Enzýmy tráviacej sústavy
Autor: milena
Typ práce: Referát
Typ práce: Referát
Dátum: 03.03.2014
Jazyk:
Jazyk:
Rozsah: 386 slov
Počet zobrazení: 12 281
Počet zobrazení: 12 281
Tlačení: 848
Uložení: 888
Uložení: 888
Enzýmy tráviacej sústavy
- Enzýmy ústnej dutiny ako zložka slín
- slinná alfa-amyláza / ptyalín /
- tento enzým účinkuje pomerne krátky čas, inaktivuje sa
pri znížení pH , po premiešaní potravy so žalúdočnou
šťavou
- štiepi škrob
- Enzýmy žalúdočnej šťavy
- pepsín - najvýznamnejší enzým žalúdočnej šťavy
- produkujú ho bunky žalúdočných žliazok ako neaktívny
pepsinogén
- rozdeľuje sa do dvoch skupín: pepsinogén I / tvorí sa tam
kde aj HCl/ pepsinigén II / tvorí sa pylorickej časti
žalúdka/
- HCl mení neaktívny pepsinogén na aktívny pepsín
- je to proteolytický enzým , ktorý hydrolyzuje peptidové
väzby bielkovín a uvoľňuje nízkomolekulové peptidy
- optimálne pH pre jeho činnosť je 1,8 -3,5
- žalúdočná lipáza - je acidorezistentný polypeptid ,ktorý
štiepi emulgovaný tuk v mlieku a smotane
- pre dospelého človeka nemá praktický význam, lebo
neprejavuje takmer nijakú aktivitu, vo vzťahu k iným
tukom, no jej tráviaci účinok je dôležitý najmä u dojčiat a
malých detí
- gelatináza
- pomáha skvapaľňovať proteoglykány mäsa
- chymozým
- spôsobuje zrážanie mlieka , čím spomaľuje jeho rýchly
prechod cez žalúdok a tým sa môže dôkladne natráviť
- žalúdočná amyláza
- má v dôsledku kyslého pH pre trávenie cukrov len malý
význam
- Enzýmy pankreatickej štavy
- trypsín a chymotrypsín
- štepia nerozložené bielkoviny alebo ich natrávené zložky
polypeptidy na peptidy s rôzne dlhými reťazcami, ale
jednotlivé aminokyseliny neuvoľňujú.
- oba tieto enzýmy sa vylučujú v neaktívnej forme ako
trypsinogén a chymotrypsinogén a aktivujú sa po príchode
do dvanástnika enterokinázou
- karboxypeptidázy A,B
- štiepia degradačné produkty bielkovín až na jednotlivé
aminokyseliny
- vylučuje sa v neaktívnej forme ako prokarboxypeptidáza
a tiež je aktivovaná enterokinázou po príchode do
dvanástnika
- pankreatická alfa-amyláza
- hydrolyzuje rastlinný škrob a glykogén na oligosacharidy
- vylučuje sa v aktívnej forme
- pankreatická lipáza - zúčastňuje sa na štiepení tukov
- pankreatická lipáza je najdôležitejšou lipázou
tráviaceho traktu
- vylučuje sa v aktívnej forme
- hydrolyzuje neutrálne tuky na monoacylglyceroly a
vyššie karboxylové kyseliny za prítomnosti žlče, ktorá
emulgifikuje tuky na drobné kvapôčky , čím sa účinok
lipázy zosiľňuje
- cholesterolesteráza - zúčastňuje sa na štiepení tukov
- hydrolyzuje cholesterolové estery
- fosfolipáza - odštepuje vyššie karboxylové kyseliny z fosfolipidov
- Enzýmy tenkého čreva
- enteropeptidázy
- slúži na rozštiepenie peptidov
- nukleázy
- štiepia nukleové kyseliny
- sacharáza,maltáza,izomaltáza ,laktáza
- štiepia disacharidy na monosacharidy
- lipázy
- štiepia monoacylglyceroly na glycerol a vyššie karboxylové kyseliny
- Enzýmy ústnej dutiny ako zložka slín
- slinná alfa-amyláza / ptyalín /
- tento enzým účinkuje pomerne krátky čas, inaktivuje sa
pri znížení pH , po premiešaní potravy so žalúdočnou
šťavou
- štiepi škrob
- Enzýmy žalúdočnej šťavy
- pepsín - najvýznamnejší enzým žalúdočnej šťavy
- produkujú ho bunky žalúdočných žliazok ako neaktívny
pepsinogén
- rozdeľuje sa do dvoch skupín: pepsinogén I / tvorí sa tam
kde aj HCl/ pepsinigén II / tvorí sa pylorickej časti
žalúdka/
- HCl mení neaktívny pepsinogén na aktívny pepsín
- je to proteolytický enzým , ktorý hydrolyzuje peptidové
väzby bielkovín a uvoľňuje nízkomolekulové peptidy
- optimálne pH pre jeho činnosť je 1,8 -3,5
- žalúdočná lipáza - je acidorezistentný polypeptid ,ktorý
štiepi emulgovaný tuk v mlieku a smotane
- pre dospelého človeka nemá praktický význam, lebo
neprejavuje takmer nijakú aktivitu, vo vzťahu k iným
tukom, no jej tráviaci účinok je dôležitý najmä u dojčiat a
malých detí
- gelatináza
- pomáha skvapaľňovať proteoglykány mäsa
- chymozým
- spôsobuje zrážanie mlieka , čím spomaľuje jeho rýchly
prechod cez žalúdok a tým sa môže dôkladne natráviť
- žalúdočná amyláza
- má v dôsledku kyslého pH pre trávenie cukrov len malý
význam
- trypsín a chymotrypsín
- štepia nerozložené bielkoviny alebo ich natrávené zložky
polypeptidy na peptidy s rôzne dlhými reťazcami, ale
jednotlivé aminokyseliny neuvoľňujú.
- oba tieto enzýmy sa vylučujú v neaktívnej forme ako
trypsinogén a chymotrypsinogén a aktivujú sa po príchode
do dvanástnika enterokinázou
- karboxypeptidázy A,B
- štiepia degradačné produkty bielkovín až na jednotlivé
aminokyseliny
- vylučuje sa v neaktívnej forme ako prokarboxypeptidáza
a tiež je aktivovaná enterokinázou po príchode do
dvanástnika
- pankreatická alfa-amyláza
- hydrolyzuje rastlinný škrob a glykogén na oligosacharidy
- vylučuje sa v aktívnej forme
- pankreatická lipáza - zúčastňuje sa na štiepení tukov
- pankreatická lipáza je najdôležitejšou lipázou
tráviaceho traktu
- vylučuje sa v aktívnej forme
- hydrolyzuje neutrálne tuky na monoacylglyceroly a
vyššie karboxylové kyseliny za prítomnosti žlče, ktorá
emulgifikuje tuky na drobné kvapôčky , čím sa účinok
lipázy zosiľňuje
- cholesterolesteráza - zúčastňuje sa na štiepení tukov
- hydrolyzuje cholesterolové estery
- fosfolipáza - odštepuje vyššie karboxylové kyseliny z fosfolipidov
- Enzýmy tenkého čreva
- enteropeptidázy
- slúži na rozštiepenie peptidov
- nukleázy
- štiepia nukleové kyseliny
- sacharáza,maltáza,izomaltáza ,laktáza
- štiepia disacharidy na monosacharidy
- lipázy
- štiepia monoacylglyceroly na glycerol a vyššie karboxylové kyseliny
Podobné práce | Typ práce | Rozsah | |
---|---|---|---|
Enzýmy | Referát | 495 slov | |
Enzýmy | Ostatné | 1 287 slov | |
Názvoslovie a klasifikácia enzýmov | Referát | 266 slov | |
Klasifikácia enzýmov | Referát | 221 slov | |
Aktívne miesta enzýmov | Referát | 433 slov |
Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:
#enzýmy #Enzymy v traviacej sustave #enzímy #co su enzymy-chemia #Štiepenie škrobu amylázami #PEPTIDY #enzymi #trávenie bielkovín #disacharidy #enzímy poznámky #chémia #emzýmy slinDiskusia: Enzýmy tráviacej sústavy
Pridať nový komentárVygenerované za 0.017 s.