Symboly OH

Ostatné » Šport

Autor: ninuska (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 06.07.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 356 slov
Počet zobrazení: 950
Tlačení: 148
Uložení: 129

Symboly OH

Olympijský symbol: Olympijský symbol sa skladá z piatich olympijských kruhov. Piatimi farbami kruhov sú povinne modrá, žltá, čierna, zelená a červená. Kruhy sú vzájomne prepojené zľava doprava. Olympijský symbol predstavuje jednotu piatich kontinentov a stretnutie športovcov celého sveta na olympijských hrách.
Olympijská vlajka: Olympijská vlajka má biely podklad bez obruby. Vo svojom strede má päťfarebný olympijský symbol. Olympijské kruhy vytvoril Pierre de Coubertin v roku 1913. Olympijská vlajka sa prvýkrát objavila na olympijských hrách v Antverpách 1920.

Olympijské heslo:"Citius, Altius, Fortius" (z lat. "Rýchlejšie, vyššie, silnejšie“)
Vyzýva športovcov vydať zo seba to najlepšie, a ako víťazstvo vidieť už samotné úsilie. Olympijským heslom sa stalo roku 1894 v deň založenia MOV. Pierre de Coubertin si požičal heslo od svojho priateľa, dominikánskeho kňaza Henri Didona.
Sám Coubertin je autorom hesla: "Nie je dôležité zvíťaziť, ale zúčastniť sa!" .
Olympijská hymna: Olympijskou hymnou je hymna schválená MOV na zasadaní v Tokiu v roku. Olympijskú hymnu skomponoval Spyros Samaras, slová zložil Kostis Palamas.

Olympijský oheň: Olympijský oheň je prevzatý zo starovekých olympijských hier. Zapaľujú ho pomocou zakriveného zrkadla a slnečných lúčov. Novodobý olympijský oheň sa prvýkrát vyskytol na olympiáde v Amsterdame 1928. Olympijský oheň vchádza na štadión v deň otvorenia hier a horí až do záverečného ceremoniálu.

Pierre Frédy de Coubertin (1863 - 1937): Francúzsky pedagóg a historik, zakladateľ moderných olympijských hier. Narodil sa 1. januára 1863 v Paríži. Otec bol maliar, matka hudobníčka. Zamietol vojenskú a politickú kariéru, a už v 24 rokoch si dal za cieľ zreformovať staromódny vzdelávací systém. Coubertin bol aktívnym športovcom, a tak sa rozhodol , že šport by mal byť dôležitou súčasťou výchovy mladých ľudí. Roku 1892 prezentoval myšlienku obnovenia olympijských hier.

Prvé olympijské hry modernej doby boli otvorené v roku 1896 symbolicky v Grécku v Aténach. V roku 1894 v Paríži, vytvorili Medzinárodný olympijský výbor (MOV). Na prvej olympiáde sa zúčastnilo 13 krajín. Hry sa nekonali len vo vojnových rokoch 1916, 1940 a 1944.

Olympijské športy

  • Atletika, Basketbal, Bedminton, Box,, Cyklistika, Džudo, Futbal, Gymnastika, Hádzaná, Jachting, Jazdectvo, Kanoistika, Lukostreľba, Moderný päťboj, Plávanie, Plážový volejbal, Pozemný hokej, Skoky do vody, Stolný tenis, Streľba, Synchronizované plávanie, Šerm, Taekwondo, Tenis, Triatlon, Veslovanie, Vodné pólo, Volejbal, Vzpieranie, Zápasenie
Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Ostatné » Šport

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu