Hrad Banská Bystrica

Spoločenské vedy » Umenie

Autor: petuska1
Typ práce: Referát
Dátum: 13.01.2016
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 289 slov
Počet zobrazení: 2 066
Tlačení: 163
Uložení: 160

Hrad Banská Bystrica

Lokalita - Banská Bystrica, okres Basná Bystrica, Banskobystrický kraj
 
- ide o súbor stavieb bývalého mestského hradu, ktorý nadväzuje na severovýchodný kút dnešného námestia SNP. Tento mestský hrad vznikol ako prvá fáza fortifikačného zabezpečenia významného banského mesta. Svojím charakterom opevneného kostola patrí k fenoménom niekoľkých miest obdobného charakteru stredoslovenskej rudnej oblasti. Kostol Nanebovzatia Panny Márie je v podstate dielo 13. storočia, začiatky opevnenia ale nájdeme až v období 14. storočia. Aj v tomto prípade pravdepodobne pozostávalo najprv z priekopy s drevenou palisádovou ohradou. Fortifikácie sú písomné doložené od roku 1442. Výstavba kamenného opevnenia sa začala v druhej polovici 15. storočia.

Jeho súčasťou bola aj masívna brána, ktorou sa vchádzalo od trhu.
Aj keď mala padaciu mrežu a padací most, krátko po dokončení boli portály zamurované a prejazd zriadili v nízkej pristavanej stavbe vedľa veže. Vstup do areálu okolo roku 1510 obohatilo o predbránie v podobe barbakánu a ďalšiu neveľkú bránovú vežu. Hradby sa stavali naraz, čo dokladuje forma kamenárskej práce na tzv. Matejovom dome. Išlo o neskorogotickú obytnú vežu z roku 1479 a začlenenú do opevnenia. Mala ochodzu s cimburím a zo severného priečelia do Baníckej bašty vystupovalo polvalcovité točité schodisko s nezvyčajnými rozmermi.

K severným hradbám bol pristavaný aj Kostol Svätého kríža, pri ktorom stála Gallova alebo aj Pisárska bašta. Budova radnice bola postavená na začiatku 16. storočia, ktorá vystupovala v podobe hranatej bašty. Písomne ale nie je doložený vznik hranolovej veže, tzv. Ondrejovej bašty. Prestavba hradu na protitureckú pevnosť v období polovice 16. storočia už nedalo veľkú prácu. Po strate vojenskej hodnoty opevnenia už neudržiavali. Napríklad barbakán bol čiastočne zastavaný úžitkovými objektami. Škody po požiari v roku 1761 odstránili len čiastočne a od 19. storočia fortifikačné systémi postupne likvidovali. Ako poslednú zbúrali v roku 1947 Mühlsteinovu baštu.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Spoločenské vedy » Umenie

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.022 s.
Zavrieť reklamu