Zóny pre každého študenta

Claude C. Hopkins

Claude C. Hopkins (1866-1932)

Biografia:
Claud Hopkins bol jedným z najväčších pionierov reklamny. Bývalý baptistický kazateľ, pracoval v rôznych reklamných agentúrach, až ako 41 ročného ho zamestnal Albert Lasker v pozícii cpoywritera pre L&T ad. Agency., kde zostal 18 rokov a vypracoval sa na jedného z najlepších textárov všetkých čias. Vydal dve významné diela o reklame:
· 1923: „ Scientific Advertising“  ( Veda reklama) , obsahovala dôležité poznatky o reklame z hľadiska výskumu a efektivity, ktoré sú i dnes uznávané.
·1927: autobiografické dielo „ My life in Advertising“  (Môj život vo svete reklamy), kniha plná skúseností, ktoré sú vždy najlepším učiteľom.
 
Filozofia:
Aj napriek tomu, že žil v minulom storočí sú jeho poznatky viac než  aktuálne. Bol  vynikajúcim copywriterom a stratégom svojho času.
· bol zástancom agresívnej reklamy, veril že reklama existuje len s účelom niečo predať
· neuznával ilustrácie v inzercii,  dôležitosť prikladal krátkosti, jednoduchosti, pointe
· účel textov je predávať nie hrať sa na umelcov ( Scientific Advertising)
· zmena titulkov vedie k lepším výsledkom  ( Scientific Advertising)
Hopkins narozdiel od ostatných copywriterov toho času nadobudol vždy dôkladnú znalosť o klientovi, produkte vďaka čomu vypracoval stručné, strohé odôvodnenie námetu. Veril sile značky. Tiež využíval propagovanie prostredníctvom directmarketingu:  kupónov, prémií, vzoriek (zadarmo), obľuboval objednávky poštou, a pretesting.
 
Kampane:
Najznámejšie sú jeho kampane pre Palmolive a Pepsodent (Pre pastu Pepsodent „ vynašiel“ plaque ( povlak na zuboch), zároveň investoval do spoločnosti, čím taktiež zbohatol.)
Väčšina klientov pre ktorých pracoval, chcela ponúkať na trhu produkty, ktoré si boli veľmi podobné, podobné konkurencii. Hopkins veril, že najlepšou cestou ako umiestniť produkt na trhu je vyzdvihnúť jedinú charakteristickú črtu, ale takú ktorú majú všetky konkurenčné produkty v jeho kategórii.

Napríklad:
· Bissell švédska metla bola "Queen of Christmas presents."
· Schlitz pivo využíva "bottles washed with live steam."
· VanCamp's bravčové a fazule "baked for hours at 245 degrees."
· Goodyear pneumatiky sa vyrábajú do "all weather."
 
Nikdy neporovnával produkt alebo jeho cenu s konkurenciou. Vždy sa rozhodol pre istý aspekt, vlastnosť, produktu  a privlastnil ho práve tomu  vybranému. Kuriozitou však bolo, že každý aspekt pre ktorý sa rozhodol mohol byť priradený aj konkurenčnému produktu. Všetky švédske metle mohli byť darované na Vianoce, všetky pneumatiky používané za každého počasia...  Výnimočnými ich však robilo, že práve tieto produkty ako prvé využívali tieto aspekty ako účinný marketingový ťah.
 
Využíval ho i Rose Reeves z agentúry Teda Batesa v 60. rokoch ktorý vytvoril "unique selling proposition"(USP) -  vytvorenie benefitu  produktu, aj  neexistujúceho. Cielom je: propagovať ho ako autoritu a neustálim opakovaním predstierať, vryť do podvedomia, že ním  konkurencia neoplýva. Napríklad Colgate pasta osviežuje dych počas toho ako vám čistí zuby...
Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/zurnalistika/3935-claude-c-hopkins/