Saudská Arábia

Prírodné vedy » Geografia

Autor: petka
Typ práce: Referát
Dátum: 23.10.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 4 070 slov
Počet zobrazení: 8 691
Tlačení: 514
Uložení: 499

Saudská Arábia  

Poloha štátu:
Saudská Arábia zaberá skoro celé územie Arabského polostrova. Susedí so siedmimi štátmi, napr. Irak, Kuvajt, Jordánsko. 

Fyzicko- geografická charakteristika: 


Povrch:
Saudská Arábia leží na Arabskom polostrove medzi Perzským zálivom a Červeným morom. Pobrežie Červeného mora lemuje na pevnine úzka pobrežná nížina Tiháma. Z nej sa príkro dvíhajú do nadmorských výšok 1500-3000 m pohoria budované starými horninami, pokryté mladými bazaltovými príkrovmi. V pohorí Asír sa dvíha najvyšší vrch Jabal Abu Hassan (3133 m n. m.). Odtiaľ smerom na východ stupňovito klesá kamenistými a hlinitými púšťami cez stredoarabský prah pohorí (Híuwaig, Shammar, ’Utaybah) plošina Nedžd do nížiny pri Perzskom zálive (Ed-Dehna). Na severe sa rozprestiera púšť Nafúd a na juhu najväčšia piesočnatá púšť krajiny Rub al-Chálí.

Geomorfologické činitele povrchu:
Až 60 % tejto krajiny tvorí púšť (Rub al- Chálí, Arabská púšť...), orná pôda 40% a podiel lesov je len 0,6 %. Saudskú Arábiu obmýva Červené more, ako aj Perzský, či Akabský záliv. Vyskytujú sa tu aj riečne údolia- Vádí, nachádzajúce sa na púšťach, zvyčajne suché, no po výdatných dažďoch sa naplnia vodou. 

Podnebie:
Je suché, s malým počtom zrážok. V júli teploty presahujú 30 ºC a v januári je 10- 20 ºC. 

Vodstvo:
Takmer žiadne, iba oázy. Preto minú veľa financii na zásobovanie vodou. 

Biosféra:
Keďže väčšinu tvorí púšť, nachádzajú sa tu palmy v oázach a púštne rastlinstvo. Zo živočíchov sú to ťavy a kone.

Všeobecné informácie:

Originálny názov: Al Mamlakah al Arabiyah as Suudiyah
Využití plochy: 2 % orná pôda, 56 % pastviny, 1 % lesy, 41 % ostatní 
Reliéf: najvyšší bod - Jabal Sawda' (3 133 m), najnižší bod - Perzský záliv (0 m) Hlavní mesto: Rijád (1 975 000 obyv.)
Ďalšie mestá (tis. obyv.): Džidda 1 800, Mekka 618
Administratívne členenie: 13 provincií
Dátum vzniku: 1932
Forma vlády: islamská absolutistická monarchia 
Štátne zríadenie: kráľovstvo
Hlava štátu: Abdul Aziz Al Saud
Členstvo:
OSN, OPEC, LAS
Obyvateľstvo:
Počet obyvateľov (2006): 27 019 731
Hustota zaľudnenia: 20 obyv./km2 
Národnostní zloženie: Arabi 90 % 
Náboženstvo: sunnitskí moslimovia 96 %, šíitski moslimovia 3 %
Vekové zloženie: 0-14 r. 42,52 %, 15-64 r. 54,8 %, nad 65 r. 2,68 % 
Ročný prirodzený prírastok: 2,44 %
Stredná dĺžka života - muži: 73,26 rokov
Stredná dĺžka života - ženy: 77,3 rokov
Gramotnosť: 78,8 %
Urbanizácia: 86,7 %
Úradný jazyk: arabština

Hospodárstvo:
Objavenie ropy a jej následné zväčšujúce sa využívanie po Druhej Svetovej Vojne znamenalo, že hospodárstvo krajiny sa vo veľkom začalo špecializovať na ťažbu a spracovanie ropy. Upúšťalo sa od tradičných foriem hospodárstva ako napríklad chov dobytka. Výnos z predaja nafty dopomohli k rozvoju infraktruštúry, ťažkého priemyslu a rastu životnej úrovne. Pretože prevažná časť pôdy v krajine je v dôsledku veľkého sucha neúrodná, muselo sa mnoho plodín, ako napríklad obilie a zelenina, dovážať zo zahraničia. V súčasnosti, následkom veľkej investície do poľnohospodárstva kedy sa vybudovali veľké zavlažovacie systémy, sa tu pestujú melóny, rajčiny, pšenica, jačmeň atď. Okrem ropy sa ťaží zemný plyn, vápenec, sadrovec, mramor, kaolín, soľ, železná ruda a zlato. Poľnohospodárstvo v Saudskej Arábii nie je veľmi rozvinuté, keďže je to z veľkej miery púštnatá krajina. No vďaka modernej zavlažovacej technike vznikli úrodné políčka aj v púšťach. Napríklad v oázach a na pobreží Perzského zálivu sa pestujú datle, pšenica a káva. Beduíni zase chovajú ťavy, kone a nejaký dobytok pre svoju potrebu, ale o prosperujúcom hospodárstve tu nemôžeme hovoriť. Priemysel tejto krajiny je prevažne ťažobný (ropa, zemný plyn), ale aj spracovateľský (cementársky, hutnícky, či rafinérie olejov) alebo finančníctvo. Až 90 % vyvážaných surovín tvorí ropa a ropné výrobky, zvyšok tvoria petrochemické výrobky. Saudskej Arábii patrí prvenstvo vo svetových zásob a produkcie ropy.

Tvorba HDP: 47 % služby, 47 % priemysel, 6 % poľnohospodárstvo 
Zamestnanosť: 63 % služby, 25 % priemysel, 12 % poľnohospodárstvo
HDP (parita kúpnej sily): 338 mld. USD
HDP na 1 obyv. (parita kupnej sily): 12 800 USD
Inflácia (2005): 0,4 %
Hospodársky rast: 6,1 %
Nezamestnanosť (2005): 13,0 %
Dlh (2005): 36,78 mld. USD
Poľnohospodárstvo - RV: pšenica, jačmeň, zelenina, ovocie
Poľnohospodárstvo - ŽV: ovce, kozy, ťavy, hydina
Priemysel - ťažba: ropa, zemný plyn, zlato
Priemysel - energetika (podiel elektrární): tepelné 100 %
Priemysel - energetika (výroba): 120 mld. kWh
Priemysel - energetika (spotreba): 111,6 mld. kWh
Vývoz: ropa a ropné produkty
Dovoz: stroje, potraviny, chemikálie, motorové vozidlá, textil
Odberateľské krajiny: Japonsko, USA, Južná Kórea, Singapur, Čína
Dodávateľské krajiny: USA, Japonsko, Nemecko, Taliansko, Francúzsko, Británia
Doprava: 1 390 km železnice, 146 524 km cesty
Mena: saudský rial (SAR)

Ostatné:
Medzinárodná skratka: SAU
Vstúpenie do OSN: 1945
Medzinárodná poznávacia skratka: SA
Jazda: vpravo
Internetová doména: .sa
Internetových užívateľov: 2 540 000
Čas k SEČ: +2
Saudská Arábia - púštne kráľovstvo oplývajúce ropou a zem dvoch najsvätejších miest islamu – Mekky a Mediny. Monarchia, ktorú dnes poznáme pod týmto názvom, sa začala rodiť ako unikátne spojenie arabského rodu Saudov a klerika Muhammada Wahábba v polovici 18. storočia. Nezávislosť od britskej koruny však získala len 20. mája 1927, pred 80 rokmi. Saudská Arábia je 14. najväčšia krajina sveta. Dodnes je to svet zahalený tajomstvom. Na jednej strane blahobyt pochádzajúci z predaja ropy, na druhej strane, z európskeho pohľadu stredoveká spravodlivosť, ponižujúce postavenie žien, silný vplyv náboženstva a neobmedzená vláda tamojších monarchov. Saudskoarabská dvojtvárnosť pokračuje ďalej: krajinu považujú za najväčšieho spojenca Američanov v oblasti, ale zároveň tvrdia, že má prsty vo financovaní terorizmu. Napokon, najznámejší občan kráľovstva sa volá Usáma bin Ládin.

1  História
História územia dnešnej Saudskej Arábie siaha až do staroveku (rôzne kmene ako napríklad Sumeri ju obývali viac ako 5000 rokov). Okolo 20. rokov 7. storočia zaznamenalo toto územie vzostup islamu a vďaka najsvätejším mestám Mekke a Medine vzrástol aj význam Arabského polostrova.
Vzostup dynastie Saudov sa datuje do roku 1744. Vtedy Muhammad bin Saud, panovník nad mestom Ad-Dir'iyyah, v okolí Rijádu, spojil sily s klerikom Muhammadom ibn Abd-al-Wahhabom k vytvoreniu novej politickej entity. Táto aliancia sformovala vládu dynastie v tomto štáte. Prvý Saudský štát -  1744-1818, charakteristickým zjednocovaním území z oblasti Rijádu v centrálnej časti polostrova smerom k hraniciam mora. Druhý Saudský štát - 1824-1891, keď vládu Saudov porazil rod Pashov na prianie osmanského sultána.

Tretí Saudský štát - od roku 1902, keď Abdul Azíz Al-Saud dobyl Rijád. Hovorí sa, že sa mu to podarilo len s dvadsiatkou mužov, ďalší z jeho 60-člennej „armády“ vraj strážili ťavy v neďalekej oáze. Aj takéto „zázračné“ dobytie Rijádu od Rašídovcov mu získalo rešpekt medzi arabskými kmeňmi. Rašídovci sa jeho vzrastajúcej moci aj popularity začali obávať a o pomoc požiadali svojich poručníkov v Osmanskej ríši. Tejto presile ešte Saudi nestačili a utrpeli porážku. Pred 1. svetovou vojnou sa však opäť pozviechali a dobyli späť, čo stratili. Zároveň sa dostali do pozornosti Britov. Bola vojna a britská koruna podporovala každého, kto mohol oslabiť nepriateľskú Osmanskú ríšu, spojenca Nemecka. Výbojní Saudskoarabi boli vhodnými kandidátmi. O priazeň Britov však čoskoro, aspoň naoko, prišli, lebo tí sa rozhodli podporovať ďalšieho ich konkurenta - vládcu Mekky a provincie Hidžáz Husajna. S jeho synmi spustili protiosmanskú revolúciu arab­ských kmeňov.
Briti hrali na Blízkom východe vždy na niekoľko strán, a tak stále udržiavali kontakty aj so Saudskoarabmi. Tí od Britov získali zbrane aj peniaze, porazili Rašídovcov a začali si robiť zálusk na provinciu Hidžáz, v ktorej leží aj Mekka. V roku 1926 sväté mesto aj provinciu dobyli. Briti pochopili, že apetít Saudskoarabov bude stále rásť, a tak s nimi v roku 1927 radšej uzavreli Dohodu z Džídy, v ktorej im garantovali nezávislosť.

Kráľovstvo vzniklo v roku 1932, kedy Abdul Aziz ibn Saud zjednotil Hidžáz a Nedžd a vyhlásil sa panovníka. Názov krajiny je odvodený od zakladateľa krajiny, čiže Saudská Arábia. V roku 1933 bola objavená ropa a začalo sa s jej ťažbou. V 1938 sa zistilo, že krajina má najväčšie zásoby ropy na svete a až po Druhej svetovej vojne krajina začala bohatnúť a rýchlo sa rozvíjať. Keď v roku 1953 zomrel, kráľom sa stal jeho syn Saud, ktorý bol neskôr zvrhnutý v roku 1964 svojím bratom Faisalom. Po tom čo ho v 1975 zavraždil jeho synovec, na trón nastúpil Faisalov nevlastný brat Khalid. Po Khalidovej smrti sa stal v roku 1982 kráľom jeho nevlastný brat Fahd ktorý je vládcom v krajine dodnes.

2  Turistické mestá
Saudská Arábia nie je priam najobľúbenejšou turistickou destináciou (pasívny cestovný ruch), ale aj tak sa v nej nachádza niekoľko miest, ktoré sú vyhľadávané turistami.

