Typy oblakov

Prírodné vedy » Biológia

Autor: Matusik2007
Typ práce: Referát
Dátum: 11.09.2008
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 815 slov
Počet zobrazení: 5 584
Tlačení: 530
Uložení: 541
Oblaky
Uvádzame desať najbežnejších typov oblakov, ktoré vám umožnia spoločne s ďalšími znakmi, lepšie predpovedať počasie. V prírode skoro nikdy nie je možné jasne a neomylne určiť typy jednotlivých oblakov, avšak určenie dominantných čŕt oblakov môže byť cenným doplnkom k tradičnej predpovedi počasia alebo aj lokálnych zvláštností v počasí.

Riasa (cirus)

Oblak s jemnou bielou vláknitou štruktúrou alebo tenkými pásikmi, ktoré nadobúdajú iné, jednoduchšie formy, napríklad pierka, vetvičky alebo háčiky. Zvyčajne žiaria, keď je slnko nízko nad obzorom. Rozptýlené nepravidelné tvary tejto pomaly a vysoko sa pohybujúcej riasovitej oblačnosti naznačujú príchod pekného počasia. Naopak, keď ležia nízko a sú roztiahnuté v súbežných úzkych pásoch po celej oblohe, riasa zvestuje blížiacu sa oblasť nízkeho tlaku vzduchu. Jej rýchly pohyb je znamením, že oblasť nízkeho tlaku vzduchu sa bezprostredne blíži.

Sloha (stratus)
Sloha sa nachádza v nižšej nadmorskej výške, a preto sa zdá, že visí len niekoľko metrov nad horizontom. Slohu tvorí sivá horizontálna vrstva s homogénnou základňou, vertikálne sa nevyvíja a jej výška nepresahuje ani 300 metrov. Objavuje sa v oblakoch alebo vo valoch, alebo pokrýva celú oblohu. Často sa vyvinie z nízkeho oparu z hmly. Pretože je relatívne plytká, málokedy niečo predpovedá. Avšak môže redukovať viditeľnosť, zvlášť ak je jej základňa veľmi nízko.

Kopa (kumulus)
Toto je najbežnejší a najviac diverzifikovaný typ oblaku, keďže sa objavuje ako čistý alebo zmiešaný typ v piatich rôznych formách. „Pravá“ kopa má rôzne veľkosti: blízko pobrežia sa často objavuje vo forme malých a riedkych obláčikov dymu; hoci môže mať aj tvar veľkých bielych kôp s jednotvárnou základňou hustou ako šľahačka, môže sa tiež vyvíjať vertikálne. Zo zvyčajne kopulovitých vrcholov môžu vyrastať výčnelky rôznych dĺžok. Ak sa nerozvíjajú do výšky, kopa sa môže objavovať vo forme chumáčikov vaty, svetlosivých na spodku a oslnivo bielych na vrchu. V tejto forme ohlasuje kopa pekné počasie, zvlášť ak je horizont jasne ohraničený a obloha je krištáľovo čistá a intenzívne modrá. Ak sa vyvíjajú vertikálne, predpoveď dobrého počasia závisí od ohraničenia horizontu. Dážď môžete očakávať, ak obloha aj more sú šedé alebo sfarbené tmavou kovovou farbou.

Riasová sloha (cirrostratus)

Tieto vysoké oblaky zvyčajne prichádzajú vo forme jemného priezračného závoja a môžu sa objaviť náhle, alebo sa rozšíria za niekoľko hodín z horizontu na celú oblohu. Riasová sloha prichádza často v sprievode slohy a možno ich pozorovať ako komplexnú formáciu oblakov, pričom riasová sloha tvorí základňu a sloha je navrchu. Ak sa riasová sloha objaví po príchode slohy, očakávajte príchod frontálnej poruchy.

Riasová kopa (cirrocumulus)
Tieto oblaky rozoznáte okamžite. Riasová kopa pripomína ovečky, ktoré sú zoradené v radoch alebo stĺpoch, alebo sú zahnané do stád, na okrajoch navanutých do kučier, závitov alebo roztrhaných chumáčov. Sledujte tento typ oblakov, pretože obyčajne signalizujú príchod frontálnej poruchy.

Vysoká sloha (altostratus)
Vysoká sloha pripomína viac-menej hustú bielu alebo sivú vrstvu, ktorá slúži ako pozadie pre nižšie typy oblakov (kumulusy). Ak je vysoká sloha hrubá, môže zakryť slnko alebo mesiac. Vysoká sloha signalizuje pekné počasie, ak je biela s jasne ohraničenou základňou a nachádza sa vo vyšších výškach. Pokiaľ je sivastá s nerozoznateľnou základňou, určite sa pripravte na príchod zlého počasia. Ak vysoká sloha prichádza hneď za riasovou slohou, znamená to, že sa blíži oblasť nízkeho tlaku vzduchu a očakávajte zrážky, zvlášť keď sa tieto dva typy oblakov vyvinú ako dve paralelné, rýchlo sa pohybujúce kosákovité zakrivenia.

Vyvýšená kopa (altokumulus)
Vyvýšenú kopu tvoria vrstvy alebo veľké biele alebo šedé guľovité masy, ktoré vrhajú zreteľné tiene na oblaky ležiace v nižších výškach. Niekedy tieto šľahačkové masy popraskajú a vtedy môžete vidieť jasnú oblohu cez štrbiny alebo medzery. Vyvýšená kopa často nadobúda hustý vlnovitý tvar podobný morským vlnám, ktoré sa tiež pohybujú podobným spôsobom – valia sa paralelne s horizontom. V kombinácii s inými typmi oblakov nespúšťa žiadne zmeny, ak neprichádza s nízkymi, tmavými oblakmi – vtedy prináša dážď.

Slohová kopa (stratokumulus)
Slohovú kopu charakterizujú veľké, tmavé, zaguľatené masy, zvyčajne v skupinách, v líniách alebo vo vlnách. Jednotlivé časti sú spojené tenkými vrstvami, cez ktoré môžete hmlisto vidieť modrú oblohu. Podobá sa vyvýšenej kope (altokumulus) tvarom aj dôsledkami. Keď sa objaví samostatne, nespôsobuje nijaké zvláštne javy. Ak však prichádza v nízkej výške v sprievode iných oblakov, môže to znamenať príchod dažďa.

Dažďová sloha (nimbostratus)
Dažďovú slohu tvoria zvyčajne tmavosivé oblaky s ťažko rozoznateľnou základňou, ktoré prichádzajú v nízkych alebo miernych výškach. Dodávajú oblohe tmavý a hrozivý vzhľad. V aute musíte zapnúť reflektory aj počas dňa. Dažďová sloha predznamenáva príchod zlého počasia a v závislosti na teplote prináša dážď alebo sneženie.

Búrkový mrak (kumulonimbus)
Búrkové mraky sa vyvíjajú do vysokých, masívnych veží, hromád alebo strmých kopúl. Ich vrcholy sú väčšinou biele s hustým bielym jadrom a intenzívne tmavosivými základňami. Ak je vrchol oblaku odfúknutý stranou do tvaru nákovy a stúpajúci „stĺp dymu“ je akoby blokovaný neviditeľným skleneným stropom, je to signál nebezpečenstva pre všetkých na mori. Toto je najnebezpečnejší typ oblakov. Je príznačný pre búrkovú činnosť, dosahuje mimoriadnu silu, búri more a dvíha vietor. Búrkové mraky sa objavujú pred búrkami všetkých druhov.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#frontálne poruchy #oblaky #čo je to sloha #frontálne poruchy #modra obloha #typy oblakov


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.012 s.
Zavrieť reklamu