene. A preto nenadávajte na jeseň, ale urobte si pohodičku doma, zababušte sa do teplej deky a venujte sa svojim záľubám, na ktoré nemáte počas ostatných ročných období čas.

Pri opisovaní jesene využite umelecké prostriedky:

Úvod – príchod jesene:

Všetko akosi stíchlo, osirelo...Vôkol cítiť prázdnotu a chlad severného vetra, ktorý sa hrá – poháňa zoschnutí listy stromov sem a tam. Stvára s nimi bláznivý kolotoč. A ony sa pojašene smejú: šu-šu-šu. Počujete? Koruny stromov sa kníšu. To lastovičkám mávajú na pozdrav. Lúčia sa... Vidíte to? Jeseň prišla. Je tu!
Nedávno mi na ulici padol pod nohy zrelý gaštan. Akoby mi jeseň poslala telegram, že je už tu. A potom mi poslala list, ktorý sa tichučko kĺzal k zemi.
Leto je už nenávratne za nami a po dlhých, teplých a slnečných dňoch sa k slovu hlási jeseň.
Jeseň je ročné obdobie, ktoré k nám prichádza vždy v rovnakom čase, ako švihnutím čarovného prútiku.
Z krásneho a teplého leta sa časom vytvorí chladnejšie, ale zato pestrejšie obdobie jesene. Je to vlastne príprava prírody na tuhú a chladnú zimu.
Jeseň prichádza vždy v rovnakom období, ale je vždy iná.

Čo nám jeseň ponúka:

Jeseň rozžiarená babím letom ponúka očiam paletu nádherných farieb: hrdzavočervená bučina, žlté jasene, zelené borovice, divá čerešňa horela... Listnáče – dub, buk, briezka, lieska a jarabina si zobliekajú šaty.
Záhrady a príroda o ktorú sme sa po celý rok usilovne starali nám vydá svoje bohatstvo.
Hubári vlečú plné koše michaliek, záhradkári oberajú úrodu: jablká, hrušky, hrozno.
Odkvitnutý bodliak leží na zemi.
Je to obdobie kedy sa príroda ukladá na zimný odpočinok.
Znakom príchodu jesene je štebotavá pieseň lastovičiek, ktorú si spievajú pred odletom do slnečných a teplých krajín.
V lese sa príchod jesene oslavoval aj štebotom vtáčikov, ktorí ešte les neopustili a poletovaním pestrofarebných listov padajúcich zo stromov .
S príchodom jesene sa mení celá príroda, mení sa všetko vôkol nás. Listy stromov najskôr zmenia farbu zo zelenej na žltú až na oranžovú a potom pomaly opadajú na zem na ktorej vytvárajú farebné koberce.
Jeseň nás vie príjemne prekvapiť. Pomedzi stromy a ulice fúka vetrík a vydáva niekedy zvuky, ktoré nám môžu vytvárať spolu s tmavou, zatiahnutou oblohou neopakovateľnú atmosféru.
 Slniečko sa začína zubatieť.
Pre deti a ich rodičov je jeseň obdobie na púšťanie šarkanov a na prechádzky po pestrofarebnom lese, kde môžeme uvidieť zvieratká, ako sa začínajú pripravovať na zimný spánok. Aj zvieratká v prírode pociťujú príchod blížiacej sa zimy a preto zbierajú zásoby, aby prežili tuhú zimu.
Pre školákov to neznamená len príchod chladnejšieho počasia ale aj návrat do školských lavíc po dlhom prázdninovom oddychu.
 Nielen zvieratká, ale aj ľudia sa pripravujú na chladnú jeseň. Začínajú vyťahovať teplejšie oblečenie zo svojich skríň.
Maliarka jeseň sa dosýta  vyšantila. Všetkými farbami slnka a zeme premaľovala zeleň okolo nás. Zrazu, už dosť unavená, zmenila výtvarnú techniku a začala striebriť. Drobnými trblietavými hviezdičkami inovate, ako drahou čipkou, oblemovala ladné tvary žltkastých listov na stromoch, steblá trávy i posledné suché kvietky, aby nám naposledy ukázala ich neopakovateľnú krásu, kým ich netrpezlivá zima nadobro neprikryje bielou perinou.
Záhrady pustnú, úroda je už v komorách, na hriadkach odfarbených sychravým mrholením do pochmúrnej jesennej farebnej palety, svietia už len obrovské tekvice. Čakajú na chvíľu, keď sa ich tvary, pripomínajúce prázdne hlavy, zmenia v tvorivých rukách chlapcov a dievčat na osvetlené kahance, pekne vyzdobené vázy, nádoby alebo opatrené zubiskami sa spolu s bielou plachtou vyberú poodhaliť čosi z tajomstva duchov
Tekvicové záhradné hry sú u nás známe oddávna. V minulosti, rovnako ako dnes, sa v každej dedinke nájde zopár kreatívnych a zároveň umením nadchnutých jedincov, ktorí neváhajú rozveseliť duchárskym šantením okolie. Veď čo nám bráni využiť posledné plody jesene aj trochu inak – úsmevnejšie

Záver – prečo mám/nemám toto ročné obdobie rád/a?

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/6454-chvala-jesene-umelecky-opis/