2.1  Rijád a okolie
Hlavné mesto Saudskej Arábie leží v ústrednom regióne Saudskej Arábie, slovo Riyadh označuje v arabštine miesto plné záhrad a stromov. Región je  známy aj ako Najd. V okolí Rijádu, v mestách a dedinách Najdu, je chovanie ľudí zo západu často sledované a akýkoľvek prehrešok proti islamu je veľmi prísne trestaný. Napriek tomu je oblasť pre cestovateľov lákavá krásnymi moslimskými pamiatkami. Hoci je Rijád hlavným mestom kráľovstva, v minulosti bol najdôležitejším sídlom a centrom kráľovskej vlády len niekoľko rokov. Až do začiatku osemdesiatych rokov 20. storočia tam boli všetky ministerstvá, ambasády i iné dôležité inštitúcie. Dnes nájdete zastupiteľské úrady v Rijádu v časti známej pod názvom Diplomatická štvrť. Hlavné mesto Saudskej Arábie prežilo najväčšie zmeny po objavení ropy, keď sa z 8,5 km2 rozrástlo do súčasnej rozlohy na viac ako 1 600 km2. S dejinami Saudskej Arábie sa môžete zoznámiť v Rijádskom múzeu. V Národopisnej sále sa nachádza obrovský model pevnosti Masmakh, ktorá je centrom histórie modernej Saudskej Arábie. Okrom tohto modelu tu nájdete ukážky vyrezávaných a maľovaných dverí z Qassimu, oblasti severne od Rijádu, a Qatifu, mesta, ktoré boli veľkým prístavom. K ďalším zaujímavým exponátom patrí napríklad oblečenie, hudobné nástroje, zbrane, tradičné kuchynské potreby a niektoré šperky. Univerzitné múzeum kráľa Sauda obsahuje nálezy z archeologických vykopávok v Al-Fao a v Rabdahu. Rabdah se nachádza na konci tzv. Prázdnej štvrti. Pevnosť Masmakh je opevnená stavba s maľovanými interiéry a obrovským nádvorím so šiestimi bohato zdobenými dverami. V najvyššom poschodí stoja tri mohutné stĺpy, ktoré podpierajú drevenú strechu. Palác postavil roku 1946 kráľ Abdul Aziz ako honosné sídlo pre svoju vládu. Kráľovské Faisalské stredisko záchrany islamského učenia ponúka výstavu predmetov islamského umenia a kultúry, je tak aj stála expozícia o zachovaní a ochrane starých kníh a rukopisov. Okolie Rijádu tvorí historickú oblasť Diriya (v 18. storočí hlavné mesto prvého štátu). Oblasť bola zrenovovaná a sprístupnená verejnosti. Mesto Janadriya ponúka každoročne svojím návštevníkom Janadriyajský kultúrny festival, kde môžete obdivovať tradičné tance, závody tiav, ukážky ďalšieho tradičného umenia a umeleckých remesiel.

2.2  Mekka
Pôvodné mesto na križovatke obchodných ciest v oblasti Hidžázu. Mekka je rodiskom proroka Mohameda a duchovným centrom islamského sveta. Centrom Mekky je svätyňa Kaaba, ktorá stojí na nádvorí Veľkej mešity a je cieľom púti do Mekky, ktorú musí aspoň jedenkrát za život vykonať každý moslim. Prístup do Mekky je pre nemoslimov formálne zakázaný. V horách nad Mekkou leží letné sídlo Taif, ktoré je sprístupnené každému. Ľudia sem prichádzajú kvôli podnebiu, nádhernej scenérii a pohodovej atmosfére. Taifská hlavná mešita je dobrým príkladom jednoduchej islamskej architektúry. Palác Shubra je krásne opravený typický dom, v ktorom sídli mestské múzeum. Bol postavený na prelome storočí a pôvodne slúžil ako sídlo saudských kráľov.

2.2.1  Kaaba
Kaaba je kamenný relikviár, vysoký 15 metrov, dlhý 12 metrov a široký 10 metrov, vytvorený z kamenných blokov a na mramorovom podstavci. Vo východnej stene vo výške 1,5 metra je uložený Čierny kameň – najsvätejšia islamská relikvia (bazalt), uctievaná už predislamskými Arabmi. V predislamskej dobe bola Kaaba jednoduchou drevenou svätyňou so soškami rodových božstiev, ktoré v roku 630 po Kr. zničil Mohamed, keď ovládol Mekku. Čierný kameň je dnes rozbitý na 3 veľké a niekoľko menších kusov. Podľa ľudovej legendy mal byť pôvodne biely, ale sčernel hriechmi moslimov, ktorí sa mu koria a kajajú. Vo vnútri Kaaby sú drevené stĺpy, strieborné lampy a kaligrafické nápisy. Po skončení púti je treba vnútrajšok Kaaby a Čierný kameň umyť vodou z posvätné studne Zamzam. Kaaba je pokrytá zlatými výšivkami, zdobeným brokátom, ktorý sa mení vždy pred hlavnou púťou hadždž. Stará pokrývka je po kúskoch predávaná pútnikom ako amulet.
 
2.3  Medina
Medina je poľnohospodárska oáza, ktorá leží severne od Mekky v Hidžázu, pôvodne bola nazývaná Jasrib. V roku 622 po Kr. ponúkla medinská rada útočisko (hidžra) prorokovi Mohamedovi a jeho verným. V Medine sa nachádza Mohamedov hrob, kam pokračujú veriaci po ukončení púti v Mekke. V meste nájdete mnoho islamských architektonických pamiatok, je tu aj nová Islamská univerzita z roku 1960 konkurujúca al-Azharu (mešita a islamská univerzita v Káhire, najväčší a najprestížnejší bohoslovecké učilište v islamskom svete). Mesto je tiež miestom, kde boli Božie slova zjavené archanjelom Gabrielom Mohamedovi, ktorý z nich zostavil Korán.

2.3.1  Veľká mešita

Neuveriteľne veľká mešita al-Haram (Svätyňa). Je v nej pochovaný prorok Mohamed i jeho najmladšia dcéra Fatima, ktorá v islamskej tradícii zaujíma vysoké postavenie a šíiti ju dokonca považujú za člena „Svätej rodiny“.

2.4 Džidda
Džidda je druhé najväčšie mesto Saudskej Arábie. Osada založená už pred 2500 rokmi, je vstupnou bránou pre pútnikov do Mekky (asi 80 km) a miestom, kde v Saudskom kráľovstve prebieha najviac obchodov. Od začiatku 16. storočia patril Džidda aj s provinciou Hidžaz k Osmanskej ríši, Turci vystavali mohutné opevnenie so strážnymi vežami na obranu proti portugalským výpadom. Mesto je tiež známe pod názvom Paríž Arábie, je to moderné, zaujímavé a priateľské miesto. Centrum je sústredené na Al-Balad. V meste môžete navštíviť množstvo zaujímavých múzeí, napríklad Mestské múzeum, ktoré sa nacháza v 200-ročnej budove postavené z koralov z Červeného mora. V múzeu sú vystavené fotografie, ktoré dokumentujú vývoj Džiddy. Múzeum Abdula Raoufa Hasana Khalila obsahuje v štyroch napodobeninách historických budov okolo 10 000 dobových predmetov. Džidda má jednu z najlepších tržníc v celom kráľovstve - Souk Al-Alawi, kde môžete nakúpiť takmer všetko, na čo si spomeniete. Ozdobou mesta sú tiež tri renovované mestské brány, Severná mestská brána je prekrásnou ukážkou tradičnej mestskej architektúry.

2.5  Al-Ola
Al-Ola sa nacháza na konci Vádí al-Qura a administratívne spadá pod mesto Medina, od ktorého je vzdialená 380 km. Je to malé mestečko s málo obyvateľmi. Majú oň veľký záujem archeológovia, pretože sa tu skrýva množstvo pamiatok ešte z Mohamedova období.  Na mieste sa tiež nachádzajú stopy po dávnych civilizáciách a mineanské, lihyanitské a dedanitské nápisy v Jebel al-Akma. V Al-Khuraybah sa nachádzajú hrobky vyhĺbené do skál ešte z predislamského obdobia. Pôvodné meno Al-Ola bolo Dedan. Dedan bol jeden z najväčších a najdôležitejších centier starovekých civilizácií. Mesto ležalo na hlavnej trase obchodníkov s kadidlami a voňavkami, ktorá viedla z Indie a Jemenu do Egypta, Iraku a Sýrie. Dedan prežíval obdobie rozkvetu  behom nabatejského obdobia, keď bol druhým najväčším nabatejským mestom.

2.6  Al-Hasa
Al-Hasa leží na juhu a je obklopená púšťami Al-Dahna a Al-Daman. Miesto je najväčšou oázou na zemi. V staroveku bola oáza centrom obchodných ciest, ktoré viedli z juhu Arabského polostrova do Indie, Perzie a na východ.

2.7  Domat Al-Jandal

Mesto sa nachádza na severe krajiny. Boli tu objavené ruiny z Nabatejského obdobia, medzi nimi aj Omarova mešita, ktorá bola postavená v 7. storočí po Kr.  Mešita je najstaršou v celej Sauskej Arábii.  Mesto je známe aj svojimi manufaktúrami kobercov, mečov a dýk.
 
2.8  Hail
Západne od údolia Hail v Shammarských horách sa nachádza mesto Hail. Dlhú dobu bolo mesto nazývané „kľúč púšte“, pretože leží pri severných hraniciach a slúžilo ako hlavný prechod pre pútnikov a obchodníkov. Mesto sa stalo centrom učenosti a vzdelanosti. Mesto sa honosí počtom známych hrdinov a básnikov, medzi nimi nájdete napríklad Zeid Al-Khair, Al-Tayee, Hayyan bin Olaiq, Ruwaished bin Kuthair, Qais bin Jerwah, Al-Trimmah bin Adie a Antarah bin Shaddad. Posledný z nich napísal v arabskom svete známou báseň Mu'allaqat. 

