Ako vyhrať v hre „papier, kameň, nožnice

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: nany7
Typ práce: Referát
Dátum: 29.04.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 303 slov
Počet zobrazení: 2 848
Tlačení: 400
Uložení: 366

Ako vyhrať v hre „papier, kameň, nožnice

Pravidlá pozná každý. Kameň otupí nožnice, tie vždy prestrihnú papier a ten na oplátku dokáže zabaliť kameň. Táto hra sa často pri prijímaní ľahších rozhodnutí, ako napríklad kto berie ďalšiu rundu na bare, či kto bude večer pánom diaľkového ovládača televízie. Takže hra papier, kameň, nožnice by mala byť vlastne to isté ako hodenie mincou či ťahanie si kratšej zápalky. Ale nie je to tak.

Hra papier, kameň, nožnice, ktorej sa niekedy hovorí aj rošambo, je v skutočnosti zaujímavou strategickou hrou. Podľa psychológov dokonca odhaľuje prefíkanosť a hranice ľudskej mysle. Existujú dokonca turnaje v rošambe, v ktorých sa vyhrávajú veľké peniaze. Softvéroví inžinieri sa snažia vyvinúť počítačové programy, ktoré by dokázali poraziť ľudských súperov. Tí zase vedú nekonečné hádky o tom, ktorá stratégia v rošambe je najlepšia. Vedci však tvrdia, že je to celé o psychológii. Stačí začať nožnicami.

Výskum ukázal, že najpopulárnejší z prvých ťahov je ukázať päsť – teda kameň. Ak súper toto pravidlo pozná, v prvom ťahu vyrukuje s otvorenou dlaňou, teda papierom, ktorý kameň zabalí a zabezpečí víťazstvo. Preto ten, kto má dobré nervy a ako prvý ukáže ukazovák a prostredník – teda nožnice, ktoré papier prestrihnú, má veľkú šancu na okamžité víťazstvo.

Po prvom ťahu je možné podľa týždenníka New Scientist, ktorý výsledky výskumu zverejnil, zvoliť trochu zložitejšie stratégie. Jedna z nich je v tom, že súperovi hráč vopred oznámi, aký bude jeho najbližší ťah a potom ho naozaj urobí. „Nikto neverí, že to naozaj urobíte, takže neurobí ten ťah, ktorý by vás porazil,“ uvádza časopis.

Druhá taktika je v tom urobiť ťah, ktorý by neporazil predchádzajúci ťah protivníka. Ak teda súper v predchádzajúcom kole dal kameň, treba dať v novom kole nožnice. Je to založené na psychológii. Štúdia totiž naznačuje, že väčšina ľudí sa inštinktívne snaží poraziť svoj predchádzajúci ťah.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Kameň #moj beletrizovany zivotopis


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu