VZOR Dohoda rodičov o úprave práv a povinností k maloletej/maloletému

Pomôcky » Žiadosti

Autor: verca123
Typ práce: Ostatné
Dátum: 07.03.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 542 slov
Počet zobrazení: 3 972
Tlačení: 173
Uložení: 180

Dohoda rodičov o úprave práv a povinností k maloletej/maloletému

uzatvorená podľa ust. §36 ods. 1 zákona

č. 36/2005 Z. z. o rodine

medzi

Matka maloletej:

meno a priezvisko: A. B., rodená B
trvale bytom: Vzorová 1, 000 00 Mesto
narodená: 00.00.0000
štátna príslušnosť: SR

a

Otec maloletej:

meno a priezvisko: D.E., rodený E
trvale bytom: Združená 2, 000 00 Mesto
narodený: 00.00.0000
štátna príslušnosť: SR

Maloletá:

meno a priezvisko: F.E., rod. E
trvale bytom: Združená 2, 000 00 Mesto
narodená: 00.00.0000
štátna príslušnosť: SR

  1. Predmet a cieľ dohody

Rodičia maloletej touto dohodou upravujú výkon svojich rodičovských práv a povinností ako podklad pre schválenie rodičovskej dohody rozsudkom, z dôvodu ich záujmu prispieť k úspešnému telesnému, duševnému a morálnemu rozvoju ich dcéry. Touto dohodou sú rozhodnutí vyriešiť všetky otázky spoločnej výchovy maloletej do budúcnosti tak, aby jej boli čo najviac na prospech a aby sa rozdielne bývanie/názory jej rodičov v čo možno najmenšej miere odrazili na jej zdraví a duševnej pohode.

Každý z rodičov uzavretím tejto dohody deklaruje svoj záujem riešiť všetky záležitosti spoločne a predovšetkým v prospech maloletej. Jej plnením sa rodičia rozhodli dosiahnuť to, aby maloletá vyrastala v láske a v presvedčení, že každý z rodičov ju miluje rovnako, preto každý z nich uznáva rovnocenné postavenie druhého rodiča pri výchove, zastupovaní a správe majetku maloletého.

  1. Otázka zverenia

    Rodičia sa dohodli že maloletá sa zveruje obom rodičom do striedavej osobnej starostlivosti v súlade s ust. § 24 ods. 2 Zákona o rodine č.36/2005 Z. z. v znení neskorších predpisov (ďalej ako „Zákon o rodine“).
  2. Otázka výživného

Rodičia sa dohodli, že ani jeden z rodičov neplatí druhému rodičovi výživné na maloletú v súlade s ust. § 62 ods. 6 Zákona o rodine. Ďalšie príspevky na výživu maloletej budú realizovať vecnými plneniami a starostlivosťou v čase, keď sa maloletá bude nachádzať v ich starostlivosti. Každý z rodičov sa zaväzuje, že v čase, keď je maloletá v jeho starostlivosti, bude sám v plnej miere uhrádzať všetky náklady, ktoré maloletej vzniknú.

Na nevyhnutné spoločné výdaje vyplývajúce zo zákona – školné, stravné, potreby do školy a pod. sa rodičia zaväzujú hradiť rovnakým dielom.

Na dobrovoľne voliteľné krúžky, mimoškolskú činnosť, doučovanie, športy, súťaže, poznávacie zájazdy, školské výlety sa budú skladať na polovicu po vzájomnej konzultácii. Oblečenie jej budú kupovať vo vlastnej réžii. Dovolenkové obdobie a výlety rovnako bude hradiť ten rodič, s ktorým bude maloletá v tom čase.

  1. Otázka zastupovania a správy majetku maloletých detí

Zastupovať a spravovať majetok maloletej budú aj naďalej obaja rodičia. V bežných veciach môže konať každý z rodičov samostatne, podľa toho, u ktorého z rodičov sa práve maloletá nachádza.

O všetkých podstatných veciach, týkajúcich sa maloletej sa rodičia zaväzujú dohodnúť. Len v prípade, ak by sa ich názor na prospech dieťaťa diametrálne odlišoval a dohoda by nebola možná, je ktorýkoľvek z nich oprávnený požiadať o rozhodnutie súd, alebo sa skúsiť dohodnúť u mediátora.

Avšak aj v takomto prípade sa obaja zaväzujú chápať toto konanie ako rozhodovanie v prospech maloletej, preto sa zaväzujú, že sa budú vystríhať prejavov mrzutosti alebo nepriateľstva voči druhému rodičovi.