3  Prírodné krásy a pamiatky
Prírodných pamiatok v Saudskej Arábii nie je veľmi veľa, pretože väčšinu územia tvoria púšte a polopúšte.

3.1  Asir
Leží na juhozápade krajiny. Krása asirskej prírody a jej bohatstvo tu prinútila vládu vyhlásiť niekoľko národných parkov. Pri hraniciach s Jemenom môžete navštíviť pobrežné pohorie Asir s najvyšším vrchom Jabal Sawda‘ - 3 133 m.  Rastú tu prevažne divoké olivovníky, môžete pozorovať rozmanité množstvo vtákov (napríklad holubice, divoké kačky a husi,  rybáriky,  sokoly,  belorítky,  sovy a supy. Z cicavcov tu žijú antilopy, netopiere, paviány, ťavy, líšky, gazely, hyeny, šakaly, leopardy a vlci.  Najpočetnejšie plazy sú jaštery (100 druhov) a hady (53 druhov, medzi nimi i niekoľko smrteľne jedovatých).

3.2  Mada’in Saleh

Púštna oblasť západného pobrežia Saudskej Arábie skrýva tajomné skalné mesto s hrobkami, ktoré zanechali dávne semitské kmene Thamudov a po nich aj Nabatejcov. Oba národy žili z výnosov z karavánového obchodu s koreninami. Mada'in Saleh v Lonely Planet charakterizujú ako sestru jordánskej Petry. Spoločnú majú odľahlú lokalitu v skalných priesmykoch, hrobky so zdobenými fasádami - ale saudskoarabská sestra na rozdiel od jordánskej ostáva skrytým pokladom takmer úplne bez turistov. V júli tohto roka bol areál zapísaný do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Oblasť Mada'in Saleh vzbudzuje v Saudoch nedôveru, až nenávisť - preto, že tu žili pohania, preto, že odmietli islamskú vieru a že zabili gravidnú ťavu, ktorú im daroval prorok Saleh. Opustené hrobky odpočívajú tisícročia a storočia pokojne, bez náporu davov turistov. Archeologický výskum prebieha pomaly a postupne, rýchlejší boli a sú dávni aj súčasní vykrádači hrobiek a miestni stavebníci, ktorým sa vekom preverený materiál na stavbu domov hodí.  Miesto Mada'in Saleh bolo minimálne od 5. storočia pr. n.l. obývané kmeňom Thamudov, ktorí sú v severozápadnej Arábii doložení od ôsmeho storočia pr. n.l. (záznamy o ich podrobení akkadským kráľom Sargonom II.). Neskôr, od 1. storočia pr. n.l., obývali tento kraj Nabatejci, ktorých ríša prekvitala medzi prvým storočím pr. n.l. a prvým storočím n.l. Na prelome letopočtu bolo Mada'in Saleh druhým najvýznamnejším mestom Nabatejcov po Petre. Úpadok začal s nadvládou Rimanov nad územím Nabatejcov a po nástupe islamu bolo mesto opustené. Areál bol rozdelený na časť s domami a chrámami, na časť s kamenárskymi dielňami a na hrobky. Tých sa zachovalo okolo osemdesiat.
 
4  Zaujímavosti
4.1 O krajine
Saudská Arábia má veľký nedostatok pitnej vody. Sú predpoklady, že asi o štyridsať rokov bude musieť jej vláda vyčleniť asi 90 miliard na zabezpečenie zásobovania vodou. Saudská Arábia sa snažila urovnať všetky konflikty s hraničiacimi štátmi a uzavrela rôzne dohody. Z tejto krajiny pochádza aj Usama bin Ládin, známy svojim hnutím Taliban v Afghanistane a teroristickými útokmi po celom svete. Usama bi Ládin vyše desať rokov udržoval kontakty s americkou CIA, ktorá ho podporovala v jeho boji proti sovietskej okupácii Afghanistanu. Týmto si vlastne CIA vychovala „mozog teroristov“. Kráľom Saudskej Arábie je momentálne Abdul Aziz Al Saud. Terajší kráľ je hlavou štátu a predsedom vlády zároveň. Aj parlament- národná poradná rada je každé štyri roky menovaná kráľom. Politické strany sú zakázané.

4.2 Život ľudí
V Saudskoarabských rodinách je hlavou a živiteľom rodiny muž. Žena zostáva doma a stará sa o deti a domácnosť. V rodine je zvykom oddelovať mužov od žien. Každý dom je rozdelený na časť vyhradenú iba mužom a iba ženám. Ženy nikdy nepracujú spolu s mužmi. Majú zakázané riadiť autá a bicykle. Ženy lekárky vyšetrujú iba ženy a deti. V prípade, že by mala lekárka prísť do kontaktu s mužom musí byť zahalená. Na verejnosti sa ženy nesmú zdraviť s cudzími mužmi a musia byť úplne zahalené. Majú oblečené dlhé čierne šaty - čador a závojom zakrývajúcim tvár - burka. Na oblečenie a správanie žien dozerá náboženská polícia. Väčšina manželstiev je dohodnutých medzi otcom nevesty a ženícha, v súčasnosti najmä v mestách narastajú manželstvá kedy si mladý muži a ženy samy vyberú partnera. Tak ako vo väčšine islamských krajín aj v Saudskej Arábii môže mať muž viac žien. V prípade že chce mať muž ďalšiu manželku musí sa spýtať už existujúcej manželky, prípadne manželiek. Nevera u žien je zločin, ktorý sa trestá smrťou. Saudská Arábia je nočná mora pre ženy.

4.2.1 Sviatky
Moslimský rok je o 11 dní kratší ako u nás, pretože je založený na lunárnom kalendáre. Datovanie rokov sa začalo rokom Hagira (Hadžíra), kedy Mohamed odišiel z Mekky do Mediny. Bolo to v 7. storočí nášho letopočtu. V súčasnosti majú moslimovia rok 1423. Dva najdôležitejšie sviatky islamského roka sú Id al-Fitr a Id al-Adha. Id al-Fitr doslovne znamená prerušenie pôstu. Oslavuje koniec pôstneho mesiaca ramadán. počas ktorého sa musia moslimovia postiť od svitania do súmraku. Počas tohto sviatku si ľudia medzi sebou dávajú darčeky. Id al-Adha je sviatkom obety, kedy po modlidbách nasleduje obetovanie oviec, kráv alebo tiav.
 
4.2.2 Náboženstvo
Islam je jediné povolené náboženstvo v krajine. Forma Saudskoarabského islamu je konzervatívna až fundamentalistická, ktorú oživilo v 18. storočí hnutie Najdi a jeho vodca Sheikh Muhammad Ibn Abdel-Wahhab. Moslimovia sa v Saudskej Arábii delia na Sunitských a Šítskych moslimov. V Saudskej Arábii sa nachádzajú dve najposvätnejšie miesta moslimov Mekka a Medina. Každoročne do Mekky prichádza vyše milióna veriacich. Každý moslim musí vo Veľkej mešite v Mekke sedemkrát prejsť okolo Ka´by, ktorá stojí na pozostatkoch starodávnej hrobky, ktorú podľa koránu postavil prorok Mohamed. Každý moslim by sa mal aspoň raz za život vydať na cestu do Mekky. Cesta do Mekky sa nazýva Hádž. Moslimovia sa modlia päťkrát denne, pričom sú vždy otočený smerom k Mekke. Pred vstupom do mešity sa moslimovia vyzujú a umyjú si nohy. Ženy majú vyhradenú časť na modlenie, tak aby boli oddelené od mužov. Moslimovia majú zakázané jesť bravčové mäso a piť alkohol.

4.3 Veľa ropy...
Saudská Arábia je najväčšou ekonomikou v arabskom svete. Podobne ako ostatné krajiny v regióne, aj toto kráľovstvo vďačí za svoje bohatstvo enormným zásobám ropy a zemného plynu. S 260 miliardami barelov ropy kontrolujú kráľovskí Sa’údovci 25 percent svetových zásob. Pri súčasnej ťažbe tak má Saudská Arábia ropné zásoby približne na 90 rokov. To výraznou mierou formuje charakter hospodárstva krajiny. Vývoz ropy, ropných produktov a zemného plynu tvorí viac ako 90 percent celkového exportu. Ropné a plynárenské aktivity sú tak najväčším zdrojom príjmov. Priemyselný sektor, teda najmä ropný biznis dosahuje na HDP krajiny viac ako 47-percentný podiel. Silná závislosť od ropy však núti Saudskoarabské kráľovstvo k väčšej diverzifikácii.

4.3.1 Ekologické problémy
Saudská Arábia je jeden z najväčších distribútorov ropy a produktov z nej. Z toho vyplýva množstvo ekologických problémov vrátane zamorenia pobrežia a zeme ropou. Ďalším veľký ekologickým problémov krajiny je nedostatok pitnej vody a rozširovanie púšte.

4.4 Saudská Arábia bude mať najvyššiu budovu sveta
Saudský princ Valíd bin Talál chce v prístave Džiddy pri Červenom mori postaviť mrakodrap, ktorý svojou výškou ďaleko prekoná všetky doterajšie rekordy. Plánovaná budova s názvom Mile High Tower by totiž mala byť dvakrát vyššia ako vežovitá stavba Burdž Dubaj v metropole Spojených arabských emirátov, ktorá bude po dokončení vysoká 700 metrov. O projekte saudského miliardára informoval britský časopis The Sunday Times. Valíd bin Talál, člen saudskej vládnucej dynastie, je podľa najnovšieho rebríčka časopisu Forbes 19. najbohatším človekom sveta. Jeho majetok sa odhaduje na 13 mld EUR. Do stavby gigantického mrakodrapu(z jeho vrcholu sa bude údajne dať vidieť cez Červené more africké pobrežie), chce princ investovať asi 6 mld. EUR. Stavba bude kvôli svojej výške konštrukčne veľmi náročná. Bude nutné zaistiť, aby bol mrakodrap schopný odolávať extrémne vysokým teplotám a silnému púštnemu vetru. V podzemných poschodiach budú preto zrejme musieť byť inštalované počítačom ovládané tlmiče, ktoré by regulovali prípadné vychylovanie veže do strán, čo by mohlo návštevníkom spôsobovať nepríjemné stavy podobné morskej chorobe. Stabilitu mrakodrapu budú  udržiavať aj dve menšie veže, spojené s hlavnou budovou oblúkmi.

4.5 V Saudskej Arábii zatkli ženu kvôli šoférovaniu
Polícia v Saudskej Arábii zatkla ženu a jej manžela, pretože sedeli v aute na "zlých" miestach: Žena sedela za volantom a muž na sedadle spolujazdca. Manželia, ktorí pochádzajú z inej arabskej krajiny, prekročili zákaz určený pre ženy, ktorý presadili islamskí náboženskí učitelia. Obaja sa podľa informácií polície nachádzajú vo vyšetrovacej väzbe na juhovýchode krajiny v meste Džasan. Princezná Amira al-Tawíl, manželka saudskoarabského miliardára princa Al-walída bin Talála, sa nedávno postarala o škandál, keď verejne vyhlásila, že vlastní medzinárodný vodičský preukaz a vo všetkých krajinách, ktoré navštívi, šoféruje auto. Saudská Arábia je jedinou krajinou na svete, ktorá zakazuje ženám riadiť automobil.

4.6 Rýchlovlak z Mekky do Mediny

Podobne ako Dubaj zažíva Mekka staviteľský boom. Okolo hlavnej mešity vyrastajú exkluzívne hotely, byty, nákupné centrá a stavebné práce sa zastavia len pri zvolávaní na modlitbu. Nové budovy sa totiž nachádzajú hneď vedľa svätyne Kaaba, ku ktorej sa moslimovia obracajú päťkrát denne pri modlitbách. Saudskoarabské železnice začali výstavbu rýchlovlakového spojenia z Mekky do Mediny. Renováciou prešla aj cestná sieť v Mekke, aby nedochádzalo k častým dopravným zápcham. Rozširuje sa aj hlavné letisko v krajine Jeddah, aby dokázalo zvládnuť narastajúci dopyt. Počas nasledujúcich dvadsiatich rokov plánuje zvýšiť každoročnú kapacitu na 21 miliónov pasažierov.

Záver
Pred robením tohto projektu sme o Saudskej Arábii veľa nevedeli. Teraz o nej už vieme viac. Myslíme si, že aj keď táto krajina nemá skoro vôbec rozvinutý cestovný ruch, je v nej veľa krásnych vecí, ktoré stoja za to, aby si ich človek pozrel aj naživo. Saudská Arábia je pomerne zaujímavá a krásna, aj keď v nej nie je až tak veľa krás ako v iných krajinách. Podľa nás má táto krajina niečo do seba a určite by ste ju mali ísť navštíviť.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.023 s.
Zavrieť reklamu