Zóny pre každého študenta

5 najlepších momentov Slovenska na Olympijských hrách 2016

5 najlepších momentov Slovenska na Olympijských hrách 2016

Prednedávnom sa skončili už v poradí 31. Letné olympijské hry, ktoré sa konali tento rok v brazílskom Rio de Janeiro (5. – 21. August 2016). Pre slovenský tím síce neboli tie najúspešnejšie, ale jednoznačne stojí za zmienku niekoľko jedinečných momentov pre nás študentov, ktoré vošli do slovenskej športovej histórie:

Slovenský TOP moment č. 1 Oblečenie našej výpravy. 

Stojí určite za zmienku. Slovenský olympijský výbor oficiálne predstavil oblečenie našej výpravy určené na najväčšie tohtoročné športové podujatie na svete ešte 27. apríla 2016. Stalo sa tak v rámci Olympic Fashion Show a bola na ňom prítomná napríklad aj veľvyslankyňa Brazílie na Slovensku Susan Kleebanková. Olympijské oblečenie predstavili publiku tanečníci v skvelej šou v štýle brazílskej samby v kombinácii s modernou slovenskou ľudovou hudbou, ktorú ešte dopĺňali bubeníci. Oblečenie sa skladalo z niekoľkých outfitov, a to z kolekcie oblečenia na slávnostný sľub prezidentovi SR, potom oblečenia určeného na stupne víťazov a taktiež voľnočasového oblečenia výpravy. Na oblečení boli dominantné krásne čičmianske vzory v národnej bielo-modro-červenej trikolóre.

Slovenský TOP moment č. 2Výber a počet slovenských športovcov. 

V Brazílii slovenskí športovci štartovali v pätnástich športových disciplínach. Naše zastúpenie tvorilo spolu 51 športovcov, z toho 16 atlétov, 7 rýchlostných kanoistov, 5 vodných slalomárov, 5 športových strelcov, 3 tenisti, 3 plavci (z toho jeden aj v diaľkovom plávaní), 3 stolní tenisti, 2 akvabely, 2 lukostrelci, 1 cestný cyklista, 1 športová gymnastka, 1 vzpierač, 1 triatlonista a 1 horský cyklista. Počet slovenských olympionikov sa postupom rokov zmenšoval, ale tento rok sa slovenskému výboru toto číslo podarilo mierne zvýšiť oproti posledným LOH, kedy sme mali v Londýne len 47 športovcov, ale pre porovnanie v roku 2008 v Pekingu sme mali 57 športovcov a štyri roky predtým v Aténach 71 športovcov. V Sydney v roku 2000 dokonca rekordných 108 športovcov.

Slovenský TOP moment č. 3 Otvárací ceremoniál. 

Slovensko sa predstavilo na otváracom ceremoniály LOH 2016 v poradí ako 66. krajina. Slovákov na štadión Maracana priviedla strelkyňa Danka Barteková. Na záverečnom ceremoniály našu vlajku niesol Erik Vlček. 

Slovenský TOP moment č. 4 Medailová bilancia: úspech alebo neúspech?

Tak, buďme optimisti. Slovenská výprava bola na LOH v Riu úspešná. Oproti Londýnu sme získali cennejšie kovy, aj viaceré ďalšie popredné umiestnenia. Zaznamenali sme úspechy aj v športových disciplínach, v ktorých sme doposiaľ neboli úspešní. Pokojne teda môže spávať aj náš prezident Slovenského olympijského výboru František Chmelár, ktorý v novembri po 17 rokoch v najvyššej funkcii skončí. Medailová zbierka 2-2-0 vyznieva oveľa priaznivejšie ako londýnskych 0-1-3. Slovensko v medailovom rebríčku skončilo vďaka dvom zlatým kovom na konečnom 37. mieste, čo je jednoznačne vzostup. V bodovom hodnotení je to 34 bodov za Rio voči 20 bodom za LOH v Londýne. No a čo týka počtu tzv. diplomových umiestení, t.j. v prvej osmičke, je o jeden vyšší ako pred štyrmi aj pred ôsmimi rokmi – jedenásť. 

Slovenský TOP moment č. 5 – Cenné kovy slovenských športovcov do zbierky. 

Našimi slovenskými superhrdinami sa stali v atletike Matej Tóth, ktorý si „vychodil“ zlatú medailu. Zlatý kov získali aj vodní slalomári bratia Ladislav a Peter Škandár. Opätovne sa na stupne víťazov postavil aj štvorkajak v rýchlostnej kanoistike, tento raz to bola strieborná medaila (Tibor Linka, Denis Myšák, Juraj Tarr, Erik Vlček) a opäť vodný slalom (Matej Beňuš).

No a teda brazílske Rio bolo pre našu krajinu návratom k lepším medailovým výsledkom slovenských reprezentantov po zatiaľ najhoršej medailovej bilancii v ére samostatnej Slovenskej republiky z Londýna 2012. Držme teda palce, aby sme o ďalšie štyri roky v Tokiu nielen zvýšili počet slovenských reprezentantov v krásnych slovenských dresoch, ale aby sme aj rozšírili našu cennú zbierku o kovy z ďalších disciplín. Športu zdar!

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/sport/13696-5-najlepsich-momentov-slovenska-na-olympijskych-hrach-2016/