Ako zvládnuť školu úspešne a otvoriť dvere pre povolanie budúcnosti?

Štvrtok, 20.05.2021 14:30 redakcia
Správy pre študentov

V spolupráci študent, univerzita a partner z praxe majú benefit všetci. Úspech študenta sa skladá predovšetkým z jeho schopnosti a motivácie, no dôležitú úlohu zohráva aj univerzita a jej prostredie. V minulom akademickom roku Žilinská univerzita Žiline (UNIZA) vybrala a ocenila z tisícov záverečných prác svojich študentov sedem najlepších. Ich autori priniesli nové riešenia na základe potrieb spoločností, s ktorými intenzívne spolupracovali. Výstupom z nich sú inovatívne zariadenia, úžitkové vzory a patenty, návrh stavby budúcnosti, založenie občianskeho združenia alebo aj ďalší výskum pre potreby priemyslu.

Študenti najlepších záverečných prác prinášajú niekoľko overených odporúčaní.

„Ak sa chcete naučiť veľa užitočných vecí, a potom ich využiť v praxi, pracujte na svojej práci zodpovedne a samostatne. Ak máte možnosť spolupracovať na práci s nejakou firmou, určite to využite,“ hovorí Jozef Privarčák z Fakulty riadenia a informatiky (FRI UNIZA). Jozef na svojej diplomovej práci (DP) pracoval s dostatočným predstihom, v rámci práce vo firme Scheidt&Bachmann, kde počas štúdia na FRI UNIZA pracoval. DP DualLine – Nástroj na monitorovanie sériových liniek vznikla ako pokračovanie interného projektu, ktorý vo firme už dlhé roky fungoval.

Nástroj mal pozostávať z hardvérového zariadenia a počítačovej aplikácie, ktoré mali medzi sebou komunikovať pomocou USB rozhrania. Vo firme už dlhšie zvažovali vývoj novej verzie zariadenia, ktorá by bola vďaka použitiu novších súčiastok lacnejšia a výkonnejšia. Jozef preto vo firme aj na UNIZA navrhol, že sa môže zaoberať vývojom novej verzie zariadenia, výsledkom bola jeho rozsiahla záverečná práca. FRI UNIZA ju ocenila ako najlepšiu. „Na práci bolo taktiež skvelé, že som ju konzultoval s ľuďmi, ktorí roky vyvíjajú softvér aj hardvér. Bolo mi umožnené aj nahliadnuť do schém zapojenia zariadení, ktorými som sa mohol inšpirovať. Zariadenie vďaka tomu ďaleko presahovalo požiadavky, aké sú kladené na zariadenia vytvorené v študentských projektoch,“ dodáva Jozef. Zariadenie DuaLine musí byť ešte starostlivo otestované a čaká na odstránenie všetkých nedostatkov alebo možno na študenta, ktorý bude v Jozefovej práci pokračovať.

Žilinská univerzita v Žiline (UNIZA):

  • patrí do prvej päťky najlepších slovenských univerzít
  • ponúka študijné programy s rýchlym uplatnením na trhu práce
  • má unikátny kampus v prírode hneď vedľa žilinského lesoparku
  • ponúka študentom možnosť praxe v študentskom rádiu, televízii, vo folklórnom súbore či v startupe Povolanie podnikateľ
  • poskytuje množstvo športových aktivít, kurzov a desiatky druhov športov aj v hernej komunite UNIZA esport
  • Väčšina prihlášok pre druhé kolo prijímacích pohovorov sa uzatvára 31. 5. 2021.

    „Rozvíjajte svoju kreativitu, nebojte sa odmietnutia, ak vám na prvýkrát nevyjde časť vášho zámeru. Aj z malého nápadu, môžu vzniknúť veľké veci, ktoré vedia reálne pomôcť v praxi,“ hovorí Lukáš Borovička z Fakulty humanitných vied (FHV UNIZA). V diplomovej práci Projekt Synagógy Slovenska sa mu podarilo spopularizovať synagógy ako významné pamiatky židovského kultúrneho dedičstva, dokonca aj tie neexistujúce. Zvedavý návštevník si môže prostredníctvom QR kódu prečítať detailné informácie o všetkých zmapovaných synagógach na interaktívnej web stránke. Okrem ilustrácii a fotogalérie tu nájde aj interaktívnu mapu a databázu synagóg. V prípade miest, kde dnes synagóga už nestojí, QR kód pridáva akýsi tretí rozmer, kde sa miesto pomocou smart telefónu zmení na miesto s objektom synagógy v reálnom svete.

    Projekt Synagógy Slovenska neskončil len ako téma DP, ale pokračuje aj v súčasnosti formou Občianskeho združenia. Do projektu sú zapojené objekty synagóg v Bytči, Vrútkach, Brezne alebo Šaštíne-Strážach a ďalšie postupne pribúdajú. Formou rôznych besied a výstav pokračujú jeho členovia v propagácii sakrálneho židovského kultúrneho dedičstva na Slovenku, plánujú vydávať grafiky či rôzne foto obrazy synagóg i ďalších propagačných materiálov. Lukáš bolo inšpiráciou OZ Čierne diery, ktoré sa venuje propagácii a záchrane technických pamiatok.

    Vysokoškolské vzdelanie je na Slovensku ohodnotené výrazne lepšie ako maturita, šikovní študenti prichádzajú do kontaktu s praxou už na univerzite, a to aj formou záverečných prác.

    O úspešných študentoch najlepších záverečných prác si prečítaš aj tu

    Podľa portálu profesia.sk sa Žilinská univerzita v Žiline umiestnila na treťom mieste v rebríčku univerzít podľa záujmu zamestnávateľov o absolventov.

    Rebríček univerzít podľa záujmu o absolventov:

  • Ekonomická univerzita 6,8
  • Slovenská technická univerzita 6,2
  • Žilinská univerzita 5,3
  • Technická univerzita v Košiciach 5,2
  • Slovenská poľnohospodárska univerzita 4,8
  • Univerzita Komenského 4,5
  • Trenčianska univerzita A. dubčeka 4,4
  • Univerzita sv. Cyrila a Metoda 4,3
  • Technická univerzita vo Zvolene 3,9
  • Univerzita Mateja Bela 3,7
  • Vďaka aplikácii moderných technológií a vizionárskeho prístupu je dnes UNIZA jednou z najexkluzívnejších univerzít na slovenskom území. Patrí medzi najlepšie univerzity na Slovensku a môže sa pochváliť vysokou uplatniteľnosťou absolventov. Pre každého Slováka je tak skvelým štartom do jeho kariéry. 

    Komentáre

    TIP: Zaregistruj sa a vystupuj pod vlastným Zones ID.

    K dispozícii nie sú žiadne komentáre.


    Odporúčame

    Vygenerované za 0.013 s.