Zóny pre každého študenta

Športový život - disciplíny, olympiády

Telovýchova a šport majú zabezpečiť zdravý fyzický a psychický rozvoj človeka, zvyšovať jeho zdatnosť a výkonnosť, pracovnú schopnosť a upevňovať zdravie. Preto je okrem vrcholového športu veľmi dôležitý i masový a rekreačný šport. Najrozšírenejšie a každému prístupné športové disciplíny sú turistika, cyklistika, plávanie, beh, rôzne druhy cvičení.
Výkony vrcholových športovcov môžu dnes vďaka televíznym prenosom sledovať diváci celého sveta. Najväčšej popularite sa tešia futbal, hokej, basketbal, atletika a motoristické športy. Okrem rôznych turnajov a súťaží o poháre sa konajú majstrovstvá republík, majstrovstvá Európy, majstrovstvá sveta. Najväčším športovým podujatím sú olympijské hry. Zúčastniť sa na olympijských hrách je snom každého športovca.

Letné a zimné olympijské hry
sa konajú každý štvrtý rok. Ich história je stará niekolko tisíc rokov. Podľa gréckej bájky založil OH Heraklés na počesť najvyššieho boha Dia. Tieto športové preteky sa konali pravdepodobne už pred 10. st. pred n.1. v Olympii. Neskôr sa za 1. OH označili hry konané r. 776 pred n.1. Usporadúvali sa každý štvrtý rok a trvali sedem dní. Na toto obdobie bol vyhlásený v krajine všeobecný mier. Atléti sa pripravovali na hry desaťmesačným výcvikom. Súťažilo sa v behu, v pätboji (skok, beh, hod diskom, hod oštepom, zápas), v pästnom zápase, v behu v plnej zbroji atď. Víťazi boli odmenení olivovým vencom, mali právo dať si postaviť svoje sochy a tešili sa velkej úcte a vážnosti. OH boli zrnšené r. 393 n.1. Na ich tradíciu nadviazali novodobé OH, prvýkrát u-sporiadané r. 1896 v Aténach.

V obnovení tradície OH patrí najväčšia zásluha barónovi Coubertinovi. Coubertin navrhol aj olympijské heslo: Citius, altius, fortius (Rýchlejšie, vyššie, silnejšie). Olympijská vlajka má biely podklad. uprostred je päť prevlečených kruhov. Ich farby symbolizujú jednotlivé kontinenty: modrá Európu, žltá Áziu, čierna Afriku, zelená Austráliu, červená Ameriku. Olympijský oheň z posvätného hája v gréckej Olympii horí na hlavnom štadióne po celú dobu hier (prvýkrát bol prenesený r. 1936). Program OH nesmie trvať dlhšie než 16 dní. Základ novodobých OH tvoria atletické disciplíny, okrem atletiky sa súťaží napr. v gymnastike, kanoistike, veslovaní, plávaní, vzpieraní, strelbe, zápasení, cyklistike, jazdectve, modernom pätboji a v iných disciplínach. Prvé zimné OH (ZOH) sa konali r. 1924, ale niektoré disciplíny boli zaradené do programu OH už aj skôr. ZOH smú trvať najviac 12 dní. Do ich programu patria: dvojsedadlové a štvorsedadlové boby. biatlon, krasokorčuľovanie. ľadový hokej. lyžovanie. rýchlokorčuľovanie, sane.

Atletika
je jedným z najstarších druhov športu. V starovekom Grécku tvorila hlavnú náplň OH a tiež výuky mladých. V novoveku sa atletika rozšírila najprv na školách v Anglicku (v 19. st.). Z Anglicka prenikla do USA a do Európy. Zahŕňa chôdzu, beh, skoky, hody, viacboj. Dnes už poznáme 37 atletických disciplín - 23 pre mužov, 14 pre ženy. Súťaže sa konajú pre žiakov, dorastencov, dospelých juniorov, seniorov a tiež pre veteránov.
Behy sú na rôzne vzdialenosti:
. krátke - 100, 200, 400 m;
. stredné - 800, l 500, 3 000 m;
. dlhé- 5 000, 10 000, maratónsky beh;
. ďalej štafetový beh, prekážkový beh, chôdza.
Skoky sú - skok do výšky, do diaľky, trojskok, skok o žrdi. Ďalšie atletické disciplíny sú hod oštepom, hod diskom, kladivom, vrh guľou, desaťboj.
Najnáročnejšou disciplínou je maratónsky beh, t.j. beh na vzdialenosť 42195 m. Má pôvod v starovekom Grécku. Po bitke pri meste Marathon, kde Gréci porazili Peržanov, bežal posol so správou o víťazstve do Atén (približne 42 km) a tam od vyčerpania zomrel.

Plávanie
tiež patrí medzi športové disciplíny so starou tradíciou. Už v starovekom Grécku a Ríme bolo súčasťou všeobecného vzdelania. V plávaní dnes rozlišujeme rýchlostné plavecké preteky na rôzne vzdialenosti (plavecké štýly: prsia, motýlik, znak, kraul), polohové preteky, diaľkové plávanie, vodné pólo, skoky do vody, synchronizované plávanie.
Mladšími športovými disciplínami sú napr. športová gymnastika, moderná gymnastika, lyžovanie, horolezectvo, kulturistika, plachtárstvo, vzpieranie, nohejbal, tenis, vodné lyžovanie, letectvo, parašutizmus, motoristické športy a mnohé ďalšie.

K športovej gymnastike patria prostné cvičenia a cvičenia na náradiach (kladina, kôň, bradlá, hrazda, kruhy). Moderná gymnastika je určená pre dievčatá, pre ženy, obsahuje zložité cvičenia prostné bez náčinia i s náčiním (obruč, stuha, kuželky, švihadlo, lopta).
Športové lyžovanie sa delí na klasické, severské a na alpské, zjazdové. Novou olympijskou disciplínou je akrobatické lyžovanie. Lyže sú bežecké, zjazdové a skokanské, viazanie je dvojaké - bežecké a poistné. Skoky sa prevádzajú zo skokanských mostíkov.

Medzi najrozšírenejšie a najpopulárnejšie športy patria loptové kolektívne športy - futbal, volejbal, hádzaná, basketbal. Dejiny futbalu sú veľmi dlhé. Jeho počiatky siahajú do tretieho tisícročia pred naším letopočtom. S loptou sa hrali starovekí Číňania, Gréci, Egypťania, Rimania. O ozajstnom futbale môžeme hovoriť až od r. 1863, keď v Londýne určili pravidlá hry. V posledných rokoch si získali aj v Európe veľkú obľubu obranné a bojové športy pochádzajúce z Ázie, napr. karate, kung-fu, džudo a iné.
Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/sport/912-sportovy-zivot-discipliny-olympiady/