Jeseň (Umelecký opis)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: anuci (26)
Typ práce: Referát
Dátum: 22.02.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 306 slov
Počet zobrazení: 46 833
Tlačení: 1 612
Uložení: 1 574

Jeseň (Umelecký opis)

Jeseň je jedným z naj-rozprávkovejších období. Každé ráno keď sa teraz zobúdzam pohliadnem z okna a tam vidím tu krásu. Práve prebrané slniečko začína oblizovať hory a vrchy. Lístie na stromoch sa necháva unášať vetríkom ako orchester dirigentom. Tie stromy sú pestré ako nikdy.

Niektoré stromy sú ešte síce zelené ale keď sa zahľadíte poriadne je tam jasná farebnosť. Možno vidíte len jemne žltú ako jarné slnko alebo oranžovú ako nedozretý pomaranč, no tie farby tancujú v konároch s inými ako šarlátová červená, purpurová alebo hnedastá.

Vánok sa jemne pohráva s každou štrbinkou či prasklinkou a hraje nám všetkým známu melódiu jesene. Sto farebné lúky sa vlnia v rytme  valčíku. Steblá trávy s farbou jasne zelenou akoby sa zmierili s tým, že ich susedia už strácajú jas a ich čaká to isté. Polia, ktoré boli ešte do nedávna zahalené obilím či kukuricou sa už pred našimi očami odhalili. Teraz sú len temné a poliate potom ich hospodárov. Po tých poliach už len uteká majestátna lesná zver, ktorá sa náhli sťa na súťaži.

Poľom prebehne nie len nejaký ten diviak alebo laň ale ukáže sa tam aj sám kráľ lesa s tou jeho korunou, o ktorú ale chce zápasiť iný jeleň a tak sa púšťajú do zbesilej bitky, miestami to vyzerá ako by sa bili o život a nie o korunu či kráľovnú. Zápas sa končí, porazený odchádza a kráľ môže ďalej vládnuť svojím poddaným. Už len posledný žiarivý lúč ponad hory a úsmev slnka obklopeného tou najkrajšou farbou, farbou súmraku.

Príroda teraz svojou prikrývkou noci zahaľuje krajiny, no brilantná práca matky Zeme vynikne vo farbách strieborného svitu mesiaca. On rozžiari celú noc a so svojimi družkami hviezdami bude obdivovať všetko čo uvidí. Nastane nový deň, nová skúsenosť, nová príležitosť kochať sa jeseňou no to už nie je môj príbeh, je to ten váš.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.021 s.
Zavrieť reklamu