Zóny pre každého študenta

Renesančné umenie a estetika

RENESAČNÉ UMENIE A ESTETIKA

15 – 16 storočie

-ustupuje stredoveká nadvláda teológie a náboženskej dogmy.

Renesancia je krátke a pre ľudstvo vzácne obdobie. Vedú k nemu dva mocné prúdy:

  1. – pozorovanie prírody a jej zákonitostí bez náboženských dogiem
  2. – znovuobjavenie a znovuzrodenie

Prvý renesančný umelec = Giotto Bondone (džoto) – toskánsky maliar a architekt. Maľoval rôzne nástenné a tabuľové maľby, ktorými získal uznanie i priateľstvo mnohých veľkých osobností.

Renesancia v architektúre = r. 1420 – Filippo Brunelleschi – Kupola florentského dómu patrí medzi najkrajšie na svete. Príznačná

je renesančná stavba Brunelleschihosirotinec vo Florencii. Je považovaná za symbol renesancie. V renesancii vládne pohodlie a komunikatívnosť interiérov, ulice či námestia. Na pos- chodiach sú lodžie, balkóny, terasy, alebo aspoň ozdobné okná, záhrady s geometrickou ornamentikou.

Heslo renesancie: Meradlom všetkých vecí je človek.

Maliarstvo a sochárstvo:

Michelangelo(Svätá rodina), Donatello (David),

Leonardo da Vinci

(Mona Lisa, Dáma s hranostajom)-Maliarstvo mu umožňovalo predostrieť svetu i svoju predstavu ideálneho človeka, v ktorom sa harmonicky spájajú črty muža i ženy.

Hudba:

Rozvíja sa v Holandsku, Flámsku, Taliansku, Nemecku. Každý šľachtic by mal vedieť hrať aspoň na dvoch hudobných nástrojoch. Hudba plnila najmä slávnostnú funkciu. V mestách boli obľúbené posedenia pri hudbe na námestiach i vežové koncerty. Na vidieku je to ľudová hudba spojená s tancom. Z hudobných nástrojov sa používali najmä píšťala, neskôr violy, lutny, čembalo, trúbky, gajdy. Najobľúbenejším hudobným žánrom bol madrigal (viachlasná hudba pre 4 spievané hlasy;témy príroda, láska) a chanson(Jeden spievaný hlas sprevádzajú dva hudobné nástroje). Na Slovensku prenikla Valaská hudba (pastieri, zbojníci, obľúbený odzemok, fujara)

RENESANCIA NA SLOVENSKU

-preniká za vlády Mateja Korvína, ktorý mal za ženu neapolskú princeznú Beatricu. Kráľ povolával talianskych umelcov a staviteľov. Renesančné umenie tak zanechalo stopu aj u nás.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/umenie/18767-renesancne-umenie-a-estetika/