Moja dedina

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: tinuska55
Typ práce: Referát
Dátum: 08.03.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 236 slov
Počet zobrazení: 35 006
Tlačení: 1 594
Uložení: 1 569

Moja dedina 

Bývam v rusínskej dedine Dubová. Žilo tu mnoho generácií, pretože naša obec má 653 rokov. V minulosti tu žilo o polovicu viac ľudí ako teraz. Bolo viacej mladých, ktorí sa aktívne zapájali do kultúrnych podujatí. Už v roku 1954 bol založený spevácko – tanečný súbor Družstevník. Bol pravidelným účastníkom festivalov vo Svidníku, ktorý sa organizuje dodnes. 

Neskôr mladšia generácia nadviazala na túto činnosť a vznikol nový súbor Mladosť. Reprezentoval okres Svidník na rôznych slávnostiach. Nacvičovali sa divadelné hry a takto sa zachovávali a rozvíjali ľudové a kultúrne tradície. Odchodom mladých ľudí z dediny činnosť súboru zanikla., ale  tieto tradície si stále pripomíname na obvodných slávnostiach.

Naša dedinka Dubová má aj vzácnu kultúrnu pamiatku. Je to kostol  postavený v roku 1849 v štýle neskorého baroka. Sme naňho hrdí, lebo je zapísaný  v zozname národných kultúrnych  pamiatok. Takýchto  pravoslávnych  kostolíkov  zo 17. – 18. storočia sa v  našom okresnom meste nachádza veľa. Majú vysokú umeleckú hodnotu. Jeden z nich stojí aj v skanzene, ktorý pripomína život mojich predkov - Rusínov. Dodnes si  toto miesto vyberajú mnohí mladí ľudia  ako miesto svadby. Aj takýmto spôsobom nadväzujú na tradície a zvyky svojich predkov. Tie môžeme vidieť  i v Múzeu ukrajinskej a rusínskej kultúry vo Svidníku, ktorého súčasťou je i skanzen a Galéria Dezidera Millyho.

Nemali by sme zabúdať na život svojich predkov, na ich kultúru, ale zachovávať ju pre ďalšie generácie. Tak ako nám ju zachovali naši rodičia i starí rodičia.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu