Červené more

Prírodné vedy » Biológia

Autor: babuska
Typ práce: Referát
Dátum: 10.03.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 428 slov
Počet zobrazení: 6 265
Tlačení: 459
Uložení: 475

ČERVENÉ MORE

Červené more je pomerne mladé. Asi pred 180 mil. rokov došlo v mieste, kde sa nachádza k poklesu zemskej kôry. Zreteľná priekopa sa však ukázala až pred 38 mil. rokov. V priebehu obdobia vzniku Červeného mora bola priekopa striedavo vysušená a opätovne zaliata morom. Asi pred 5 mil. rokov bolo Červené more oddelené od Indického oceánu úzkym pásom suchej zeme, ale na severe bolo prepojené so Stredomorím. Avšak vyzdvih zeme uzavrel aj toto prepojenie. More sa odparovalo a zvyšovala sa jeho slanosť. Až neskôr sa obnovilo prepojenie s Indickým oceánom a to prielivom Báb al - Mandab. Vtedy sa do mora dostala aj fauna a začali sa vytvárať koralové útesy.
V priebehu doby ľadovej došlo k poklesu hladiny všetkých oceánov až o 100 m pod dnešnú úroveň. To silne poznačilo faunu Červeného mora i keď ľadovce až potiaľ nedosiahli. Zmenila sa hĺbka, teplota aj slanosť mora. Červené more bolo opätovne oddelené od Indického oceánu a jeho slanosť stúpla až na úroveň dnešného Mŕtveho mora.

Asi pred 15 000 rokmi skončila posledná doba ľadová a hladina mora postupne stúpala. Do Červeného mora sa vlialo množstvo teplej vody s bežnou slanosťou. Dnešnú výšku hladiny Červené more dosiahlo až pred 5 000 rokmi. Na starých útesoch, ktoré vznikli v priebehu predchádzajúcich období medzi ľadovými dobami, sa začali vytvárať nové koralové útesy.
V súčasnosti sa Červené more rozprestiera na ploche cca 450 000 km2. Jeho max. hĺbka je cca 3 000 m. Najjužnejšou a najplytšou časťou Červeného mora je prieliv Báb al - Mandab so šírkou 29 km a hĺbkou 130 m. Max. teplota vody na hladine je 32°C. V hĺbke pod 300 m má voda stabilnú teplotu 22°C, čím je Červené more jedinečné. Slanosť mora ovplyvňuje jeho hustotu, ktorá je vyššia ako v Indickom oceáne alebo Stredozemnom mori. Slanosť dosahuje bežne 37‰, na severe viac ako 40‰ a v Suezskom zálive dokonca až 45‰.
Príliv a odliv nie je príliš vysoký a všeobecne sa pohybuje od 0,5 do 1,5 m. Hladina sa však v priebehu roka mení. V zime je asi o 0,5 m vyššia ako v lete, čo spôsobujú vetry prinášajúce silný dážď.

Z každého hľadiska je Červené more jedinečné a zvláštne. Z biologického hľadiska je veľmi výnimočné a zaraďujeme ho medzi najkrajšie moria.
Nájdeme tu obrovské množstvo druhov zastupiteľov živočíšneho spoločenstva: od drobných polypov tvoriacich koralové útesy, až po ryby a paryby viac ako 2 metrových rozmerov. Až 30% druhov a poddruhov tu zastupujú endemity, ktoré nenájdete nikde inde na svete ako v Červenom mori (niektoré z nich máme vyfotografované a môžete si ich pozrieť v našej fotogalérii).

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#báseň o mori #báseň more #živočíšne spoločenstvá #cervené #referat cervene more


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu