Cestovateľské kino predstaví Mexiko, Bali a Škótsko

Utorok, 13.08.2019 08:00 redakcia
Správy pre študentov

Krajina kontrastov, na ktorú vám nestačí len jedna návšteva. Cestovateľské kino sa v auguste vyberie do Mexika

Bujaré fiesty, tradičné mariachi, pyramídy s tisícročnou históriou, nezlomná Frida Kahlo, nebezpečné drogové kartely, pôsobivá tradícia Diá de los Muertos, chutné tacos aj legendárna kukurica. Mexiko nesie v sebe mnoho podôb, ktoré sa spolu zlievajú do pestrofarebného cestovateľského sna. Cestovateľské kino sa v utorok 13. augusta v KC Dunaj vyberie do krajiny, z ktorej pochádzajú príbehy Mayov, Aztékov, Zapotékov a ďalších veľkých civilizácii. Návštevníci si užijú adrenalín španielskych dobyvateľov a popália sa pikantnou mexickou kuchyňou. Okrem slávnych pyramíd Chichén Itzá uvidia dôležité pamiatky Mexika, prejdú sa dejinami Mezoameriky, zistia, ako sa správne pije tequila aj to, čo je práve v móde medzi mexickou mládežou. Sprievodcom bude Adrián Drugda, ktorý Mexiko pozná ako vlastnú dlaň.

Hovoríte, že Mexiko poznáte ako svoju vlastnú dlaň. Koľkokrát ste Mexiko navštívili alebo koľko času ste v tejto krajine strávili?

Adrián Drugda: Mexiko som navštívil po prvýkrát pred 11 rokmi a mal som možnosť ho takmer celé prejsť. Spočiatku ako nadšený cestovateľ, no neskôr ako profesionálny sprievodca s počtom vyše 1000 klientov v Mexiku. Na kilometre je to niečo vyše 140 000 km, teda keď pridáme aj súkromné cesty. Na juhu v okolí hlavného mesta som zväčša pracoval ako sprievodca a na severe prežíval obdobia pracovného voľna. V severomexickom meste Hermosillo som sa tiež oženil. Toto mesto asi nik nepozná, ale má okolo milión obyvateľov a je to hlavné mesto štátu Sonora, susediace s americkou Arizonou. Mexiko je však také veľké, že keď ho raz prejdete, zmení sa natoľko, že môžete začať cestovať odznova.

Prečo ste sa vlastne vôbec po prvýkrát vybrali do tejto krajiny. Aké dojmy ste z nej mali?

Adrián Drugda: Prvýkrát to bola zvedavosť spoznať mexický fenomén, túžba spoznať krajinu vybíjaných sombrér, tequily a najstarších amerických civilizácií. Všetko to nakoniec prišlo odtiaľto. Môj dojem bol ale popravde zmiešaný. Na jednej strane nádherné prostredie komerčného Karibiku, svetoznáme pyramídy a najväčšie mesto Ameriky – Mexico City. Na druhej strane vyše 120 miliónov obyvateľov, a tým pádom obrovské kultúrne a sociálne rozdiely. Je to krajina kontrastov a je takmer nemožné si na ňu vytvoriť objektívny názor za dva týždne, čo je dĺžka jedného priemerného zájazdu. Stále sa o to však pokúšam a o Mexiku s nadšením rozprávam.

Ľudia na Bali sú priateľskí a to si turisti veľmi vážia

Čarovné miesto, kde stále žijú legendy a mýty! Cestovateľské kino odhalí krásy tropického klenotu medzi viac ako 17 000 ostrovmi Indonézie, ktorý miestni volajú Ostrov Bohov. Návštevníci sa v utorok 13. augusta v košickom Kine Úsmev vypravia do sveta vulkanických pláží, pestrých hinduistických tradícii a usmievavých domorodcov, ktorí vás s radosťou strhnú do konverzácie. S cestovateľom Jánom Valačaiom precestujú údolia tvarované ryžovými terasami, posvätné sopky, najkrajšie chrámy, pláže a vlny, ktoré milujú surferi z celého sveta. Povedia si viac o spiritualizme a šamanizme, o tom, ako sa zabávajú mladí ľudia, o tom, aké subkultúry tam možno stretnúť či o tom, aké kultúrne rozdiely sú medzi nami. Ján doplní svoje rozprávanie o osobné príhody a prezradí, či o Bali stále platí heslo EAT - PRAY - LOVE.

Ako vyzerá život v raji? Čím sa živia domáci a ako trávia čas po práci?

Ján Valačai: To záleží od človeka a toho, ako si ten život v raji chce užívať. Ja som sa počas štúdia snažil čo najviac asimilovať do lokálnej spoločnosti a žiť s miestnymi, aby som sa naučil čo najviac o kultúre, a tiež ich spôsob myslenia a jazyk. Niektorí študenti sa zdržiavali v “západných” komunitách a jazyk a kultúru sa nenaučili ani po rokoch. Všetko je to individuálne. Domáci sa tam živia tak, ako u nás. Každý robí, čo vie a čo mu ide. Alebo aj nejde. Mladí inklinujú k tomu, aby sa čo najviac bavili, preto moji spolužiaci boli hudobníci, umelci alebo aj menší podnikatelia. Ľudia na Bali sú dosť pobožní, udržujú si tradície a zvyky a to je zaujímavé pozorovať.

Bali patrí k vyhľadávaným dovolenkovým destináciám. Aký vzťah majú domáci k turistom?

Ján Valačai: Dobrý, turizmus je tu asi už od polovice 60. rokov, ak nie dlhšie. Väčšina obyvateľov na Bali verí, že každý beloch musí byť bohatý, pretože často vidia, ako turisti platia za noc v hoteli viac, ako domáci zarobí za mesiac. Preto si myslia, že všetci ľudia v Európe takto žijú každý deň. Ľudia sú ale priateľskí k turistom, no čo ma prekvapuje je, že bežní ľudia mimo turistických lokalít sú nezištne priateľskí. A to si váži veľa turistov, preto sa do Indonézie radi vracajú.

Cestovateľské kino vezme zvedavcov do mystického Škótska

Zahalená hmlou a mystickými príbehmi! Spoznajte tajomstvá krajiny na severe Britských ostrovov, ktorú preslávili Lochnesská príšera, James Bond, Statočné srdce či Rokfort z Harryho Pottera. Škótsko ponúka cestovateľom všetko, po čom túžia: od mierne zvlnenej krajiny až po majestátne štíty, vetrom ošľahané ostrovy, rozľahlé jazerá, divoké severné a západné pobrežie, rozprávkové a temné hrady, príťažlivé mestá i príjemné ospalé dedinky, chalúpky, v ktorých sa kúri rašelinou, milých a pohostinných ľudí, ktorí vyvracajú povery o lakomých a šporovlivých Škótoch. O nekonečných možnostiach tejto krajiny nám porozpráva cestovateľ Adrián Drugda.

Ako by si definoval Škótsko v skratke?

Adrián Drugda: K dnešnému dňu je Škótsko jediná pravá Veľká Británia. Najvzdialenejší kút Veľkej Británie zachováva pôvodné tradície a zvyky, má menej multi kulti spoločnosť ako Anglicko či Wales, a tiež kľudnejšiu atmosféru. Škótsko je málo zaľudnené, jeho počet obyvateľov sa dá prirovnať k Slovensku. Je to krajina tajomných hradov a zámkov, opradená mýtmi. Panuje tam príjemná atmosféra medzi ľuďmi, nájdete tam skvelé jedlo a whisky.

Aj keď je Škótsko pre nás dostupná krajina, aj tak o nej mnoho ľudí nevie nič, okrem pár klišé a legiend.

Adrián Drugda: Je smutná pravda, že veľa ľudí cestuje do krajín, ktorých samotný názov znie bombasticky. A to s tým zámerom, že sa potom môžu pochváliť okoliu, kde všade boli bez toho, aby daná krajina bola vôbec niečím zaujímavá, alebo aby o nej niečo reálne vedeli. Vďaka tomu veľa blízkych a atraktívnych krajín či miest dodnes ostáva takmer bez návštevy. Myslím si, že Škótsko je maximálne zaujímavá a podmanivá európska exotika. Tajomné hrady a zámky, povery, nezvyčajné zvyky, scenérie a príroda, najlepšia whisky a lokálny škótsky dialekt sú nezameniteľné.

Komentáre

TIP: Zaregistruj sa a vystupuj pod vlastným Zones ID.

K dispozícii nie sú žiadne komentáre.


Odporúčame

Vygenerované za 0.019 s.