Francúzsko

Prírodné vedy » Geografia

Autor: petka
Typ práce: Referát
Dátum: 21.10.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 3 088 slov
Počet zobrazení: 9 293
Tlačení: 460
Uložení: 486
Francúzsko

1 Úvod
Tému Francúzsko sme si vybrali, pretože vám chceme priblížiť krásy tohto štátu, ktorý sme osobne navštívili. Cieľom našej prezentácie je ukázať vám všetko to, čo táto krajina ponúka a čo o nej možno neviete. Francúzsko vám predstavíme z dvoch strán. Fyzicko-geografickej, kde sa budeme zaoberať  prevažne geografiou a socio-ekonomickej, v ktorej vám priblížime turistické destinácie a pamiatky. Nezabudli sme taktiež na praktické informácie, ktoré vám pomôžu pri návšteve tejto krajiny. Každoročne naša škola organizuje zájazd do Paríža, ktorý sme absolvovali, ale niekedy je tam lepšie ísť bez cestovnej agentúry. Sprievodca, ktorého nám pridelili bol nie vždy dobre informovaný a nie všetko sme stihli navštíviť na rozdiel  od toho keď ste „ pánom svojho času“.

2  VŠEOBECNÁ A FYZICKO-GEOGRAFICKÁ CHARAKTERISTIKA
 
2.1   História Francúzska
Francúzsko bolo osídlené keltskými Galmi zhruba v 8. storočí pred naším letopočtom.  Po expanzii Rímskej ríše sa Francúzsko stalo jeho súčasťou.  História po rozpade Rímskej ríše naberá rýchly spád. Striedajú sa vládcovia od Pipinovcov až po Kapetovcov.  Dočasne sa Francúzsko dostáva dokonca pod anglickú nadvládu. Avšak vďaka Johanke z Arku za vlády Karola VII. sa Francúzske kráľovstvo vymaní spod nadvlády.  16. storočie je obdobím náboženských nepokojov. Jedným z najznámejších kráľov je Ľudovít XIV., zvaný „Kráľ Slnko“.  Historicky známou udalosťou je dobytie Bastilly.  Veľmi neslávne sa do histórie zapísal Napoleon Bonaparte, ktorý sa sám vyhlásil za cisára. Vojny, ktoré viedol na rozsiahlom území, sa skončili až po bitke pri Waterloo.  V 20. storočí sa Francúzsku nevyhla I. ani II. svetová vojna.
 
2.2   Všeobecné informácie
Francúzsko je republika prezidentského typu s rozlohou 552 tis. kilometrov štvorcových. Počet obyvateľov prevyšuje 57 mil. Hlavným mestom je Paríž, ktorý patrí medzi miliónové mestá. Úradným jazykom je francúzština. Francúzsko je jedným zo zakladateľských štátov EÚ a preto je tu mena euro.

2.3   Administratívne členenie
Francúzska republika pozostáva z Centrálneho Francúzska, rozdeleného na 22 regiónov, ktoré sú rozdelené na :
· 96 departmentov
· 4 zámorské departmenty, ktorými sú  Guadeloupe, Martinique, Guyana (Francúzska Guyana) a Réunion
· 4 zámorské teritóriá a to Francúzska Polynézia, Nová Kaledónia, Wallis a Futuna
· francúzske južné a antarktické teritóriá a teritoriálne jednotky so špeciálnym statusom, pod ktoré patria Mayotte, St Pierre a Miquelon
 
2.4  Zemepisná poloha
Francúzsko leží v oblasti západnej Európy. Zo západu ho obmýva Atlantický oceán, z juhovýchodu Stredozemné more. Taktiež ho od Španielska oddeľujú Pyreneje. Krajina susedí s  Belgickom, Luxemburskom, Nemeckom, Švajčiarskom, Španielskom a Talianskom. K Francúzsku patrí ostrov Korzika. Korzika bola predaná Francúzsku v r. 1768.
 
