Kľúčové faktory, ktoré musíte zvážiť pri kúpe dámskej trekingovej obuvi

Utorok, 09.01.2024 12:00 redakcia
Správy pre študentov

Ak ste ešte nikdy nevlastnili trekingovú obuv, možno si predstavíte ťažké topánky, ktorých nosenie vás vyčerpá. To platilo v 90-tych rokoch. Dnešná trekingová obuv sa vyznačuje pohodlným nosením, priedušným materiálom a nízkou hmotnosťou. Neviete, ktoré by vám padli? V tomto článku vám pomôžeme nájsť ten pravý pár pre vás.

Aká trekingová obuv je pre vás vhodná?

Existuje viacero druhov trekingovej obuvi. Na začiatok si ich predstavíme, čo vám pomôže ujasniť si, aký typ hľadáte. Najčastejšie sa rozdeľujú podľa výšky na: vysokú, strednú a nízku trekingovú obuv. Nízke modely s flexibilnou medzipodrážkou sú vynikajúce na dlhú turistiku či beh. Tento typ je jednoznačnou voľbou pre fanúšikov “ultralight backpackers.” Ide o hobby, pri ktorom chodíte na túry s vybavením, ktoré má čo najnižšiu hmotnosť.

Stredná až vysoká damska trekingova obuv je určená na krátke výlety s batohom. Je flexibilná ale chýba im opora a odolnosť. Ak neplánujete zdolávať vrcholy sveta, ale radšej si dáte niekoľko hodinovú túru okolo plies či štítov, budete viac ako spokojná. Tu vaša cesta s výberom topánok ešte nekončí. Po predstavení si poslednej kategórie sa vrhneme na materiály a vlastnosti, o ktoré nechcete prísť!

Ak ste skutočná milovníčka dlhého trekingu s ťažkými batohmi, vysoká obuv vám sadne. Tieto topánky sú navrhnuté tak, aby zvládli viacdňové výlety v horách. Väčšina z nich má vysoký strih, ktorý obopína členky pre vynikajúcu podporu. Sú vhodné na cestovanie po turistickom chodníku ale aj mimo neho. Nemusíte sa s nimi báť, že vám ostre skaly poškriabu členky. Kde takúto obuv nájsť? Stačí navštíviť webstránku https://eobuv.sk/c/eobuv/vyrobcovia:gant a vaša nová trekingová obuv bude čoskoro doma.

Aký materiál zvoliť pri trekingovej obuvi?

Koža je obľúbeným a osvedčeným materiálom pre turistickú obuv už niekoľko rokov. Nubuková koža je najušľachtilejší typ, avšak aj tou najdrahšou variantou. Ak sa do nej rozhodnete investovať, môžete mať na nohách veľmi pekný kúsok. Nubuková koža nie je materiál, ktorý sa ľahko rozchodí. Preto dajte vaším topánkam pár dní na prispôsobenie sa.

Medzitým sieťovina umožňuje väčšiu priedušnosť ako koža, ale nie je taká ochranná a odolná. Syntetické materiály sa často nachádzajú aj v turistickej obuvi. Polyester a nylon sú ľahšie a nevyžadujú takmer žiadny čas na prispôsobenie sa vášmu chodidlu. Možno nevydržia tak dlho ako koža, ale to je kompromis pre okamžitú spokojnosť s turistikou a topánky s nižšou hmotnosťou.

Nepremokavé, protišmykové a vzdušné?

Trekingová obuv nie je žiadna technologická vymoženosť, napriek tomu prichádza s vychytávkami, ktoré sa vám môžu páčiť. Za zmienku stojí medzipodrážka. Poskytuje odpruženie, tlmí chodidlá pred nárazmi a do značnej miery určuje tuhosť topánky.

Viete, aká je interná podpora turistických topánok? Sú to tenké vložky, ktoré sa vkladajú pod medzipodrážku. Chránia chodidlá pred pomliaždením koreňmi alebo nerovnými kameňmi. Vyznáte sa však aj v podrážke? Výstupky a hrbolčeky na podrážke poskytujú trakciu. Hrubšie výstupky sa používajú na horolezecké topánky na zlepšenie priľnavosti. Široko rozmiestnené výstupky ponúkajú dobrú trakciu a ľahšie zhadzujú blato.

Komentáre

TIP: Zaregistruj sa a vystupuj pod vlastným Zones ID.

K dispozícii nie sú žiadne komentáre.


Odporúčame

Vygenerované za 0.036 s.