Generácia z má udržateľnosť v krvi. Ich projekty menia svet

Pondelok, 10.04.2023 08:00 redakcia
Správy pre študentov

Ak nezmeníme svoj životný štýl, bude Zem v roku 2050 o 1,5 stupňa teplejšia. Svoje nápady na inovácie pre udržateľnú budúcnosť predstavila desiatka študentských tímov – finalistov programu Solve for Tomorrow. V silnej konkurencii slovenských a českých stredoškolákov sa do desiatky najlepších podarilo prebojovať aj žiakom Obchodnej akadémie v Šuranoch, Strednej odbornej školy techniky a služieb v Leviciach, Evanjelického gymnázia Jana Amosa Komenského v Košiciach a Základnej školy a Gymnázia s vyučovacím jazykom maďarským v Bratislave.

Výraznejšie zmeny v spotrebiteľskom správaní prinášajú ľudia narodení po roku 1995, teda takzvaná generácia „Z“. Neznášajú konzum, preferujú zdieľanie, etickú módu aj obchody bez obalov. Podľa servera World Economic Forum dokážu navyše dnešní dvadsiatnici svojim udržateľným myslením motivovať aj ostatných.

„Ide o generáciu, ktorá vyrástla s technológiami – prirodzene ich ovláda a rovnako prirodzene vie premýšľať aj o ich ďalšom potenciáli a využití. Práve na podporu takýchto študentov a ich nápadov vznikol globálny program Solve for Tomorrow, ktorý iniciovala spoločnosť Samsung v 40-tich krajinách sveta. Tento ročník, spoločný pre Česko a Slovensko, sa zameriaval na inovácie pre udržateľnú budúcnosť a potvrdil, aká je táto téma pre mladých ľudí dôležitá. Zo 70-tich prihlásených nápadov sme vybrali desať najlepších, ktoré dostali šancu na realizáciu s pomocou mentorov. Tí naše stredoškolské tímy pripravia na finálnu prezentáciu pred odbornou porotou,“ uviedla Zuzana Mravík Zelenická, manažérka CSR programov spoločnosti Samsung.

Princípy udržateľnosti sa pritom nevzťahujú len na klimatické opatrenia a ochranu prírody. Medzi ciele udržateľného rozvoja patria podľa OSN aj kvalitné vzdelávanie alebo vyrovnávanie nerovností v spoločnosti. „Výzvy 21. storočia volajú po udržateľnosti, ktorá sa v dnešnom svete nevyhnutne spája s inováciami a technológiami. Udržateľnosť sa tak stáva stredobodom každej spoločenskej či podnikateľskej aktivity ,“ tvrdí Beba Škotková, programová manažérka neziskovej vzdelávacej organizácie JA Slovensko, ktorá v spolupráci s JA Czech a Samsung Electronics v Českej a Slovenskej republike program koordinuje.

Medzi finálové projekty tohtoročného programu Solve for Tomorrow patria napríklad aplikácia, ktorá sleduje kvalitu ovzdušia, aplikácia nahrádzajúca papierové účtenky, riešenie pre recykláciu jednorazových e-cigariet, výroba ekologických cestných stĺpikov (pätníkov) z použitých PET fliaš, aplikácia proti plytvaniu potravinami alebo vzdelávacia aplikácia pre mládež.

Ako ale uviesť tieto skvelé nápady do praxe? Od myšlienok k prototypom vedie dlhá cesta, ktorú účastníci programu zažili na vlastnej koži. „Na jeseň vždy zverejníme výzvu pre tímy, ktoré môžu mať od jedného do štyroch členov. Do programu sa môžu prihlásiť len so svojou približnou predstavou. Potom majú účastníci prístup k rozvojovým seminárom, získajú informácie a podnety od odborníkov a naučia sa kľúčovú metodológiu – Design Thinking, ktorá buduje produkt na základe skutočných potrieb spotrebiteľov. Tímy si tiež zdokonalia svoje mäkké zručnosti, predovšetkým tímovú spoluprácu a verejnú prezentáciu,“ dopĺňa Zuzana Mravík Zelenická.

Prvý ročník programu Solve for Tomorrow minulý rok vyhral tím KV Innovations – dvaja kamaráti z Plzne, ktorí vymysleli systém na ochranu elektrobicyklov pred krádežou. Vďaka získaným kontaktom a investorom sa im podarilo dotiahnuť svoj produkt do fázy, kedy s ním mohli reálne vstúpiť na trh. Po maturite plánujú svoj biznis rozbehnúť naplno.

„Finále tohto ročníka sa uskutoční 18. apríla v Prahe. Odborná porota vyberie a odmení tri najlepšie tímy. Navyše víťaz získa vstupenku na Samsung európske online finále v júli 2023,“ doplnila Beba Škotková z JA Slovensko.

FINALISTI PROGRAMU SOLVE FOR TOMORROW 2022/23:

TÍM/VIDEO

PROJEKT

ŠKOLA

DABL

aplikácia na zlepšenie finančnej gramotnosti vo forme videohry

Obchodná akadémia Šurany

DUSTEE

aplikácia na sledovanie znečistenia ovzdušia

Smíchovská střední průmyslová škola a gymnázium, Praha 5

FOURTECH

solárna nabíjacia stanica pre notebooky do škôl

Stredná odborná škola techniky a služieb Levice

MENSA SIGMA

recyklácia jednorazových cigariet Ceego prostredníctvom zberových nádob + aplikácia

Mensa gymnázium, Praha 6

NG INNOVATIONS

aplikácia na zhromažďovanie účteniek MyReceipt s funkciou sledovania výdavkov

Gymnázium Jana Palacha, Praha 1

PROTEENS

aplikácia na zamedzenie plytvania potravinami E-fridge + recepty a zoznamy

Evanjelické gymnázium Jana Amosa Komenského, Košice

REFUTURE

výroba filamentov do 3D tlačiarní – pätníky z PET fliaš + plašička

Českoslovanská akademie obchodní, Praha 2

SÍŤAŘI

zníženie času stráveného na sociálnych sieťach pomocou hry „Prosperujúce mestečko"

EDUCAnet Praha 11

SYVILLO

denné ekologické úlohy zábavnou formou v aplikácii

Základná škola a Gymnázia s vyučovacím jazykom maďarským v Bratislave

UNIVERS

aplikácia pre nadaných študentov o akciách v okolí alebo na vytvorenie komunity

Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická Plzeň

Komentáre

TIP: Zaregistruj sa a vystupuj pod vlastným Zones ID.

K dispozícii nie sú žiadne komentáre.


Odporúčame

Vygenerované za 0.015 s.