Pred začatím súdneho konania sa zaväzujú požiadať o pomoc najprv mediátora a až v prípade, ak v lehote 1 mesiaca nebude mediačné konanie úspešné, obrátia sa so žalobou na súd. Osobu mediátora určia rodičia dohodou, pokiaľ sa nedohodnú, vylosujú ho zo zoznamu mediátorov.

  1. Otázka úpravy striedavej osobnej starostlivosti

Maloletá bude v osobnej starostlivosti otca:

  • každý nepárny týždeň okrem školských prázdnin, a to od piatka od 14:00 hod, do nasledujúceho piatka párneho týždňa do 14:00 hod.
  • každý párny rok počas jarných prázdnin, od piatka 16.00 pred jarnými prázdninami, do nedele nasledujúceho týždňa do 16.00
  • každý párny rok počas Vianočných sviatkov v čase od 22.12. od 9:00 hod. do 30.12. do 16:00 hod.
  • každý nepárny kalendárny rok počas Vianočných sviatkov v čase od 30.12. od 16:00 hod. do 6.januára 16.00 hod.
  • každý nepárny kalendárny rok počas polročných prázdnin od 16:00 posledného dňa pred prázdninami, do 9:00 hod. nasledujúceho dňa po prázdninách
  • každý nepárny kalendárny rok počas Veľkonočných sviatkov v čase od piatka pred veľkonočnými sviatkami od 16:00 hod. do utorka po veľkonočnom pondelku 16:00 hod.
  • každý rok počas letných prázdnin v čase od 31.júna 10.00 hod do 14.júla 16.00 hod., od 31.júla 16.00 hod do 15.augusta 16.00 hod.

Maloletá bude v osobnej starostlivosti matky:

  • každý párny týždeň okrem školských prázdnin, a to od piatka od 14:00 hod, do nasledujúceho piatka nepárneho týždňa do 14:00 hod.
  • každý nepárny rok počas jarných prázdnin, od piatka 16.00 pred jarnými prázdninami, do nedele nasledujúceho týždňa do 16.00
  • každý nepárny rok počas Vianočných sviatkov v čase od 22.12. od 9:00 hod. do 30.12. do 16:00 hod.
  • každý párny kalendárny rok počas Vianočných sviatkov v čase od 30.12. od 16:00 hod. do 6.januára 16.00 hod.
  • každý párny kalendárny rok počas polročných prázdnin od 16:00 posledného dňa pred prázdninami, do 9:00 hod. nasledujúceho dňa po prázdninách
  • každý párny kalendárny rok počas Veľkonočných sviatkov v čase od piatka pred veľkonočnými sviatkami od 16:00 hod. do utorka po veľkonočnom pondelku 16:00 hod.
  • každý rok počas letných prázdnin v čase od 14.júla 16.00 hod do 31.júla 16.00 hod., od 15.augusta 16.00 hod do 1.septembra 16.00 hod.

Rodičia sa zaväzujú maloletú v čase určenom podľa predchádzajúcich odsekov riadne pripraviť s potrebnými vecami, t.j. oblečením, potrebami na voľný čas ako aj potrebnými dokladmi (napr. zdravotným preukazom) druhému rodičovi v mieste bydliska rodiča, od ktorého odchádza, alebo v školskom zariadení v určenom čase. Rodič, ktorý si dieťa preberá si zabezpečí odvoz dieťaťa spred domu odovzávajúceho rodiča, alebo zo školského zariadenia na vlastné náklady.

Bežná choroba nie je dôvodom k neuskutočneniu styku. Ak sa styk vo výnimočnom prípade nemôže realizovať, rodičia si dohodnú v čo najkratšom čase náhradný termín styku v rovnakom rozsahu.

Obaja rodičia budú rešpektovať potrebu vzájomnej intimity medzi dieťaťom a druhým rodičom, preto v čase keď dieťa trávi čas s druhým rodičom nebudú kontaktovať dieťa telefonicky, elektronicky, či navštevovať ho v škole ak si to rodič s ktorým v tom čase trávi čas nepraje.

Rodičia sa zaväzujú informovať sa navzájom v prípade vycestovania s maloletou do cudziny. Cesty s maloletou do cudziny nie sú podmienené súhlasom druhého rodiča.

Každý z rodičov má právo vybaviť si a mať jeden cestovný pas vydaný pre dieťa pre vlastnú potrebu.

