Otužovanie – strava
Otužovanie – strava
Otužilci sa stravujú primerane. Majú na zreteli vyšší výdaj kalórií pri pravidelnom podchladzovaní organizmu a vhodným spôsobom ich dopĺňajú. Pri pobyte vo vode chladnejšej ako 4 stupne C spotrebuje organizmus za 1 minútu bez pohybu na udržanie telesnej teploty až 400 cal., čo je obrovská záťaž.
Túto energiu čerpá z glykogénovej rezervy vo svaloch a pečení v anaerobnom cykle. Telo sa snaží urýchlene ju nahradiť. Mohli by sme sa nazdávať, že takto rýchle schudneme. Pri podchladení však dochádza k spomaleniu odbúravania tukov, čo pri ich nadmernom príjme môže paradoxne spôsobiť ich ukladanie pod kožou na nežiadúcich miestach – na bokoch, bruchu, trupe v brušnej dutine – ba až obezitu.
Preto je dôležité dávať po otužileckom výkone pozor a vyhýbať sa nadmernému príjmu tukov v akejkoľvek forme. Dbáme o pravidelný príjem tekutín a minerálov. Snažíme sa o zvýšený príjem vitamínov v prirodzenej forme z ovocia zeleniny a pod.
Z vitamínov sú dôležité predovšetkým zo skupiny C,A,B,E a D. Príjem uhlohydrátov je tiež dôležitý. Mnohí ,otužilci sú vegetariáni až vegáni, čo nie je podmienkou, často sa stretávame s delenou stravou, čo je vhodné na eliminovanie obezity.