Zóny pre každého študenta

Príležitostný prejav

Príležitostný prejav pri príležitosti preberania maturitného vysvedčenia

Vážený pán riaditeľ, milá pani triedna profesorka, vážená maturitná komisia.

Hovorí sa, že v živote človeka niesú dôležité veci, ale okamihy. A práve táto chvíľa je určite nezabudnuteľná a neopakovateľná. Práve dnes je ten deň, ten významný deň, ktorým sa končí pôsobenie na tejto škole.
Určite si každý z nás spomenie ako pred štyrmi rokmi po prvýkrát prešiel brány Združenej strednej školy v Skalici. Boli to prvé nesmelé krôčky k niečomu novému a nepoznanému.

Hneď od prvej chvíle ste sa násujala vy, naša triedna pani profesorka. Zobrala ste si nás pod vaše ochranné krídla, i keď nie vždy sme vašu pomoc oplácali rovnakou mierou. Ale tak to je asi u všetkých mladých ľudí, ktorí sú nerozvážni a ešte si neuvedomujú, čo je pre ich v budúcnosti dobré.

Vaša snaha nás priviedla ku šťastnému koncu i keď sme museli preliezať veľa prekážok, ktoré nám stáli v ceste. Boli to prekážky, ktoré sme si zväčša vytvorili my sami, našou nepripravensťou a neschopnosťou predpovedať dôsledky nášho konania. Ale ako to už býva, každá rpzprávka má svoj šťastný koniec, a tak to je i v tomto prípade.

Rozprávka o našej strednej škole je už na poslednom liste, na ktorom treba poďakovať práve vám, našim vyučujúcim za to, že sme sa mohli podielať na písaní tejto knihy. Každý z nás, až si po čase otvorí túto krásnu rozprávkovú knihu, si určite rád zaspomína na chvíle prežité v kruhu svojich spolužiakov, s ktorými prežil nádherné štyri roky svojho života.

Zdá sa to ako mrknutie oka, moment, ktprý sa už nedá vrátiť späť. Práve tak si uvedomujeme, túto chvíľu, chvíľu, kedy dostaneme naše maturitné vysvedčenie, ako vizitku nášho snaženia a úsilia.

Je to chvíľa, v ktorej sa za nami zatvorí brána našej školy a my sa do nej už nikdy nevrátime ako študenti. My však nezabudneme, že práve vy ste z nás vychovali dospelých ľudí, ktorí sú pripravení na život. Život, v ktorom nič nie je zadarmo a všetko si musíme vybojovať.

V tomto boji nám snáď pomôže maturitné vysvedčenie, ako odrazový mostík na významný skok v našej budúcnosti. Je to skok do krajiny neobmedzených možností, v ktorej si, dúfam, že každý z nás nájde svoje teplé miestečko, v ktorom sa bude cítiť dobre a nájde si prácu, ktorá ho bude baviť a napĺňať.

Chcel by som sa vám v mene celej triedy poďakovať za to, čo ste pre nás robili. Hlavne za trpezlivosť, s ktorou ste pri nás stáli, aj keď ste sa možno necítili najlepšie. Ale verte, že ani nám nebolo vždy do spevu. Ale všetci sme len ľudia, so svojimi kladnými i zápornými stránkami.

A práve vy, naši páni profesori a profesorky, ste nám ukazovali naše kladné stránky, dokozovali ste nám, čo všetko dokážeme a my si to na vás veľmi vážime. Snažili ste sa nám vytvoriť také prostredie, v ktorom sa budeme cítiť dobre a vyrovnane. Verte, že sa vám to podarilo. A my sme vám za to veľmi vďačný.

Ešte raz ďakujeme, a veríme, že už sa vám do rúk nedostanú takí žiaci, ako sme boli my. A to preto, aby spomienky na nás boli nezabudnuteľné a neopakovateľné. Dúfame, že na nás budete spomínať len v dobrom, ako aj my budeme spomínať na vás.

Chceli by sme vám popriať ešte veľa úspešných maturantov, ktorí prejdú bránami tejto školy a budú si písať vlastnú rozprávkovú knihu so šťastným koncom.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/9825-prilezitostny-prejav/