Prejav z príležitosti oslavy 75 narodenín občana v (obci/meste)

Prejav z príležitosti oslavy 75 narodenín občana v (obci/meste)

Milý (meno a priezvisko občana), priatelia, kolegovia, všetci prítomní, pozornosti.

Milí príbuzní nášho oslávenca, milí dovoľte mi požiadať Vás o chvíľu.

Dnes večer sme sa tu, ako iste všetci viete, zišli pri oslave krásneho životného jubilea 75. rokov vzácneho človeka, manžela, otca, starého otca, priateľa a kolegu (meno a priezvisko občana).

Mne, ako (jeho dlhoročnému priateľovi/dlhoročnej priateľke), sa dostalo tej cti, aby som v túto slávnostnú chvíľu predniesol pár slov.

Slov, ktorými sa chcem v mene nás všetkých poďakovať Tebe, (meno občana) za všetko, čo si nás svojím životom naučil, čím si nás povzbudil, či napomenul.

Slov, ktorými Ti chcem zároveň zaželať, aby si bol naším „učiteľom života“ ešte veľmi dlho. Dlho nie preto, že by sme pomaly chápali, ale dlho preto, lebo som si istý, že máš pre nás ešte mnoho dobrých rád, múdrostí a životných skúseností, ktoré si nechceš nechať len pre seba.

Rád (Rada) by som (spomenul/spomenula) aspoň niekoľko udalostí z Tvojho života, ktoré boli dôležité a milé nielen pre Teba, ale určite aj pre tých, ktorí boli v Tvojej blízkosti. Tým prvým dôležitým bolo určite Tvoje narodenie. Škoda, že nemôžem tvrdiť, že som bol (bola) pri tom, ale určite nebudem klamať, keď poviem, že si priniesol príjemnú zmenu do života svojim rodičom.

Náš milí (meno občana) je známy svojou úprimnosťou, láskavosťou, ochotou pomôcť, poradiť, známy ako milujúci manžel, otec, či starý otec, známy ako zodpovedný a čestný pracovník, známy ako ochotný kolega a priateľ, známy ako vtipný spoločník.

Od Tvojho narodenia prešlo niekoľko rokov a Ty si začal chodiť do školy. O tých rokoch a zážitkoch z nich by nám možno neskôr mohli porozprávať „známe“ historky Tvoji súrodenci či spolužiaci, ktorí sú tu dnes medzi nami.

Ja by som sa (preniesol/preniesla) až trochu neskôr, do doby, kedy si nastúpil, ako čerstvý absolvent (vysokej) školy do (nášho) závodu (meno závodu) ako (námestník pre riadenie dopravy).

A od tých dôb si sa postupne stal známy nielen pre svojich kolegov v práci, ale aj známym pre (celú obec/celé mesto) ako dobrý človek, odborník v práci, človek, ktorý sa nevzdáva ani pri zdanlivo neriešiteľných situáciách, človek ktorý pomáha nielen sebe, ale práve naopak rozdáva sa všetkým okolo a pomáha každému, kto pomoc potrebuje.

Tvoja príkladná starostlivosť o rodinu je vzorom pre mnohé rodiny, v ktorej spolu s manželkou ste dobre vychovali (dve) krásne deti, syna (meno syna) a dcéru (meno dcéry) a dnes sa už tešíte aj z (dvoch) roztomilých krásnych vnúčatiek (uveďte mená vnúčat).

Milý (meno občana) i ostatní prítomní, nebudem už veľa hovoriť, pretože by sme tu museli byť ešte veľmi dlho a neprišli sme tu preto, aby sme len spomínali. Prišli sme preto, aby sme mohli stráviť tento večer v príjemnej spoločnosti nášho oslávenca, aby sme mu mohli poďakovať, zaželať mnoho dobrého, tešiť sa z toho, že ho môžeme poznať, že s ním môžeme spolu prežiť tieto chvíle.

Dovoľte mi Vás požiadať, aby sme pozdvihli poháre a pripili na zdravie, šťastie a veľa ďalších dobrých rokov nášmu drahému (meno občana), aby sa aj naďalej v našej (obci/meste) cítil dobre a bezpečne.

Na zdravie.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/7512-prejav-z-prilezitosti-oslavy-75-narodenin-obcana-v-obci-meste/