Zimná rozprávka (Umelecký opis)

Zimná rozprávka (umelecký opis)

December, január, február,...Zima. Viete čo je na nej najkrajšie? Sánky, prechádzky zasneženou prírodou a malé vločky padajúce na môj, už aj tak dosť zamrznutý nos. Každý z nás dobre pozná ten pocit praskajúceho snahu pod nohami. To je pár vecí, ktoré mám na zime naozaj rada. Začína mrznúť, celý sneh sa mení na veľkú snehovú guľu.

Na okná dedo Mráz jemne píše odkazy a jeho tvorivosť nemá hraníc. Kamkoľvek sa pozriem vidím domy zasypané snehovou prikrývkou. Akoby sa pani Zime počas pečenia vianočných koláčov roztrhlo vrecko s práškovým cukrom. Všade poletujú tie moje drobné nepriateľky, vločky. Mám ich na vlasoch, kožuchu, rukaviciach a dokonca aj mihalnice mám postriebrené žiarivými kryštálikmi. Chcem sa pred nimi schovať, ale márne.Tie malé špiónky si ma vždy nejako nájdu.

Nakoniec ich presile podľahnem a snažím sa v nich nájsť tú spomínanú krásu. Ako-tak kráčam po ceste, podobnej klziskovej dráhe, myšlienkami sa presúvam z minulosti do budúcnosti.

Stromy okolo mňa vyzerajú ako veľké biele chápadlá. Obklopuje ma biele nebo a cítim sa ako vo vatovej bubline. Z komínov domov vychádzajú šedé mračná dymu, pripomínajúce zakrádajúceho sa zlodeja krás zimy. Krok za krokom sa cítim lepšie a prispôsobujem sa mrazu, ktorý zapríčiňuje červeň mojich líc. Samozrejme k zime patria aj dni plné zábavy, smiechu, pokusy o korčuľovanie či stavaní snehuliaka. Čaj, ohrievajúci moje ruky pri pohľade na snehovú krajinu, je mojou záchranou.

Para stúpajúca zo šálky pripomína dym, vznášajúci sa ponad horiacim drevom v krboch našich domovov. Vzduch sa jemne, ale pichľavo dotýka mojej tváre. Mám pocit, akoby som nemohla dýchať. Chladný vzduch sa postupne dostáva do mojich pľúc. Moje pery ma štípu, ale pani Zima si nerobí z môjho utrpenia ťažkú hlavu. Široko-ďaleko niet ani živej duše. Každý sa bojí nemilosrdnej pani Zimy. Deň čo deň cítim tú atmosféru prichádzajúcich Vianoc. Zima vyvoláva vo mne pocit zimnej rozprávky!

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/9029-zimna-rozpravka-umelecky-opis/