Sója fazuľová - účinky a využitie
Autor: mamicka
Typ práce: Referát
Typ práce: Referát
Dátum: 02.11.2015
Jazyk:
Jazyk:
Rozsah: 193 slov
Počet zobrazení: 3 133
Počet zobrazení: 3 133
Tlačení: 214
Uložení: 220
Uložení: 220
Sója fazuľová (Glycine max (L.) / Bôbovité)
Jednoročná kultúrna rastlina s priamou, chlpatou stonkou a trojpočetnými listami. Biele až fialové kvety rastú vo zväzočkoch v pazuchách listov. Plod je struk s rozlične zafarbenými semenami (podľa poddruhov). Tento rastlinný druh pochádza z východnej Ázie, odkiaľ sa rozšíril do Európy a Ameriky. Sója sa môže spoľahlivo pestovať len v teplejších oblastiach, kde sa darí aj ryža a vinič. Farmaceutický význam má semeno(Semen sojae). Rastlina sa zbiera strojovo v plnej zrelosti, pričom sa semeno hneď oddeľuje od slamy a pliev. Aj dosúšanie a čistenie semien sa robí strojovo. Sójové semená obsahujú dôležité výživné látky: bielkoviny, tuk, uhľovodíky, lecitín, vita míny a minerálne látky. Ako potravina majú veľký význam predovšetkým pre deti a diabetikov. Už dávno sa dokázalo, že sójová múčka a sójový olej znižujú hladinu cholesterolu v krvi, čiže pôsobia preventívne protiskleroticky, obmedzujú tvorbu krvných zrazenín, a tak znižujú možnosť vzniku infarktov. Sója je aj dôležitou priemyselnou plodinou. Slúži na výrobu kazeínu, lepidiel a plastov. Zo sójového oleja sa vyrábajú laky, mydlá a kozmetické preparáty. Sójovou múčkou sa na jar prikrmujú včely.
Sója fazuľová - termíny kvitnutia a zberu
Termín kvitnutia: júl - august
Termín zberu (semená): august - september
Liečivé rastiliny – opis, pestovanie, účinky a využitie
Diskusia: Sója fazuľová - účinky a využitie
Pridať nový komentárVygenerované za 0.024 s.