2.5   Podnebie
Vo Francúzsku sú 3 typy podnebia: oceánske
stredomorské
kontinentálne
Oceánske podnebie
Oceánske podnebie na západe sa vyznačuje vysokou mierou zrážok prinášaných atlantickou tlakovou nížou, bývajú tu mierne zimy a chladnejšie letá a počasie sa často mení. 
 
Stredomorské podnebie
Stredomorské podnebie na juhozápade je charakteristické teplejšími letami a poskytuje aj viac jesenného slnka. Na juhovýchode stredozemská klíma garantuje horúce a suché letá a mierne zimy. Slnko tu svieti viac ako 2500 hodín ročne, daždivé obdobie prichádza väčšinou na jar a na jeseň. Mráz a sneh sú tu veľmi neobvyklé. 
Kontinentálne podnebie
Alsace a Lorraine v strednom a východnom Francúzsku majú podnebie kontinentálneho charakteru s horúcimi a búrkovými letami, chladnejšími zimami s menšou mierou zrážok. 
 
2.6   Povrch
Francúzsko je relatívne nízko položená krajina. Nížiny pokrývajú 2/3 celého povrchu Francúzska.
Nížiny:
•  Severofrancúzska nížina – Parížska panva
•  Akvitánska nížina – Garonská panva

Pohoria:
•  Alpy (najvyššie pohorie je Mont Blanc, 4807 m.n.m, ktorý je zároveň najvyšším vrchom západnej Európy. )
•  Pyreneje,
•  Jura,
•  Ardény,
•  Francúzske Stredohorie
•  Vogézy

2.7   Vodstvo
Štyri hlavné rieky, ktoré sú dôležité pre priemyselný a mestský rozvoj, sú :
•  Loire (dĺžka 1012 km),
•  Garonne (dĺžka 575 km),
•  Seine (dĺžka 776 km)
•  Rhône (dĺžka 552 km).
Tieto rieky sú splavné.

2.8   Obyvateľstvo
Prevažne Francúzi, ktorí tvoria 92% obyvateľstva. Ostatní sú prevažne prisťahovalci, ktorí pochádzajú hlavne z Afriky.  Nachádza sa tu mnoho národov a národností ako sú bretónci, normaňďania, galovia, provensálci, baskovia. Štruktúra osídlenia je nasledovná, približne 76% obyvateľstva žije v mestách a mestských zónach, avšak len 37 miest má viac než 100 tis. obyvateľov. Štyri najväčšie mestské aglomerácie sú Paríž, Marseille, Lyon a Lille.
 
2.9   Náboženstvo
Vo Francúzsku neexistuje cirkevná adaň a v štátnych školách sa nevyučuje náboženstvo. Napriek tomu katolícka cirkev je hlavným organizátorom známych súkromných škôl. Je tu odluka cirkvi od štátu. Prevažuje tu rímskokatolícke náboženstvo a menšie zastúpenie tu má islam.

2.10  Poľnohospodárstvo

Zo živočíšnej výroby je to dobytok, ošípané a hydina, dôležitý je aj rybolov a zvláštnosťou je chov ustríc. Dôležité pre hospodárstvo krajiny je aj pestovanie. Francúzi pestujú pšenicu, kukuricu, jačmeň, slnečnicu, bavlník, tabak, olivy, cukrovú repu, krmoviny, ryžu. Rozšírené je tiež pestovanie  viniča na výrobu  vína v oblasti Bordeaux a stolového hrozna v oblasti Provensálska, Champagne a Burgundska,. Jablká pestujú v Bretónsku a Normandii, kvety a citrusy v Provensálsku. Dôležitá je aj produkcia medu.
 
2.11  Nerastné suroviny
Francúzsko má nedostatok nerastných surovín. Aj napriek tomu však ťažia železnú rudu, bauxit, draselnú a kamennú soľ, čierne uhlie, urán a farebné kovy ako napríklad cín a zinok.
 
2.12  Priemysel
Francúzsko je svetová špička v leteckom priemysle, raketovej technike. Ďalšími druhmi priemyslu sú: 
• strojárstvo (dopravné prostriedky)
• chemický priemysel (kozmetika)
• textilný
• odevný
• potravinársky(víno, destiláty, syry, mäso)
• farmaceutický priemysel
 
2.13  Doprava
Doprava je dobre rozvinutá vo všetkých smeroch. Vlaky TGV predstavujú svetovú špičku v organizácii dopravy dosahovanej rýchlosti (viac ako 270km). Je tu hustá cestná sieť, ktorú dopĺňajú diaľnice, ktorých sieť sa stále rozširuje. Veľmi intenzívna je námorná doprava, najmä v Lamanšskom prielive a v Severnom mori. Hustá je taktiež sieť leteckých liniek.
 
2.14  Cestovný ruch
Hlavnou je mestská a horská turistika. Rozvinutá je tiež cykloturistika. Turistickými destináciami sú napríklad Azurové pobrežie, Saint-Tropez alebo Champagne, kde sú známe vinice.
 
VLASTNÁ PRÁCA -  SOCIO-EKONOMICKÁ  CHARAKTERISTIKA
3.1 PRAKTICKÉ INFORMÁCIE
3.1.1  Čas  vhodný na cestovanie
Francúzi majú letné prázdniny od júla až do polovice septembra . Cez toho obdobie je skoro všetko zatvorené: Francúzsko má dovolenku. Hlavná turistická sezóna je od polovice júla do konca augusta. Veľkomestá sa vyľudňujú, v miestach a oblastiach, ktoré nepatria do hlavných turistických destinácii, sú reštaurácie a obchody zatvorené. Namiesto toho sú preplnené kempy pri mori, na horách a v letoviskách. V lete je dobré navštíviť hory ako sú Vogézy, Jura, Cévennes, Pyreneje , Alpy ale aj pobrežie La Manche, pobrežie Atlantiku a taktiež Stredozemného mora.

Zimné prázdniny začínajú 10.februára a končia 10.marca. Hlavnými turistickými destináciami sú francúzske Alpy a Pyreneje. Na jar sa oplatí ísť do Alsaska, k zámkom na Loire alebo na Azúrové pobrežie. V zime lákajú hory ako napríklad Alpy, Pyreneje, Jura atd. Nájdete tu mnoho lyžiarskych stredísk a termálnych kúpalísk. Na jeseň odporúčame navštíviť oblasť Alsaska, Burgundska, údolie rieky Loiry až po oblasť Bordeaux. Osobitnou časťou je samotný Paríž, ktorý je atraktívnym turistickým cieľom po celý rok. Nádherný je vždy to môžeme potvrdiť aj z vlastnej skúsenosti. Je tam veľa historických pamiatok, múzeí, galérií, krásnych malých uličiek ale aj obchodov. Jednoducho treba vidieť, pochodiť a zistiť aký je krásny. Ďalším dôvodom prečo ísť do Francúzska je Versaille so záhradami.

3.1.2  Ubytovanie
Možností ubytovania vo Francúzsku je veľa. Od hotelov s jednou hviezdičkou po hotely s piatimi hviezdičkami.  Kempy a „formuly“ sú najjednoduchšie formy ubytovania. Avšak ak sa chystáte do Paríža na vlastnú päsť je výhodnejšie ubytovať sa v hoteloch. Dôvod je jednoduchý, formuly sú od Paríža veľmi vzdialené a teda je ťažké sa dopraviť do centra. To, čo by ste ušetrili na ubytovaní zaplatíte za cestovné. Ak sa predsa rozhodnete pre tento typ ubytovania majte na mysli aj to, že tieto izby slúžia len na prespanie. Nečakajte žiadny luxus, 3-posteľové izby s kúpeľnou sú veľké ako naše šatne v škole. Ceny V HOTELOH sa pohybujú od 80eur pre dve osoby, (izba s kúpelňou bez raňajok), tzv výhodné ubytovanie, potom komfortné za 150 eur a luxusné nad 150 eur. Výhodné sú rodinné izby, ktoré sa dajú zohnať za 120 eur na noc.

3.1.3  Nákupy
V každej dedinke je pekáreň a taktiež obchod so zmiešaným tovarom. Na okraji veľkých miest sú supermarkety, ktoré ponúkajú široký výber lahôdok a pekných vecí. Vo väčšine miest sú pešie zóny s obchodnými domami všetkého druhu. Zaujímavé je navštíviť trhy. Existujú rôzne trhy: trhy s ovocím, rybami, zeleninou, kvetmi, syrmi, odevmi, potrebami do domácnosti, starožitnosťami, umeleckými potrebami, knihami ale aj blší trh.
 
3.2  OBLASTI
3.2.1  STRED
Stred francúzskeho šesťuholníka pozostáva z o 4 regiónov. Ak sa rozhodnete navštíviť práve stred Francúzska určite si nenechajte ujsť  Burgundsko , ktoré je  známe zámkami a vinicami. Taktiež v regióne Centre sa nachádzajú prekrásne zámky avšak na druhej strane je tu aj oblasť málo navštevovaná turistami.  Keď už sem niekto náhodou zablúdi môže si užiť božský kľud a výhľadom na prekrásne pastviny a kopce. Cestná doprava tu nie je rozvinutá a tak sa tu nachádzajú ešte  staré historické cesty. Limousin je najmenej osídlenou oblasťou  tejto časti. Ďalej sa tu nachádza región zvaný  Auveregne.  Táto oblasť láka turistov  vďaka vulkanickej krajine na  okraji centrálneho masívu a to aj napriek často daždivému počasiu. V strede Francúzska sa nachádzajú aj niektoré známe miesta a to napríklad Vichy, Dijon, Orléans a Bourges.
Dijon je preslávené staré univerzitné mesto. Hlavnou pamiatkou je vojvodský palác, ktorý je v súčasnosti radnica a múzeum. Palác oblokopuje neporušené historické jadro mesta a taktiež  mnoho ďalších krásnych palácov. V tomto meste sa narodil Gustave Eiffel.  Ak sa náhodou dostanete do tohto mesta nezabudnite si odniesť slávnu dijonsku horčicu.
Orléans je biskupské mesto preslávené vďaka postave Panny Orleánskej.  Najvýznamnejšou orleánskou pamiatkou je gotická katedrála Cathédrale Sainte-Croix. Taktiež je  zachované historické jadro kde sa nachádza L'hôtel Groslot a taktiež  La Maison de Jeanne d'Arc, v ktorom Panna Orleánska nocovala .
Vichy známe kúpelné mesto, ktoré sa do histórie nezapísalo vábne je aj napriek tomu veľmi navštevované. Termálne vody majú liečivé účinky, ktoré objavili už starí Rimania.
Bourges sa nachádza v srdci Francúzska.  Aj keď v tomto meste sa nachádza množstvo krásnych stavieb všetky sú v tieni jedinej a tou je Cathédrale Saint-Etienne.  Je zapísaná na zozname svetového dedičstva UNESCO a nachádza sa tu najväčší francúzsky podzemný kostol.
 
3.2.2  VÝCHOD
Iste každý pozná známe vinice v Champagne a Alsasko- Lotrinsko je tiež veľmi známe.  Táto oblasť je kopcovitého charakteru. Nachádzajú sa tu Vogézy a Jura. Pokojné prostredie viníc a pastvín je ideálne pre menej aktívnych turistov. V tejto oblasti sa nachádza slávny Štrasburg, či menej slávny Besancon. 
Besancon je staré mesto rozložené v zálive rieky Doubs.  Nad mestom sa nachádza citadela. Môžete tu absolvovať prehliadku citadely, prechádzku po hradbách, prehliadku múzeí, zoologickej záhrady, akvária a insektária.  Besancon je taktiež centrum francúzskeho hodinárstva. Narodil sa tu slávny spisovateľ  Victor Hugo.
 
Strasbourg je sídlom Rady Európy, Európskeho Súdneho Dvora,  Európskej komisie pre ľudské práva, Európskeho Parlamentu. Nazýva sa aj „križovatkou Európy“. Najvýznamnejšou časťou je historické centrum Grande Ile. Je zapísane na zozname UNESCO.  Slávnou je katedrála, ktorá bola stavaná nemeckými architektmi a francúzskymi kamenármi.  Na južnej strane katedrály sa nachádza zámok Rohan, ktorý bol kedysi sídlom štrasburských biskupov. Zaujímavou je tiež štvrť Petite France.
 
3.2.3  SEVER
Sever musí bojovať proti mnohým predsudkom, či už je to zlé počasie alebo veľká miera industrializácie, ale táto oblasť stojí určite za zmienku. Prekrásne rozsiahle repné a obilné polia v oblasti Picardie len dokresľujú krásnu prírodu, ktorá sa v tejto oblasti nachádza.  V Calais sa obyvatelia venujú rybolovu a v oblasť Haute-Normandie  je ako stvorená na relaxáciu. Nádherné strmé pobrežie s bizardnými  kriedovými  skalami láka mnohých Parížanov na relaxačné pobyty. Nachádza sa tu veľké množstvo moderných relaxačných stredísk. Taktiež by sme vám chceli predstaviť mesto Rouen.
Rouen  je významným prístavom . V minulosti tu upálili Johanku z Arku, známu postavu z dejín Francúzska.  Bola väznená vo Veži Johanky z Arku, ktorá je dodnes sprístupnená.  Nachádzajú sa tu dve múzea a to múzeum výtvarných umení a múzeum Gustava Flauberta a histórie medicíny. Avšak toto múzeum nie je vhodné pre slabé žalúdky.  Najvýznamnejšou gotickou stavbou je katedrála Notre Dame, avšak nemýľte si ju s tou, ktorá sa nachádza v Paríži.
 
3.2.4  ZÁPAD
Na západe Francúzska môžeme nájsť krásne zálivy s množstvom ostrovov. Nesmieme však zabudnúť na Mont Saint-Michel.
Mont Saint-Michel  alebo ako ho mnohí nazývajú „Zázrak Západu“ je pokladaný za vrchol normanského stavebného umenia. Tento kláštorný vrch patrí medzi  pamiatky UNESCO.  V súčasnosti sem prichádza každoročne vyše 2 miliónov turistov.  V minulosti tu mnoho pútnikov zahynulo. Boli tu zákerné pohyblivé piesky a hladina vody sa mohla zdvihnúť až na 13 metrov. Od 19. Storočia je vrch spojený s pevninou hrádzou. Do kláštora sa vchádza cez ťažkú kláštornú bránu a treba vystúpiť po mnohých schodoch. Na najvyššom mieste žulovej skaly stojí opátsky kostol. Celý tento komplex používali do polovice 19. storočia ako štátne väzenie.
 
3.2.5  JUHOZÁPAD
V tejto oblasti môžete navštívit Pyreneje, na úpätí ktorých sa nachádza známe pútnické mesto Lourdy alebo emsto rpeslávené vínom Bordeaux.

Lourdy sa nachádza na úpätí Pyrenejí. Toto pútnické mesto je po Ríme druhé najvýznamnejšie pre katolíkov.  Ročne ho navštívi niekoľko miliónov pútnikov. Vo februári roku 1858 sa tu 14-ročnej Bernadette údajne zjavila Panna Mária a to dokonca niekoľkokrát.  Taktiež podzemnému prameňu v jaskyni sa pripisuje liečivá schopnosť.
 
Bordeaux je známe nielen svojimi typicky tmavými červenými vínami ale taktiež historickými pamiatkami. Jednou z nich je katedrála sv. Ondreja, ktorá sa nachádza v strede mesta.  Na špičke veži sa nachádza pozlátená socha Panny Márie. Zvonicu z obavy, aby zvuky a vibrácie nepoškodili statiku katedrály postavili o 15 metrov ďalej.  Po vyšľapaní  229 schodov sa dostanete do výšky 50 metrov a poskytne sa vám nádherný pohľad na celé mesto.

3.2.6  JUHOVÝCHOD
Tento kraj protikladov v sebe skrýva nádherné miesta. Na jednej strane je to krásne pobrežie Cote d´Azur na druhej vysoké kopce Álp. Vo vnútrozemí sa nachádzajú veľké levandulové polia. Najznámejšími mestami sú napríklad Avignon, Cannes, Lyon, Marseille, Nice alebo Saint-Tropez. Nemali yb sme zabudnúť ani na oblasť Álp.
Avignon  je jedným z mála miest, ktorého mestské stavby sa skoro celé zachovali. V 14. Storočí sa mesto stalo sídlom niekoľkých pápežov. Prvý pápež, ktorý tu sídlil nechal vystavať pápežský palác a nechal ho obohnať hradbami. Bohužiaľ po odchode posledného pápeža väčšinu zariadenia paláca rozkradli.  V súčasnosti sa na nádvorí koná otvárací ceremoniál festivalu d´Avignon. Je to významný letný hudobný, divadelný a tanečný festival. K Avignonu neodmysliteľne patrí aj miesto posledného odpočinku mnohých cirkevných hodnostárov Cathédrale Notre-Dame-des-Doms. Známy je taktiež Pont Saint-Bénézet, ktorý preslávila detská pesnička „Sur le pont dÁvignon“.
Cannes je luxusné prímorské letovisko. Všetko, čo ste o azurovom pobreží počuli najdete tu.  Hladina mora ma presne farbu ako sa dozvedáme v názve, drahé typy áut sa premávajú po uliciach, prekrásne palmy. Po celom pobreží sa nachádzajú luxusné hotely. Táto dovolenka vyjde na pekne draho.
Lyon  je tretím najväčším mestom Francúzska, ktoré leží na sútoku riek Saône a Rhône. Nachádza sa tu významná univerzita a konzervatórium.  Významnou časťou je staré mesto na pravom brehu Saôny.  Bazilika Notre-Dame-de-Fourviére sa nachádza vysoko nad touto štvrťou. Často ju prirovnávajú k Sacré-Coeur.  Taktiež nemôžeme zabudnúť na rozsiahle námestie Place des Terreaux s obrovskou Bartoldiho fontánou a radnicou.
Marseille, najstaršie a druhé najväčšie mesto Francúzska  je jedným z najvýznamnejších francúzskych obchodných prístavov. Chrám Notre Dame de la Garde s veľkou pozlátenou Madonou, ochranným symbolom a orientačným bodom námorníkov je postavený vysoko nad mestom. Môžete ho vidieť z celého mesta.  Centrom mesta je starý prístav kde kotvia jachty.
Nice  je veľké prístavné mesto , ktoré až do polovice 19.storočia patrilo k Taliansku. Nachádzajú sa tu dve veľmi dôležité univerzity a taktiež medzi Nice a Antibes usídlilo množstvo firiem s IT technológiami. Nice patrí medzi miesta s najväčsou priemernou ročnou teplotou vo Francúzsku. Angličanom vďačí za chýr vynikajúceho dovolenkového mesta.
Saint-Tropez  prekrásne pobrežné mesto, ktoré sa stalo centrom výstredného života a vyššej spoločnosti. Kdekoľvek, či už na jachtách, v baroch na plážach vládne veselá nálada. Najznámejšou plážou, ktorá je od mesta vzddialena 12 km je Plage de Pampelonne, ktorá je dlhá 4,5 km. Stojí tu bar za barom a pri pobreží kotvia tie najluxusnejšie jachty.
Chamonix Mont-Blanc je zimné letovisko východne od Annecy. Konali sa tu zimné olympijské hry a dodnes je táto alpská dedinka atraktívna pre turistov.
 
3.2.7  KORZIKA
Korzika je krajinou starých pevností, neobvyklých skalných útvarov, malebných rybárskych dediniek a ideálnych prázdninových miest. Nad morskou hladinou sa týčia vysoké a vyprahnuté biele útesy. Avšak turistov hlavne láka 440km dlhé pobrežie s tyrkysovou vodou. Nachádza sa tu národný park Scandola, ktorý má za úlohu zvýšiť populáciu niektorých živočíchov na ostrove.

3.2.8 PARÍŽ
Paríž je hlavným mestom Francúzska.
Nachádza sa tu mnoho kultúrnych i historických pamiatok. Napríklad le Tour Eiffel. Je nepochybne symbolom Paríža, avšak niektorí Francúzi by s nami nesúhlasili. Nachádza sa v centre hlavného mesta a je vysoká niečo vyše 300 metrov. Najvyššie miesto, na ktoré sa dá dostať je vyhliadková plošina. Vyveziete sa na ňu výťahom, čo je však zdĺhavé kvôli množstvu turistov. Odporúčame vám teda schody, ktoré sme si vyskúšali osobne. Je ich veľmi veľa ale prežiť sa to dá. Hoci nevyjdete až na vrchol, aj z druhého poschodia je krásny výhľad na mesto.

Najvýznamnejším múzeom je Musée de Louvre. Ako prvé si všimnete veľkú sklenenú pyramídu, ktorou sa vstupuje do múzea. Nezabudnite si pozrieť obraz Mony Lisy, avšak nečakajte od toho veľa. Aj keby ste sa neviem ako snažili, celý Louvre za jeden deň neprejdete. Ale určite zaujímavejším múzeom pre nás dve bolo Musée d´Orsay, ktoré je blízko. Víťazný oblúk je jeden z troch oblúkov, ktoré sa v Paríži nachádzajú a sú postavené v jednej priamke. Vidno z neho lúčovité usporiadanie 12 ulíc mesta, z ktorých jednou je Champs Elysée s množstvom známych obchodov. Menej známe sú : novodobý Víťazný oblúk v štvrti La Defense a Malý oblúk pred vstupom do Louvru.

Paríž je taktiež preslávený katedrálou Notre Dame. Je to jedna z najkrajších ranných gotických stavieb. Je zapísaná na zozname UNESCO.
Jedna z najfotografovanejších pamiatok mesta je bazilika Sacré-Coeur. Dostaneťe sa naňu cez štvrť Montmartre, kde si môžete dať urobiť portrét. V tejto štvrti sa nachádza známe Moulin Rouge a ulica, kde sa nachádza veľa eroticky zameraných obchodov.  Neďaleko baziliky je aj cintorín. Akonáhle uvidíte kupolu s oceľovou konštrukciou narazili ste na Panthéon. V súčasnosti je to miesto posledného odpočinku významných parížskych osobností.

Ak sa chcete pokloniť Napoleonovi, zájdite do Invalidovne. Nachádza sa tu taktiež rozsiahle múzeum Armády. Zaujímavá je tiež Stravinského fontána, ktorá sa nachádza pri Centre Georges Pompidou. Metro je určite jedným z najlepších spôsobov prepravy v Paríži. Dávajte si však pozor na svoje veci. Keď hovoríme o doprave, po rieke Seina premávajú vyhliadkové lode Bateaux mouches. Po brehoch Seiny uvidíte sedieť množstvo domácich. Väčšinou tu mávajú pikniky alebo sa tu stretávajú mladí a hrajú na rôzne hudobné nástroje. Hoci Versaille nieje súčasťou Paríža, oplatí sa vidieť krásne záhrady so spievajúcimi fontánami.
 
4  Záver
Francúzsko je krajinou, ktorá vás očarí v každom smere. Môžeme sa tu stretnúť s krásnymi piesočnatými pobrežiami, unikátnymi historickými pamiatkami a v neposlednom rade prekrásnou horskou prírodou.
Osobitnou časťou je Paríž, ktorý stojí za návštevu. Osobne sme mali možnosť navštíviť ho s našou školou. S istotou môžeme potvrdiť, že je originálny, jedinečný a nenahraditeľný. Dúfame, že sme vám našim projektom aspoň kúsok ukázali krásy tejto krajiny a ak sa ju rozhodnete navštíviť spomeniete si na niektoré naše rady.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu