Zóny pre každého študenta

Jesenná nálada (Opis)

Jesenná nálada (Opis)

Jeseň má svoje neopakovateľné čaro, predstavuje moje najobľúbenejšie obdobie. Ráno, keď kráčam do školy, je často hmla. Vidno iba kontúry domov a stromov. Lístie mi šuchoce pod nohami a prestiera sa predo mnou ako koberec. Teplomer za oknami ukazuje stále nižšie a nižšie teploty, dni sa krátia. Príroda vstupuje do zimného obdobia a aby to nebolo až také smutné, rozlúčka stromov s lístím pripomína na začiatku  niečo ako pestrofarebný karneval.

Keď som bola mladšia, trávila som jesenné prázdniny na vidieku. Jeseň sa mi tam zdala ešte čarovnejšia a romantickejšia. Všetko to začalo zberom ovocia a zeleniny, vôňou pečených zemiakov a hukotom traktorov, ktoré pripravovali polia na zimný odpočinok. Jesennú náladu dopĺňali štebotavé lastovičky. Opustili hniezda na priedomi, sedeli na drôtoch a vychutnávali si posledné dni pred odletom do teplejších krajín, kde nebudú mať hlad.

Jesenné prázdniny 

Vietor k nim dvíhal do výšky nielen zvírené lístie, ale aj nezbedných šarkanov rôznych tvarov. Ani zvieratá v lese nezaostávali. Cítili príchod blížiacej sa tuhej zimy a usilovne si zbierali zásoby, aby toto obdobie prežili. Teraz  sa pre mňa jeseň začína hlavne návratom do školských lavíc, po dlhom prázdninovom oddychu. Aj naďalej mám však rada jeseň a babie leto, ktoré je jednoznačne najkrajšie, najfarebnejšie a najpríjemnejšie obdobie.

A keď sa za oknami začne udomácňovať jesenný dážď  a teplota začne pomaly, ale vytrvalo klesať, slnko a jeho stopy mi pripomenie misa zrelého ovocia a šálka šípkového čaju s medom.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/9082-jesenna-nalada-opis/