Ako nepísať motivačný list

Pomôcky » Žiadosti

Autor: verca123
Typ práce: Ostatné
Dátum: 17.07.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 389 slov
Počet zobrazení: 857
Tlačení: 104
Uložení: 104

Ako nepísať motivačný list 

Pri písaní motivačného listu netreba zabúdať aj na chyby, ktorých sa uchádzači o zamestnanie dopúšťajú. Spomeniem preto tie hlavné:

1. Pravopisné chyby:

Slovenský jazyk patrí medzi najťažšie jazyky sveta. Nie každý ovláda pravopis na dostatočnej úrovni. Pokiaľ je v motivačnom liste množstvo chýb nepôsobí to vôbec príťažlivo. Netreba zabúdať, že personalisti sú v drvivej väčšine šikovní a študovaní ľudia. Pokiaľ máte v 8 vetách 5 chýb, motivačný list v takomto prípade pôsobí demotivačne. Ak je pravopis vaša slabá stránka, dajte si text niekomu skontrolovať.

2. Som univerzálny:

Všetko viem, so všetkým si poradím nie je moc obľúbená fráza. Väčšina si to interpretuje – nevie nič. Možno že aj niečo vie, ale vo všetkom je priemerný a takého nechceme. Musí byť na vás vidno, že ste jedinečný. Hlásite sa predsa na šoféra. Nikoho nezaujíma to, že dobre varíte a dokonale si viete zariadiť byt.

3. Negativizmus:

Musíte pôsobiť pozitívne. V žiadnom prípade nehovorte o nepríjemných udalostiach z predošlého zamestnania. Nesťažujte sa na svojich kolegov. Ak ste mali zlého šéfa, nehovorte o tom. Ohováraním svojho nadriadeného skutočne nezabodujete.

4. Rok so bol doma:

Môže sa stať, že sa vám dlhšie nedarí nájsť zamestnanie. Toto je obdobie, kedy ste neboli úspešný. Nepíšte to do motivačného listu. Ak sa dostanete na pohovor, pravdepodobne sa vás na to opýtajú, tak sa na túto otázku pripravte. Čím dlhšie ste nezamestnaný, tým sú vaše šance na prijatie do nového zamestnania nižšie. Stávate sa menej atraktívnym pre trh práce.

5. Osobnostné vlastnosti:

Považujem sa za empatického a zodpovedného človeka = nuda. To si možno o sebe myslíte, ale je to vôbec pravda? Píšte radšej o tom, ako ste boli empatický v minulosti. Komu ste pomohli, do koho ste sa dokázali vcítiť.

6. Záľuby:

Uviesť do motivačného listu, že sa venujete hudbe a športu = stereotyp. Hudbu počúvate doma z počítača a nemáte nič na práci, tak v televízore pozeráte nemeckú a anglickú futbalovú ligu. Také lepšie záujmy: Venujem sa vo voľnom čase turistike. Bol som na Gerlachovskom štíte a mám prechodené Tirolské Alpy. Venujem sa rockovej hudbe. Minulý rok som s kapelou koncertoval na festivale Pohoda.

7. Platové podmienky:

Keď reagujete na pracovnú pozíciu, o plate sa nerozprávame. Platové požiadavky nepíšte ani do motivačného listu. To je otázka, ktorá patrí na pohovor. Opýtajte sa na plat na pohovore, ale nie hneď ako prvú otázku.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Pomôcky » Žiadosti

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu