Zóny pre každého študenta

Prečo som sa rozhodol študovať informatiku?

Prečo som sa rozhodol študovať informatiku?
Ako malí som hned vedel že sa budem časom venovať počítačom k čomu je informatika dosť blízka. Od malička som si na to zvykal vďaka môjmu otcovi ktorý sa informatike venuje dodnes. Možno nevedomky možno vedome ma do informatiky zaviedol on. Pozerával som sa ako skladá počítače a venuje sa inštaláciam rôznych hardwarov aj softwarov. Vždy ma to zaujímalo ale nemohol som sa tomu venovať naplno na základnej škole. Preto bola moja voľba Stredná priemyselná škola Jozefa Murgaša. Veľa ľudí mi hovorí že na tejto skole sa učí všetko čo sa týka počítacov a informatiky tak som sa rozhodol že budem študovať tu. Za štiry roky štúdia na tejto škole som sa naučil veľa užitocných vecí ktoré do teraz používam a túto voľbu neľutujem.
Keď ste predsa dobrý informatik – programátor, tak dokážete naprogramovať a teda vytvoriť čo len chcete. Je to v podstate oblasť neobmedzených možností. Technici a konštruktéri predsa musia vždy pracovať stými vecami, čo majú k dispozícii. Mám na mysli teda ich technické vybavenie ako súčiastky a náradie. Avšak ako informatik predsa nepotrebujete žiadne technické istoty(ktoré sa aj tak časom vynájdu veď pokrok ide dopredu vždy dvojnásobne veľkou rýchlosťou v informatike), ale keď dostanete nápad tak len nakreslíte vývojový diagram, nič vás neobmedzuje, sloboda tvorivosti. Je to ako nové avantgardné umenie, ktoré má aj vedecký zmysel. Vždy môžete vymyslieť niečo nové, naprogramovať nejakú vlastnú aplikáciu, prezentovať sa stým čo chcete. Je to proste realizácia vašich ideí. Ešte, keď stým nápadom dokážete uspieť a hlavne pomôcť ľuďom, zjednodušovať im život tak sa nám skorej naskytne otázka: Prečo by som nemal študovať informatiku?

Ďalším dôvodom je určite potreba takýchto ľudí. Je známe že informatikou je veľa, ale len málo z nich je dobrých. Dobrí informatici naozaj nerastú na stromoch aspoň čo sa týka teda vedeckého zamerania. Naozaj dobrý študovaný informatik je vo svete veľmi žiadaný. Mnoho známych, ktorý vyštudovali tento odbor mi vždy hovorievali, že ak dokážem vyštudovať Informatiku, tak nemám problém dostať prácu. Niektorí dokonca tvrdili, že hneď po škole dostali niekoľko pracovných ponúk (nielen na Slovensku), ktoré boli platovo ohodnotené aj päťnásobkom priemernej mzdy. Ako informatik vôbec nie je problém viac než uživiť sa, vraj dokonca aj žiť na vysokej nohe, preto som sa rozhodol, že to vyštudujem. No nieje informatika ťažká ?

Veľa ľudí mi vravelo, že informatika je asi ten najťažší odbor aký sa na vysokej škole dá študovať. Ak ťa nevyhodia po prvom semestri tak po druhom určite. Obzvlášť o Aplikovanej informatike na UMB sa hovorí, že len málokto dosiahne Bakalára nie to ešte magistra.Ľudia hovorili, že to takto je no ja sa držím jedného pravidla, ktoré znie pokiaľ nevyskúšaš neuvidíš. Podobne slová som počúval, keď som si vyberal strednú školu, aj ked tieto dve úrovne stredná a vysoká škola porovnavať nemôžem.

Tieto slová sa mi celkom dostali pod kožu, keď som ich počul, ale na druhej strane je to jedinečná možnosť dokázať viac.
Štúdium informatiky je obrovská výzva a ja som presvedčený o tom, že ju dokážem zdolať. Som si vedomý, že to nebude cesta ružovou záhradou ale naopak cesta trnistá, ktorá mi dokáže ukázať niečo viac a bude to cesta, ktorá mi ukáže to čo som doposial nepoznal. Cez ňu sa dostanú len tí najpracovitejší, najdôkladnejší, najzodpovednejší a často aj najtvrdšie charaktery. Je to ďalší z dôvodov, prečo ju chcem študovať. Dokážem svoj charakter a hlavne dokážem to sám sebe. Zatiaľ sa mi nezdá, že by to bolo niečo veľmi zložité. Nejdem sa ani nejako pretrhnúť od učenia a zvládam aj priebežné bodové hodnotenia predmetov. Uvidíme ako to celé dopadne.
Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/6502-preco-som-sa-rozhodol-studovat-informatiku/