Alchemilka žltozelená - Alchemilla xanthochlora Rothm

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 08.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 279 slov
Počet zobrazení: 2 501
Tlačení: 202
Uložení: 204
Ľudové názvy: alchemilka lúčna, kontriheľ, rosnička, suknička, hviezdoš, kondolík, ťapkaňa, husia nôžka, divý muškát, ženský plášť

Opis

Trváca bylina z čeľade ružovitých (Rosaceae) s podzemkom obrasteným zvyškami odumretých listov, viac-menej striebristo chlpatá. Má ružicu dlhostopkatých, dlaňovito laločnatých prízemných listov, 10-50 cm vysokú stonku so sediacimi listami a drobné zelenkasté až žltkasté kvietky. Je druhovo veľmi pestrá. Kvitne od mája do septembra.

Výskyt

Rastie zväčša na vlhkých lúkach a pasienkoch, popri potokoch od nížin až do horských oblastí.

Zber

Zbierame kvitnúcu vňať, alebo len prízemné listy. Sušíme prirodzeným teplom (umelým pri teplote do 40°C), obracať netreba. Schne pomaly. Uschovávame dobre uzavretú a chránime pred svetlom a vlhkom.

Droga

Herba alchemillae, Folium alchemillae. Je bez vône, má slabo horkú chuť.

Obsahové látky

Obsahuje triesloviny, horčiny, éterický olej, organické kyseliny a iné dosiaľ neznáme látky.

Vlastnosti

Adstringens, mierne hemostyptikum, dermatologikum.

Úžitok

Osoží pri hnačke a ženských chorobách, preventívne pri opakujúcej sa silnej dlhotrvajúcej, alebo bolestivej menštruácii (3 až 5 dl odvaru vypiť cez deň). Zvonku urýchľuje hojenie rán a kožných vriedkov, ekzémov a iných vyrážok, hodí sa i výplachy nosa náchylného na krvácanie a pod. Podľa literatúry posilňuje maternicu a tým aj uľahčuje pôrod. V krmive zlepšuje kvalitu mlieka a podporuje jeho vylučovanie.

Upozornenie

Alchemilka (Alchemilla L.) je rod veľmi rozmanitý so stále sa doplňujúcim a meniacim botanickým názloslovím.

Poznámka

Na pohárikovitých listoch zostávajú (spravidla po rose) zachytené ligotavé vodné kvapky, ktoré stredovekí alchimisti zbierali ako "nebeskú rosu" (pravdepodobne z toho vznikol aj názov rastliny).

Pri bolestivej a krvácavej menštruácii osoží čaj z alchemilky, čiernohlávka, hluchavky, kapsičky pastierskej, ľubovníka, myšochvosta, medovky, nátržníka husieho, prasličky, pŕhľavy, kvetov nechtíka. Za šálku odvaru vypiť cez deň podľa potreby. Pozri aj antidysmenoroiká, antimenoragiká.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Rastliny pri horskych potokoch


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu