Prvé študentské auto: Ako vybrať to pravé a na čo sa zamerať pri kúpe?

Pondelok, 01.11.2021 16:00 redakcia
Správy pre študentov

Či už ste sa rozhodli kúpiť prvé auto svojmu potomkovi po úspešnom absolvovaní autoškoly, alebo ste vy tým študentom a chceli by ste si zaobstarať svoje prvé vozidlo, čítajte ďalej. Výber toho pravého je ovplyvnený množstvom faktorov, na ktoré treba prihliadať, ale aj úskalí, na ktoré treba dávať pozor. Ak si neviete dať rady, podľa čoho si vybrať, inšpirujte sa našimi tipmi.

Skladové vozidlá: Alternatíva s priaznivou cenou

Čím lacnejšie, tým lepšie. Heslo mnohých ľudí, ktorí prvýkrát vo svojom živote kupujú nové auto. To ich však často zvádza na kúpu skutočne lacnej jazdenky, ktorá je obrastená hrdzou, na palubovke jej svieti viac kontroliek ako v nákupných centrách na Vianoce a STK spravila asi len zázrakom. Na prvý pohľad výhodná kúpa, avšak s mnohými skrytými problémami. Tie vás okrem peňazí oberú aj o kopu energie a času. Možno to tak nie je vždy, ale treba mať na pamäti, že nízka cena v tomto prípade veľakrát znamená aj nízku kvalitu.

Vedeli ste ale, že za výhodnú cenu dnes zoženiete od autorizovaného predajcu aj vozidlo, ktoré sotva opustilo výrobnú linku? Ide o skladové vozidlá v bezchybnom stave, ktoré sú dostupné takmer okamžite (ako to už vyplýva z ich názvu, sú na sklade). So zárukou, bez poškodení a vo výbornom technickom stave tak zoženiete nového parťáka na cesty s cenou dostupnou aj pre študentov. Cena však nie je jediným ukazovateľom, podľa ktorého auto vyberať.

Na čo sa zamerať pri kúpe?

Okrem ceny treba vyberať aj podľa ďalších parametrov jednotlivých vozidiel. V zásade sledujte vždy štyri základné veci:

  • Spoľahlivosť – veľa začiatočníkov je šťastných, ak nemusia prvé roky riešiť poruchy, ktoré by ich poriadne potrápili a tiež stáli nemalé peniaze. Skúsenosť je to určite poriadna, avšak nikto nechce naberať stresové skúsenosti. A to najmä, ak ho vozidlo zradí napríklad niekde na diaľnici, prípadne v ťažšie dostupnom teréne. To by každého vodiča začiatočníka mohlo odradiť od šoférovania. Každý problém navyše znamená ďalšie financie, preto si dajte na výbere poriadne záležať.
  • Prevodové ústrojenstvo –ideálne prevodové ústrojenstvo pre každého začiatočníka je rozhodne manuálna prevodovka. Luxus v podobe automatu totiž môže znamenať, že vodič zabudne manuálne radiť rýchlosti, čo mu môže spôsobiť ťažkosti v budúcnosti, keď bude nútený šoférovať iné auto ako to svoje.

  • Bezpečnosť –superlacné autá za niekoľko tisíc eur môžu znieť lákavo. No v prípade, že sa nešťastnou náhodou stanete účastníkom dopravnej nehody, môže sa stať, že budete málo chránený. Všímajte si preto bezpečnostné prvky vozidla, ktoré častokrát zachraňujú životy. Samozrejme, nezabúdajte na bezpečnostný pás, ktorý je vašou zákonnou povinnosťou. 
  • Praktickosť –obrovské SUV môže na cestách vyzerať nadupane a rýchly športiak štýlovo, no v skutočnosti takéto autá nie sú ideálne pre začínajúceho vodiča. A ani veľmi praktické, ak sa ním má dopraviť napríklad do školy alebo na brigádu. Ideálne bude menšie auto, s ktorým sa lepšie parkuje aj na preplnených parkoviskách, vojde sa doň pohodlne aj päť ľudí a bez problémov tak prevezie z bodu A do bodu B aj celú rodinu.

Základom je, aby ste si vopred ujasnili, čo od auta očakávate a aké sú vaše cenové limity. Bez takéhoto plánu sa môže ľahko stať, že sa necháte zlákať na ponuku, ktorá sa časom ukáže ako nevýhodná.

Komentáre

TIP: Zaregistruj sa a vystupuj pod vlastným Zones ID.

K dispozícii nie sú žiadne komentáre.


Odporúčame

Vygenerované za 0.020 s.