Prejav k okrúhlemu výročiu založenia (mesta/obce)

Prejav k okrúhlemu výročiu založenia (mesta/obce)

Vážené dámy a páni, milí spoluobčania,

naše (mesto / obec) sa dožíva (počet rokov) rokov svojho založenia. Preto som (rád / rada), že môžem nášmu (mestu / obci) zaželať všetko najlepšie a skvelú budúcnosť.

Minulosť je istá, pretože sa na nej nedá nič zmeniť. Ale na budúcnosti je najkrajšie práve to, že si ju môžeme tvoriť sami. Je nepochybné, že každé (mesto / obec) sa musí prispôsobiť vývoju. Tým vývojom mám na mysli hlavne budovanie infraštruktúry, ktorá je v dnešnej dobe hlavným problémom. Tak isto je treba hľadať miesta, kde môžu rásť nové obytné štvrte a miesta na trávenie voľného času, prípadne na oddych.

Od samého začiatku spájalo naše (mesto / obec) staré s novým. To zaistilo pre našu dobu vysokú kvalitu života a naši občania, ktorí tu žijú, môžu byť spokojní. Dôležitým faktorom je vznik nových investičných projektov, ktoré zvyšujú kvalitu života, šetria životné prostredie a v neposlednom rade vytvárajú nové pracovné príležitosti. A o popularite nášho (mesta / obce) svedčí v posledných rokoch aj zvyšovanie počtu obyvateľov.

Je dôležité pozrieť sa späť do minulosti, ktorú môžeme zhodnotiť a poučiť sa z nej. A rovnako tak je dôležité pozerať sa dopredu a mať jasne vytýčené ciele, ktoré chceme dosiahnuť. Viem, že mnohé problémy v našej spoločnosti sú vážnejšie než v generácii našich otcov a že my sa budeme musieť s nimi vysporiadať. Platí to v oblasti energetiky, dopravy, pracovných miest, kvality vody a ovzdušia.

To všetko sú problémy našej doby. Rozhodovanie našej budúcnosti nezáleží len na vláde štátu, ale na jednotlivých mestách a obciach, ktoré môžu svojim hospodárením výrazne prispieť ku kvalite života v našej spoločnosti.

Preto sa musíme starať o vzdelávanie našej mládeže a poskytnúť im čo najlepšie predpoklady pre ich budúcnosť. V súčasnej dobe sa potrebujeme zamerať na možnosti bývania mladšej generácie a skvalitnenie starostlivosti o našich seniorov.

Som presvedčený (presvedčená), že naše (mesto / obec) sa postaví k týmto úlohám rovnako statočne ako v minulosti.

Dnešné jubileum oslavujeme v čase, keď rastie vedomie, že osud našich (miest / obcí) a našej spoločnosti sa stavia pred spoločné úlohy.

Preto prajem k tomuto jubileu nášho (mesta / obec) veľa šťastia a veľa úspechov v budúcnosti.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/7513-prejav-k-okruhlemu-vyrociu-zalozenia-mesta-obce/