Základné kuchynské vybavenie, ktoré si so sebou vziať na internát

Utorok, 26.03.2024 10:00 redakcia
Správy pre študentov

Každý študentský domov je iný a platia tu rozličné pravidlá. Kým v niektorých je varenie na izbách striktne zakázané a študenti tak musia využívať spoločnú kuchyňu určenú pre celé poschodie, iné sú koncipované tak, že poskytujú tzv. bunky, ktoré pozostávajú z dvoch samostatných izieb a spoločného sociálneho zariadenia a kuchynského kúta. Tak či onak, určite budete potrebovať aspoň základné kuchynské vybavenie. Ktoré? 

Rýchlovarná kanvica

Je treba podotknúť, že používanie elektrospotrebičov (kanvice, mikrovlnné rúry, chladnička, …) na internátoch môže byť spoplatnené menším mesačným poplatkom. Nie je to však pravidlom, je potrebné si pozrieť ubytovací poriadok pre daný študentský domov. Ak je množstvo spotrebičov na izbe limitované, rozhodne siahnite po kanvici. Káva a zelený čaj s obsahom kofeínu (nezabudnite si vziať aj sitko na čaj!) sú veľký pomocníci pri učení, hlavne počas skúškového obdobia. Okrem varenia vody na tieto nápoje poslúži aj pri príprave instantných jedál, dokonca v nej môžete uvariť aj párky.

Bonus: Pre rýchlu prípravu raňajok na viacero spôsobov si môžete zaobstarať aj multifunkčný toastovač, napr. 3v1 (toasty, panini a vafle).

Nevyhnutný kuchynský riad

Vyberajte si vybavenie, ktoré je kompaktné a ľahko skladovateľné. Internátne izby zvyčajne nie sú veľké, a tak si musíte stanoviť priority, čo skutočne potrebujete vo svojej provizórnej kuchyni mať. Menšia sada riadu a príborov je to, bez čoho sa určite nezaobídete, ak chcete jesť na izbe, mimo školskej jedálne. Čo si teda vziať? Jeden hlboký tanier alebo misku, jeden plytký tanier, základnú príborovú sadu (štvordielnu), hrnček alebo pohár na vodu.

Okrem toho, ak plánujete na internáte čas od času variť, určite sa vám zíde malý nerezový hrniec a panvica, rovnako tak aj multifunkčný kuchynský nôž, varecha a naberačka (všetky položky minimálne jedenkrát).

Tip: Alternatívou k sklenenému riadu môže byť aj plastový alebo silikónový, avšak pozor - nie všetky sú vhodné do mikrovlnnej rúry. Platí to aj pri pohároch. Občas budete možno hostiť svojich spolužiakov a kamarátov, preto sa vybavte viacerými plastovými pohármi.

Praktické kuchynské potreby

Presuňme sa k praktickým kuchynským potrebám, ktoré síce nie sú nevyhnutné, ale určite ich oceníte. Patrí sem napríklad otvárač na konzervy, vývrtka na víno, doska na krájanie a skladovacie nádoby na potraviny, vďaka ktorým budete môcť skladovať zvyšky jedál, napr. ak uvaríte na viac dní a objemný hrniec s pokrievkou sa do chladničky nezmestí. Dobrou voľbou sú hermeticky uzatvárateľné dózy vhodné do mikrovlnnej rúry. Hodiť sa bude aj menšia podložka na odkvapkávanie riadu.

Tip na záver: Nezabudnite tiež na čistiace prostriedky, kuchynské utierky (papierové alebo látkové) a špongiu na riad.

Prí výbere kuchynského vybavenia do internátnej izby musíte v prvom rade zvážiť, aké sú vaše potreby. Podľa toho vyberajte. Budete variť sami alebo si budete jedlo nosiť z domu či objednávať? Mali by ste teda myslieť na praktickosť, ale aj úsporu miesta a multifunkčnosť. V neposlednom rade musíte do úvahy vziať aj pravidlá študentského domova a zistiť, čo je v tejto súvislosti dovolené a čo nie.

Komentáre

TIP: Zaregistruj sa a vystupuj pod vlastným Zones ID.

K dispozícii nie sú žiadne komentáre.


Odporúčame

Vygenerované za 0.013 s.