  1. Otázka poskytovania informácií

Rodičia sa zaväzujú, že sa budú navzájom informovať o všetkých dôležitých veciach, týkajúcich sa

  • zdravia maloletej, vrátane každej návštevy pediatra alebo odborného lekára, a vrátane jej duševného stavu
  • školských výsledkov, výchovných a pedagogických opatrení, riadne a včas sa budú informovať o stretnutiach, akciách, predstaveniach maloletej, prípadných konzultácií v škole, či inde sa budú môcť zúčastňovať spoločne a rozhodnutia robiť na základe vzájomného konsenzu
  • dlhodobejších pobytov (v trvaní viac než tri dni) mimo miesto pobytu. V takomto prípade je každý z rodičov oprávnený vedieť, kde sa dieťa nachádza, ako dlho bude odcestované, na akej adrese sa bude zdržiavať a kontakt, na ktorom je zastihnuteľný. Ten z rodičov, ktorý pobyt zariaďoval, je povinný druhému rodičovi informácie bezodkladne odovzdať.

V prípade, že bude maloletá užívať lieky, je každý z rodičov pri odovzdávaní maloletej povinný odovzdať druhému rodičovi aj lieky a oznámiť mu spôsob, množstvo a čas, v ktorom sa lieky užívajú.

  1. Otázka pravidiel vzájomnej komunikácie medzi rodičmi

Každý z rodičov bude viesť maloletú k úcte k druhému rodičovi a členom jeho rodiny a domácnosti, preto sa zdrží akéhokoľvek vytvárania negatívneho obrazu druhého rodiča a tretích osôb v prítomnosti dieťaťa. Žiadny z nich nebude vyzvedať od maloletej informácie o druhom rodičovi, ani o jeho osobných vzťahoch.

Žiadny z rodičov nebude svojim správaním ohrozovať mravnú výchovu maloletej a zváži prítomnosť tretích osôb, ktoré sa budú s maloletou stretávať počas času, keď bude maloletá v jeho starostlivosti.

Žiadny z rodičov sa nebude druhému rodičovi vyhrážať obmedzením času s dieťaťom, na ktorom sa dohodli, ani nebude predlžovať dohodnutý čas, ani ovplyvňovať maloletú, aby tento čas žiadala predĺžiť.

Žiadny z rodičov sa nebude pokúšať navštevovať maloletú v čase, keď je v starostlivosti druhého rodiča, pokiaľ sa o tom nedohodnú. Výnimkou je prípad ochorenia dieťaťa, vtedy je druhý rodič, u ktorého sa dieťa práve nenachádza, oprávnený navštíviť dieťa v domácnosti, v ktorej sa nachádza a to raz denne po dohode s druhým rodičom.

Každý z rodičov je oprávnený zobrať maloletú na dovolenku do zahraničia, pokiaľ sa o týchto cestovných plánoch s druhým rodičom dohodne a budú rešpektované pravidlá pre pobyt mimo obvyklé miesto.

Každý z rodičov je oprávnený dať dieťa do starostlivosti starých rodičov na dlhšie ako 5 dní len v prípade, ak sa na tom s druhým rodičom dohodol.

Žiadny z rodičov nebude zasahovať druhému do spôsobu výchovy neprimeraným spôsobom, prípadne komentovať postupy pred dieťaťom. Obaja rodičia rešpektujú vlastný spôsob výchovy dieťaťa pokiaľ nie je v rozpore s etikou, či s právami dieťaťa.

  1. Otázka trvalého bydliska, rodinného prídavku a daňového bonusu

Rodičia sa v záujme maloletej dohodli, že trvalé bydlisko maloletej bude i naďalej Združená 2, 000 00 Mesto. Rodinný prídavok bude poberať matka maloletej A. B, rod. B, nar. 00.00.0000. Daňový bonus si bude uplatňovať otec maloletej D.E., rod. E, nar. 00.00.0000.

  1. Záverečné ustanovenia

Táto dohoda nadobúda účinnosť dňom právoplatnosti rozsudku, ktorým bude schválená. Účastníci prehlasujú, že dohodu uzatvárajú slobodne, vážne, určito a zrozumiteľne v záujme ich maloletého dieťaťa tak, aby bol zabezpečený jeho riadny vývin v najväčšej možnej miere.

Bratislava, dňa:

..................................... .............................................

Matka maloletej Otec maloletej

Dodatočný učebný materiál si môžeš pozrieť v dokumente PDF kliknutím na nasledujúci odkaz:
Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Diskusia: VZOR Dohoda rodičov o úprave práv a povinností k maloletej/maloletému

Pridať nový komentár


Odporúčame

Pomôcky » Žiadosti

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu