Proces výroby čokolády

Prírodné vedy » Biológia

Autor: petuska1
Typ práce: Referát
Dátum: 13.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 633 slov
Počet zobrazení: 5 980
Tlačení: 415
Uložení: 407
Proces výroby čokolády
Čokoláda je z kakovej hmoty a tá hmota to sú zase rozomleté kakaové bôby. Rastú na strome , ktorý sa nazýva kakaovník, v Južnej Amerike, v Afrike, v tropických krajinách, slovom tam, kde je poriadne teplo a vlhko. Predtým kakaovník rástol iba v pralesoch Južnej Ameriky. Pôvodný obyvatelia, Indiáni, rýchlo prišli na to, aká dobrota dozrieva na kmeňoch kakaovníkov.
Výroba čokoládových bonbónov alebo figúriek sa začína na kakaových plantážach. Z hrubších konárov kakaovníkového kmeňa vyrastajú ružové kvety. Z nich dozrievajú bobule ponášajúce sa na žltkasté až načervenasté, pozdĺžne rozbrázdené uhorky. V každej je v piatich zvislých radoch až sedemdesiat bôbovitých semien. Zobraté bôby sa na slnku usušia a putujú z plantáží vo vreciach zámorskými loďami a nákladnými vlakmi do tovární na čokoládu.

Keď docestuje vagón plný bôbov až do čokoládovne, vysypú ich z vriec na korčekový dopravník, ktorý unáša bôby do velikánskeho zásobníka. Ten je taký vysoký ako celá fabrika na čokoládu. Nazýva sa silo a vojde doň náklad stopäťdesiatich vagónov kakaových bôbov. V sile sú bôby pripravené, aby mala továreň dostatočnú zásobu na nerušenú výrobu čokolády. Z tejto zásobárne korčekový dopravník odnáša bôby do čistiacich strojov, aby odstánili prach a ostané nečistoty. Očistené jadrá postupujú ďalej do pražiaceho stroja, kde ich horúci vzduch upraží. Doposiaľ boli jadrá nemastné-neslané, bez osobitej vône a chuti. Ale tu, pri pražiacich strojoch, už začína príjemne rozvoniavať káva.

Upražené jadrá sa v drviacich strojoch drvia a prúd vzduchu ich zbavuje kožiek. Upražené, rozdrvené bôby sa potom melú. Keď mamička melie rožky, dáva do mlynčeka kúsky tvrdého pečiva a z mlynčeka vypadúva sypká drť-strúhanka. Keď melie mak dáva do mlynčeka zrniečka maku, ale z mlynčeka vychádza skoro mazľavá maková hmota. To preto, že makové zrniečka obsahujú tuk, mletím však vzniká teplo a tuk sa rozpúšťa. Keď sa v čokoládovni melú pražené kakaové bôby, tečie z mlynov riedka kaša, Kakaové jadrá obsahujú totiž veľké množstvo kakaového masla. Je to veľmi cenný tuk a o jeho hodnote vedeli už Indiáni. Dnes sa tento jemný tuk používa v kozmetike.

Kakaová kaša odborne kakaová hmota, tečie potrubím ďalej. Stroje z nej oddelia kakaové maslo a čistá, takmer bez tuku, sa spracúva na kakaový prášok. No my sa vydáme za výrobou čokolády a čokoládového bonbónu, ktorá pokračuje v miesiči. Tam sa kakaová hmota poznove zmiesis kakaovým maslom, pridá sa cukor, všetko sa dôkladne premieša a z kakaovej hmoty sa stane hmota čokoládová. Vidí sa Vám, že niet nič prostejšie ako vyrobiť čokoládu? Také prosté to zasa nie je. Pokúste sa vyrobiť  doma čokoládu z kakaového prášku, cukru, masla a uvidíte, že hoci ste to všetko statočne treli v miske, nebude Vaša čokoláda dosť jemná. Nech by ste použili tú najjemnejšiu cukrovú múčku, ustavične budete na jazyku cítiť zrniečka cukru. A kakaové maslo tiež nie je to isté, čo obyčajné maslo z kravského mlieka. To robí práve robí z čokolády tú pravú čokoládu priam sa rozplývajúcu na jazyku.

Aby bol cukor dobre rozomletý, ide čokoládové cesto z čokoládovne do valcovacích stolíc, kde sa medzi valcami ďalej zjemňuje. Po pridaní kakaového masla a vanilky sa ešte zušľachťuje a prevzdušňuje v stojoch nazývaných konše. V nich nastáva tá chvíľa, keď sa z čokoládového cesta má stať čokoládový bonbón. Najprv sa hmota rzohreje na správnu teplotu, potom prechádza na formovaciu linku, ktorá unáša kovové tabule formičiek rozličného tvaru. Stroj do nich  naleje čokoládu, škrabka zoškrabe nadbytočnú hmotu, ďalší stroj obráti formičky, aby z nich vytiekol vnútrajšok , ktorý nestihol zaschnúť. Formičky s čokoládou sa znova obrátia znovu prihrejú a iný stroj do nich napustí náplň. Orieškovú alebo mandĺovú či rozmanité ovocné krémy. Pás prejde zariadením zalievajúcim formičky čokoládou a prebehne cez chladničku, kde čokoládové figúrky stuhnú. Niektoré figúrky stroje zabalia do farebných lesklých staniolov, iné ukladajú do bonboniér, do vianočných kolekcií a do krabíc. Na tie už čakajú autá, aby ich rozviezli do obchodov.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#kakaovnik #korcekovi dopravnik #Tovaren na cokoladu


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.012 s.
Zavrieť reklamu