Ostatné vitamíny skupiny B

Prírodné vedy » Chémia

Autor: milena
Typ práce: Referát
Dátum: 26.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 251 slov
Počet zobrazení: 2 880
Tlačení: 267
Uložení: 273
Ostatné vitamíny skupiny B

Kyselina pantoténová: Predlžuje ľudský život, lieči niektoré alergie a pomáha rastu vlasov. 
Kyselina pantoténová je vo všetkom. Je v mäse, zelenine, ovocí, zrna, orechoch, semenách , ale veľa sa ničia mrazením, konzervovaním a podobnými úpravami, preto sa objavuje jej nedostatok. Najbohatším zdrojom sú aj tu pivovarské a pekárske droždie, pečeň, tmavé mäso z moriaka, vajcia, otruby, plné zrno a ovsené vločky. 

Inozitol syntetizuje v našom organizme bakteriálnu flóru. Z potravín ho obsahuje najviac hovädzie mozog a srdce a potom pšeničné klíčky. 

Biotín - vitamín H je nevyhnutný pre pokožku. Vitamín H má však nepriateľa, ktorý sa volá avidín a je obsiahnutý vo vaječnom bielku. Preto nie je vhodné požívať surové vajcia. Nedostatok vitamínu H brzdí rast a vývoj detí a znižuje odolnosť voči chorobám. Najviac vitamínu H je v droždí, pečeni, ale tiež v čokoláde, karfiole, hubách a hrachu.

Acetylcholín je nevyhnutný pre činnosť nervov. Liekom sú injekcie cholínu, ktoré tiež liečia depresiu, nespavosť, celkové oslabenie, stratu hmotnosti.

Bioflavonoidy –vitamín P je viaczložkovým činiteľom. Z jeho zložiek sú najdôležitejšími citrin a rutín / flavóny /. Ich nedostatok môže viesť až k nádorom na mozgu, inak ich nedostatok vedie k lámavosti ciev. Následkom sú ľahké modriny, krvné podliatiny...“červené žilky“ najmä na stehnách žien a neskôr potom vážne choroby.

Vitamín P, hlavne rutín, pomáha v liečbe kŕčových žíl, hemoroidov a vredov. Ďalej spolupracuje pri liečbe reumatizmu a pri krvácaní z maternice v tehotenstve. Citrin potom pomáha aktivovať vitamín C. Ak už pri ľahkom stlačení alebo udretie vznikajú modriny, pomôže len vitamín C a P.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#vitamín H #inozitol


Odporúčame

Prírodné vedy » Chémia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu