Zóny pre každého študenta

Európsky týždeň odborných zručností sa preklopil do druhej polovice

„Objav svoje nadanie“ je motto Európskeho týždňa odborných zručností, ktorý sa tento rok koná od 14. do 18. októbra 2019 v Helsinkách. Ide o iniciatívu Európskej komisie, ktorej cieľom je upriamiť pozornosť na dôležitosť odborného vzdelávania a prípravy.

Slovenskou ambasádorkou 4. ročníka Európskeho týždňa odborných zručností (ETOZ) je Noemi Ráczová, úspešná pedagogička a ilustrátorka detských kníh, ktorá pôsobí na Škole úžitkového výtvarníctva v rodných Košiciach. Noemi Ráczová zastupuje našu krajinu v hlavnom meste Fínska, kde aktívne vystúpi v rámci diskusie a stretne sa s mladými ľuďmi. Jej aktivity sú zamerané najmä na úspešných absolventov stredných odborných škôl.

Aj štvrtý ročník ETOZ, ktorý organizuje Európska komisia v partnerstve s fínskym predsedníctvom Rady EÚ, chce podporiť ľudí všetkých vekových skupín, aby vďaka odbornému vzdelávaniu a príprave „objavili svoje talenty“. Cieľom je v prvom rade upriamiť pozornosť na možnosti, ktoré ponúka odborné vzdelávanie a prax a umožniť mladým ľuďom, ako aj dospelým objaviť svoj talent v akomkoľvek veku.

ETOZ sa začal rokovaním generálnych riaditeľov pre odborné vzdelávanie a vzdelávanie dospelých všetkých členských štátov EÚ. V otváracom príhovore vyjadrila fínska ministerka školstva a kultúry S. Grahn-Laasonen záväzok fínskeho premiéra zásadnej podpory a systémových zmien v celoživotnom vzdelávaní, ktoré je jednou z priorít krajiny. Fínsko počas svojho predsedníctva organizuje rokovanie ministrov školstva a financií členských štátov EÚ, ktoré má priniesť kľúčový návrh na nevyhnutnosť investícii do vzdelávania, kompetencií a zručností.

V rámci ETOZ sa v Helsinkách konalo trojdňové stretnutie firiem, inštitúcií, študentov a učiteľov z 28 členských krajín Európskej únie. Sprievodné aktivity sa konajú aj na lokálnej, regionálnej a národnej úrovni. Témou stretnutia 2019 je Odborné vzdelávanie a prax pre každého – Zručnosti pre život. Organizátori a účastníci podujatia zdôrazňujú význam odborného a celoživotného vzdelávania, ktoré zvyšujú šance na zamestnanie, zlepšujú osobný rozvoj a začlenenie sa do spoločnosti. Argumentom je tiež, že takmer 80 % mladých absolventov odborného vzdelávania a prípravy si nájde prácu čoskoro po ukončení štúdia. Z tohto dôvodu sa ETOZ zameriava na zvýšenie príťažlivosti odborného vzdelávania a prípravy zdôrazňovaním excelentnosti a kvality.

Zároveň sa počas tohto týždňa každoročne oceňujú jednotlivci, organizácie a iniciatívy cenami za excelentnosť v oblasti odborného vzdelávania a prípravy.

Ambasádorka Slovenska Noemi Ráczová má za sebou celý rad aktivít a výziev, prostredníctvom ktorých informovala a inšpirovala školy, aby sa zapojili do Európskeho týždňa odborných zručností. Po návrate domov plánuje 25. novembra vystúpiť v Košiciach na podujatí Správna voľba povolania, ktoré organizuje príslušný samosprávny kraj.

O aktivitách Týždňa celoživotného učenia na Slovensku môžu záujemcovia nájsť bližšie informácie podľa jednotlivých regiónov na webovej adrese https://www.tcu.sk/program

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/magazin/1426/europsky-tyzden-odbornych-zrucnosti-sa-preklopil-do-druhej-polovice/