Zóny pre každého študenta

Staroveké olympijské hry

Staroveké olympijské hry

Najslávnejšie hry v celej histórií ľudstva sa usporadúvali každý štvrtý rok na polostrove Peloponéz v meste Olympia. Olympijské hry sa konali viac ako tisíc rokov s pravidelnosťou, ktorá vzbudzovala obdiv a úctu.

-  Prvá známa olympiáda sa konala v roku 776 pred n.l. a je zároveň prvou datovanou udalosťou gréckych dejín a počiatkom gréckeho kalendára. Skutočný pôvod hier je opradený mýtmi a legendami.

-  Pred OH poslovia z Olympie pozývali na účasť po celom antickom Grécku, oznamovali presný dátum konania hier a vyhlasovali boží mier  -  ekecheiriu  (museli sa zastaviť všetky vojny a boje).

-  Pretekári sa museli dostaviť do Olympie mesiac pred začiatkom OH na intenzívnu prípravu spojenú s diétou – začiatky tréningovej činnosti.
-  Hry sa otvárali sprievodom pretekárov a ich slávnostnou prísahou Diovi – dnešný otvárací ceremoniál. Jednotlivé závody prebiehali pod dozorom hélládonikov – rozhodcov.

-  Pôvodne trvali jeden deň, neskôr  päť dní. Začínalo sa pri východe Slnka, a to diaulom (behom na dve dĺžky bežeckej dráhy), potom nasledoval palé (zápas), pygmé (pästný zápas), pankration (kombinácia zápasenia a pästného boja) a pentatlon (päťboj, ktorý zahŕňal hod diskom, hod oštepom, beh, skok do diaľky a zápasenie).

-  Neskôr sa k týmto disciplínam pridali aj preteky konských záprahov a jazdecké preteky. Tieto súťaže sa konali na štadióne – hipodrome.

-  Na konci každej súťaže sudca ovinul čelo víťazovi červenou vlnenou páskou. Až v posledný deň hier víťazi, zhromaždení pod Diovým chrámom, dostali olivové koruny. Byť víťazom na olympijských hrách bola najväčšia pocta, akú mohol niekto dosiahnuť.  Víťazi mali právo dať si postaviť v posvätnom háji v Olympii svoju sochu, rodné obce im preukazovali čestné pocty.  

Olympijské hry podnietili rozvoj telesnej kultúry do takej miery, že úspešní športovci boli často slávnejšími ako panovníci či vladári.  

-  Za úpadok OH sa považuje 4. storočie nášho letopočtu, kedy vládol  Theodosius I. , ktorý vydal edikt, ktorým zakázal usporadúvanie olympijských hier, pretože na základe kresťanskej kultúry, boli považované za barbarské a pohanské. Takisto bol zakázaný aj vstup do Olympie ako pohanského mesta. Od roku 393 n.l. kedy sa konali posledné staroveké OH trvalo takmer 1500 rokov (do roku 1986), kedy boli hry obnovené.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/sport/6901-staroveke-olympijske-hry/