Zóny pre každého študenta

Snowboarding

Snowboarding

Vývoj a vznik snowboardingu ( skratka SNB )

Snowboarding prešiel pomerne bohatým vývojom. Počiatky siahajú do 60. rokov 20. storočia. Niektoré pramene dokonca uvádzajú, že náznaky podobnej činnosti sa objavovali už před 1000 rokmi. Dôkazom toho sú kresby a texty nájdené v Škandinávii, na Sibíri a v strednej Ázii. V Švédsku bola dokonca nájdená krátka a široká lyža, ktorá bola stará približne 500 rokov. Z charakteru tohto športu sa dá usúdiť, že jeho korene sú v USA. Tendenciu vyrobiť niečo podobné snowboardingu mali predovšetkým surfisti. Potrebovali alternatívu svojho športu, ktorá by im umožnila zimný tréning a zároveň spestrila ich športovnú činnosť. V roku 1963 v USA istý Tom Sims skonštruoval snežnú dosku. 

Jeho výrobok bol však považovaný skôr za kuriozitu. O dva roky neskôr sa objavil tzv. snufer. Bol vyrobený z dvoch lyží zošrobovaných k sebe. Jeho tvorcom bol Sherman Poppen z amerického Michiganu, ktorý vyrábal zimnú ,,hračku" pre svoje deti. Pri ich výrobe vôbec nepomyslel na súvislosť so surfingom, až v praxi zistil, že bočné postavenie nie je pre riadenie najlepšie, nohy pri tom spočívali na doske bez upevnenia. Zaujímavým doplnkom bolo lano, ktoré viedlo od špičky k jednej ruke jazdca spočívajúceho v bočnej polohe pred telom. Po konštrukčnom vylepšení sa snufer nechal patentovať. V roku 1966 boli v predaji prvé modely, ktoré v USA znamenali pomerne veľký obchodný úspech. V roku 1968 zaujala snežná doska Jake Burtona z východného pobrežia USA. Bol to zdatný surfista a lyžiar. Začal premýšľať o technike jazdy. Napadlo ho, že upevnenie nôh k doske by značne zjednoduchšilo jazdu. Surfovanie na vode sa predsa len líši od surfovania na snehu, ktoré vyžaduje od dosky trochu iné vlastnosti. Skonštruoval teda posuvné viazanie, zafixovanie chodidel zväčšilo ovládateľnosť dosky a umožnilo i väčšie skoky. V roku 1977 zaviedol sériovú výrobu vo vlastnej firme vo Vermonte. Jeho modely sa už omnoho viac podobali dnešným snowboardom. Prvé sériové výrobky sa však predávali veľmi ťažko. Popri J. Burtonovi rozvíjali snowboarding aj ďalší. Trochu inak skonštruoval dosky Dmitrij Milovich. 

V roku 1969 prišiel s doskou odliatou z polyesteru. Tento spôsob vychádzal zo skúseností z výroby surfov. Dosky mali tvar ryby s lastovičím chvostom (hovorilo sa im "winterstick") a boli určené hlavne na jazdu v hlbokom snehu. Winterstick však v praxi preukazoval veľmi krátku životnosť. V roku 1972 bol tento výrobok patentovaný a o tri roky neskôr si Milovich založil vlastnú firmu. Vzhľadom na drahú výrobu a ich už zmienená krátka životnosť týchto dosiek nezaznamenala firma väčší obchodný úspech a v roku 1984 Milochov podnik definitivně skrachoval, k čomu prispel aj definitívny zákaz mnohých zimných stredísk v USA vykonávať snowboarding. Významným propagátorom snowboardingu bol tiež vtedajší majster světa v jazde na skateboardu, už zmienený Tom Sims. Okrem skateboardingu sa venoval surfingu a v polovici 70. rokov vyvinul svoje prvé sériové vyrábané snowboardy. Tieto dosky sa však príliš neujali. 

O dva roky neskôr sa pokúsil uplatniť laminátovú konštrukciu s dreveným základom, ktorá sa osvedčila nepomerne lepšie. Významnou udalosťou bol prvý závod na snowboardu v priamej jazde na svahu, ktorý sa konal 18. februára 1968 na Blackhouse Hill v Muskegonu v štáte Michigan. Ďalšia historická súťaž sa uskutočnila v roku 1981 v Coloradu. Závodilo sa v slalome a zvíťazil tu práve Tom Sims. Použil dosku s oceľovými hranami a prispôsobeným lyžiarskym viazaním, čo výrazne ovplyvnilo techniku jeho jazdy. Nepríjemnou skutočnosťou pre tento šport znamenal odmietavý postoj väčšiny lyžiarskych stredísk v USA na začiatku 80. rokov, ktorá zakazovala snowboarding. Prispeli k tomu prísne bezpečnostné normy amerických úradov a negativné stanoviská vtedajších poisťovní. Kvôli tomuto obmedzeniu záujem o snowboarding výrazne poklesol, čo sa prejavilo na prosperite snowboardových firiem. Jazdcom nezostávalo nič iné, ako šlapať pešky a schádzať svahy vo voľnej prírode, a to hlavne v sypkom snehu . Tento spôsob snowboardingu sa nazýva Viking. Odlúčenie od ostatných návštevníkov zimných stredísk stmelilo vyznávačov dosiek a vznikli uzatvorené skupiny. Vtedajší snowboardisti dávali najavo pohoršenie zo svojej diskriminácie. V polovici 80. rokov sa obavy o bezpečnosť snowboardingu začali strácať, k čomu prispel hlavne vývoj viazania.

Prvé závody

Prvé neoficiálne majstrovstvo sveta sa konalo v roku 1987 v talianskom Livingu a v Švajčiarskom St. Moritz. V tom istom roku boli založené NASA (North American Snowboard Association) a SEA (Snowboard European Association), ich cieľom bolo zaistenie súťaží a ďalšieho rozvoja snowboardingu na oboch kontinentoch. V sezóne 1989/90 bola založená Medzinárodná snowboardová asociácia ISA (International Snowboard Association), jej cieľom bola medzinárodná koordinácia národných asociacií, propagácia národných asociácií a šírenie snowboardingu vo svete. V prvom roku tvorilo asociáciu 5 krajín a 120 závodníkov. V marci 1990 bola vytvorená PSA (Pro Snowboard Association) asociácia profesionálnych závodníkov. O rok neskôr organizujú PSA a ISA európsku sériu 6 závodov. V Severnej Amerike obsahovala séria 8 závodov, v Japonsku štyri. Všetky tri kontinenty vytvorili Svetový pohár skladajúci sa z troch závodov. V apríli 1991 bola založená ISF (International Snowboarding Federation), ako nástupca ISA. V ďalšej sezóne 1991/92 došlo k pomenovaniu celej série európskej (6 závodov), severoamerickej (7 závodov) a japonskej (4 závody) spoločne za závody Svetového poháru jako ISF WORLD PRO TOUR. Prvé Oficiálne Majstrovstvo sveta sa konalo v roku 1992/93 v rakúskom Ischglu. Zúčastnilo sa ho viac než 240 závodníkov z 20 krajín. O rok neskôr sa konalo 1. Majstrovstvo sveta juniorov v Rogle v Slovinsku. Závodu sa zúčastnilo 240 mladých jazdcov z 18 krajín sveta. V zime došlo k podpisu trojročného sponzorského kontraktu s firmou Ballantine's a celá súťaž bola pomenovaná "Ballantine's ISF World Pro Tour".

Zaradenie do programu ZOH

Závody sú len malá časť mnohostranného snowboardingu aj keď dôležitá pre prezentáciu športu širokej verejnosti, pre snowboardový priemysel a rozvoj samotného športu. Olympijské hry sú jedným z niekoľkých velkých a dôležitých závodov snowboardovej sezóny, ktoré priniesli mnoho dobrého napr. pozornosť médií a širokej verejnosti, ale i zlého napr. akúsi schizofréniu snowboardového sveta, ktorú zapríčinili spory asociácí a zväzov. V roku 1994 bol po prvý krát zaradený snowboarding do ZOH. Stalo sa tak v nórskom Lillehamere, kde bol tento šport predstavený ako ukážkový, ktorý vyvolal obrovský záujem a bolo zjavné, že do ďalších ZOH bude zaradený do normálneho programu. V tom istom roku došlo k udalosti, ktorá zmenila celý svetový snowboarding. Medzinárodná lyžiarska federácia - The Federation International de Ski (FIS) sa začala oň zaujímať, vytvorila vlastný svetový pohár silného vplyvu, v Medzinárodnom Olympijskom Výbore zaistila výhradné právo rozhodovať o nominácií závodníkov pre ZOH. Medzinárodná lyžiarks federácia vznikla už v roku 1924 a v preibehu prvých zimných olympijských hier vo francúzskom Chamonix. V dnešnej dobe je členom FIS viac než 101 národných lyžiarských asociácií. Na oficiálných stránkach FIS je o zaradení snowboardingu len krátka zmienka z roku 1995, keď bol na konferencii v brazílskom meste Rio de Janeiro predstavený snowboarding ako FIS disciplína. V tomto boji o SNB zvíťazila FIS. Táto udalosť zásadným spôsobom poznamenala ZOH v Nagane, ale i Salt Lake City. V roku 1995 Medzinárodný olympijský výbor uznal SNB ako oficiálnu disciplínu pre ďalšie olympijské hry, a tak sa na ZOH v roku 1998 v japonskom Nagane závodilo v U-rampe (Half pipe) a veľkom slalome (Gigant slalom) v mužskej i ženskej kategórii. V roku 2002 bola založená federácia WFS ( World Snowboard Federation). V tomto roku skrachovala IFS. V roku 2006 sa na olympiáde objavuje ďalšia disciplína - snowboard cross.
Snowboardové disciplíny

1. alpské disciplíny (tvrdé viazanie)

• Paralelný slalom
• Paralelný obrí slalom
• Obrí slalom
• Super-g

2. free disciplíny (měkké viazanie)

• Half-pipe (U-Rampa)
• Quarter-pipe
• Slopestyle
• Big air
• Jibbing (jazda po zábradlí)
• Freeride (jazda mimo zjazdovky)
• Backcountry (freestyle mimo zjazdovky)
• snowboardercross

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/sport/14015-snowboarding/