Zloženie potravy
Autor: Miky
Typ práce: Referát
Typ práce: Referát
Dátum: 04.09.2009
Jazyk:
Jazyk:
Rozsah: 261 slov
Počet zobrazení: 9 322
Počet zobrazení: 9 322
Tlačení: 743
Uložení: 687
Uložení: 687
Potrava dospelého človeka by mala obsahovať 10-15% bielkovín, 55-60% sacharidov a 30-35% tukov.
Bielkoviny – z potravy organizmus využíva predovšetkým na obnovu a tvorbu vlastných bielkovín. Organizmus musí príjmať v potrave toľko bielkovín, aby bez náhrady nestrácal vlastné bielkoviny, teda v organizme bola dusíková rovnováha. Na udržanie dusíkovej rovnováhy musí človek prijať za 24 hodín asi 1-1,5 g bielkovín na 1 kg telesnej hmotnosti. Deti, dospievajúci, športovci a gravidné ženy by mali mať kladnú dusíkatú bilanciu. Deti by mali za 24 hod prijať až 2 g bielkovín na 1 kg hmotnosti.
Sacharidy – sú významné ako zdroj energie.
Tuky – sú energeticky najbohatšie. S tukmi príjmame aj vitamíny, ktoré sú v nich rozpustné /A, D, E, K/
Minerálne látky – sú významnou zložkou potravy a v tele sa nachádzajú najmä v kostiach a zuboch, ale aj v krvnej plazme, kde udržiavajú stály osmotický tlak. Aj krátky nedostatok niektorých minerálnych látok spôsobuje rozvrat vnútorného prostredia organizmu a smrť.
Vápnik- je uložený najmä v kostiach v zuboch /99%/ kde je stavebným materiálom. nachádza sa aj v krvi ako dôležitý faktor jej zrážanlivosti a vo svaloch. nedostatok vápnika v svaloch vyvoláva ich kŕče.
Draslík – dôležitý pre činnosť svalov a nervov
Železo – po prijatí do organizmu sa spája s molekulou bielkoviny a vytvára feritín, ktorý je ako zásoba železa uložený v pečeni, v kostnej dreni, sliznici čreva a v slezine. Z tejto zásoby si telo čerpá pri tvorbe hemoglobínu, ktorého centrálnym atómom je práve železo.
Jód – v tele sa nachádza najmä v štítnej žľaze. hormóny tvoriace sa v štítnej žľaze sú jódovanými bielkovinami.
Fluór – dôležitý pre správnu stavbu a funkciu zubnej skloviny.
Sodík – s spolu s chlórom zabezpečuje osmotický tlak krvi a dôležitý je aj pri nervovej činnosti.
Bielkoviny – z potravy organizmus využíva predovšetkým na obnovu a tvorbu vlastných bielkovín. Organizmus musí príjmať v potrave toľko bielkovín, aby bez náhrady nestrácal vlastné bielkoviny, teda v organizme bola dusíková rovnováha. Na udržanie dusíkovej rovnováhy musí človek prijať za 24 hodín asi 1-1,5 g bielkovín na 1 kg telesnej hmotnosti. Deti, dospievajúci, športovci a gravidné ženy by mali mať kladnú dusíkatú bilanciu. Deti by mali za 24 hod prijať až 2 g bielkovín na 1 kg hmotnosti.
Sacharidy – sú významné ako zdroj energie.
Tuky – sú energeticky najbohatšie. S tukmi príjmame aj vitamíny, ktoré sú v nich rozpustné /A, D, E, K/
Minerálne látky – sú významnou zložkou potravy a v tele sa nachádzajú najmä v kostiach a zuboch, ale aj v krvnej plazme, kde udržiavajú stály osmotický tlak. Aj krátky nedostatok niektorých minerálnych látok spôsobuje rozvrat vnútorného prostredia organizmu a smrť.
Vápnik- je uložený najmä v kostiach v zuboch /99%/ kde je stavebným materiálom. nachádza sa aj v krvi ako dôležitý faktor jej zrážanlivosti a vo svaloch. nedostatok vápnika v svaloch vyvoláva ich kŕče.
Draslík – dôležitý pre činnosť svalov a nervov
Železo – po prijatí do organizmu sa spája s molekulou bielkoviny a vytvára feritín, ktorý je ako zásoba železa uložený v pečeni, v kostnej dreni, sliznici čreva a v slezine. Z tejto zásoby si telo čerpá pri tvorbe hemoglobínu, ktorého centrálnym atómom je práve železo.
Jód – v tele sa nachádza najmä v štítnej žľaze. hormóny tvoriace sa v štítnej žľaze sú jódovanými bielkovinami.
Fluór – dôležitý pre správnu stavbu a funkciu zubnej skloviny.
Sodík – s spolu s chlórom zabezpečuje osmotický tlak krvi a dôležitý je aj pri nervovej činnosti.
Podobné práce | Typ práce | Rozsah | |
---|---|---|---|
43. Príjem a spracovanie potravy u živočíchov | Maturita | 166 slov | |
63. Zloženie potravy | Maturita | 479 slov |
Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:
#minerálne látky #mineraly a vitaminy ako zložka potravy #potrava #zloženie stravy človeka #krce #zložky potravyDiskusia: Zloženie potravy
Pridať nový komentárVygenerované za 0.013 s.