Naučte sa správne predstaviť

Naučte sa správne predstaviť

Pracovné rokovanie môže pokaziť prvý kontakt. O človeku vypovedá nielen postavenie vo firme alebo oblečenie, ale aj to, či ovláda spoločenský bontón, ako je napríklad vhodný pozdrav alebo správne predstavenie sa. Aby ste zanechali na pracovných stretnutiach dobrý dojem, naštudujte si vhodný pozdrav z nasledujúcich riadkov.

Pozdrav má rôzne formy. Tón hlasu môže znieť priateľsky, chladne, úctivo, nesmelo, arogantne. Pozdrav môže mať aj podobu podania ruky alebo kývnutia hlavou. V neformálnom styku si môžete zvoliť pozdrav podľa vlastného uváženia, v pracovnej sfére však musíte pri pozdrave dodržať určité pravidlá.

1. Prvý v spoločenskom styku zdraví mladší staršieho, muž ženu, ten kto vstupuje do obchodu, kancelárie, podriadený ako prvý zdraví nadriadeného.

2. Pri predstavení sa treba najprv pozdraviť, následne by mal človek, ktorý predstavuje, vysloviť zreteľne svoje meno a pridať aj frázu, že ho teší, že sa zoznámil s dotyčnou osobou. Ak na rokovaní predstavujeme dvoch neznámych ľudí platí, že žene predstavíte muža, staršiemu mladšieho a vyššie postaveného tomu, kto je nižšie postavený.

3. Ako má vyzerať predstavenie v skupine: vstupná fáza k zoznámeniu – dovoľte, aby som vám predstavil..., meno osoby, ktorú predstavujete ako druhú, základné údaje o predstavovanej osobe, meno osoby s vyšším postavením...Ešte sa oplatí vedieť, že v spoločnosti viacerých ľudí môžete predstavovať všetkých za radom. Pri predstavovaní by sa malo vždy stáť, výnimkou sú starí a chorí ľudia.

4. Pri podaní ruky je tiež dôležité vedieť, kedy kto komu podáva ruku. Platí, že ruku podáva žena mužovi, starší človek mladšiemu, hostiteľ hosťovi.. Stisk nesmie byť príliš slabý ani silný, pri stisku treba hľadieť človeku do očí a usmievať sa.

5. Ak ste si nezapamätali meno predstavovaného človeka, neskôr sa ho na meno spýtajte, ľudí oslovujte bežným oslovením ako pán, pani alebo titulom.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/8774-naucte-sa-spravne-predstavit/