Školy s dobrovoľníkmi z ekologickej súťaže Tatranskí rytieri zrealizovali 3 víťazné projekty

Streda, 18.10.2017 08:00 redakcia
Správy pre študentov

V rámci celoslovenského, environmentálneho projektu Tatranskí rytieri sa na prvých troch víťazných miestach, v kategórii realizovateľný projekt, umiestnili školy Rejdová, ŠZŠ Dobšiná a ZŠ Rakovec nad Ondavou. Víťazné školy si svoju výhru užili na triednom výlete v Tatrách a okrem toho sa ich projektové plány z papiera, v týchto mesiacoch, aj reálne vybudovali. Na realizáciách projektov spoločne pracovali zamestnanci škôl, žiaci, dobrovoľníci so spoločnosti Tatry mountain resorts, a.s., ktorí sú zároveň aj partnerom projektu.

Minulý týždeň v piatok prebehla posledná realizácia projektu v Špeciálnej základnej škole, Dobšiná. Na ich školskom dvore vznikla jedinečná Eko učebňa, ktorá bude slúžiť ako motivačná učebná pomôcka pre rôzne školské predmety. „Na vytvorení Eko učebne sme pracovali od rána. Na školskom dvore pribudli nové učebné prvky, ako napríklad veľké drevené figúrky na vzdelávacie Človeče nehnevaj sa!, drevená hra, ktorá obsahuje názvy a obrázky zvierat, informačné tabule, puzzle hra, pracovný stôl, reliéfna mapa Dobšinej s prírodných materiálov, pracovné listy, robil sa brezový plot, ako aj experimentálne nádoby pre sezónu jar 2018,“priblížila Mgr. M. Pamulová, Špeciálna základná škola, Dobšiná.

Prvý projekt sa realizoval posledný septembrový týždeň v Základnej škole Rejdová. V krásnom areáli školy pribudla nová skalka s okrasnými drevinami a rastlinkami, ktoré budú slúžiť na poznávanie. Pre exteriérové štúdium bolo vytvorené paletové sedenie. Pred oknami školy vyrástol farebný bylinkový záhon, kde si žiaci budú pestovať vlastné bylinky a zároveň ich spoznávať a starať sa o ne. „Na druhý deň po realizácii sme mali plenárne rodičovské združenie, na ktorom sme prezentovali náš výherný projekt i rodičom. Všetci boli príjemne prekvapení a nadšení z výslednej práce,doplnila Ing. J. Romoková, Základná škola Rejdová.

O niekoľko dní neskôr sa uskutočnia realizácia v Základnej škole Rakovec nad Ondavou. „Spoločnými silami sa podarilo všetkým zúčastnením počas dopoludnia vytvoriť pocitový chodník pri jazierku. Podarilo sa nám zabetónovať kotvy na nové tabule a upraviť terén v okolí jazierka. Osadili sme vzdelávacie tabule v školskom parku, ktoré budú slúžiť na exteriérové štúdiu biológie, ale aj pre verejnosť z okolia.“Uviedla riaditeľka ZŠ s MŠ Rakovec nad Ondavou, PaedDr. J. Lehotayová.

„Som veľmi rada, že som sa mohla zúčastniť na realizácii víťazných projektov ako dobrovoľník a podporiť tak školy, kde vyrastá naša nová generácia. Práve na základných a stredných školách treba zachytiť myšlienku o ochrane životného prostredia, aby si žiaci vytvorili vzťah k prírode a jej hodnotám. Už teraz vidím, že projekt Tatranskí rytieri motivuje a vzdeláva žiakov hravou formou, čo je tejto vekovej kategórii blízke. Okrem toho to spája aj nás dospelých a veľa vecí si uvedomíme, napríklad aj pri takejto realizácii, kde sa máme možnosť stretnúť sa so žiakmi a pedagógmi, ale aj našimi kolegami,“povedala dobrovoľníčka M. Domeniková, Tatry mountain resorts, a.s.

Druhý ročník projektu Tatranskí rytieri práve prebieha. Do projektu sa prihlásilo 200 školských tried z celého Slovenska, ktoré budú v školskom roku 2017/2018 pracovať na ekologických aktivitách, s témou Chráňme rastliny a zvieratá na Slovensku. Viac informácií o projekte nájdete na stránke www.tatrytieri.sk.

Komentáre

TIP: Zaregistruj sa a vystupuj pod vlastným Zones ID.

K dispozícii nie sú žiadne komentáre.


Odporúčame

Vygenerované za 0.016 s.